– Article d’opinió – EL PEDRO I EL PACO EREN A LA MANI (Sebastià Alzamora) – diari ARA 28/09/2012

Avui, com acostumo a fer cada dia, he llegit l’article que escriu Sebastià Alzamora, en el diari ARA i m’ha sorprès perquè jo el dia de la manifestació vaig pensar el mateix i crec que els mitjans de comunicació no han parlat gaire d’aquest tema, que crec és importantíssim per entendre el que està passant a casa nostra. Us proposo la seva lectura…

________________________________________________________________

El Pedro i el Paco eren a la Mani

per Sebastià Alzamora – (diari ARA – 28/09/2012)

Una de les obvietats que, segons sembla, no han detectat els finíssims audiòmetres del patriotisme constitucional espanyol és la següent. Si el sobiranisme català ha crescut fins a les cotes en què es troba actualment és perquè ha esdevingut prou transversal per involucrar aquells que se suposava que hi havien de ser més refractaris: verbigràcia, els ciutadans de Catalunya que hi viuen i hi treballen en castellà. Si a la Mani de la Diada hi havia la gentada que hi havia és perquè entre els manifestants s’hi comptaven moltes (moltíssimes) persones que tenen el castellà com a llengua materna i/o habitual. Gent que també cridava independència , però amb la tancada. Si no hagués estat així, l’èxit de la mobilització senzillament no hauria estat possible.

No voldríem que al senyor José Bono li agafés un baticor, però és molt possible que els seus estimats amics Pedro i Paco, pels quals ell pateix tant que no esdevinguin “estrangers” en una Catalunya independent, també assistissin a la Mani. I de cap manera desitjaríem que el senyor Fernández Vara sucumbís fulminat per un atac de perplexitat, però també pot molt ben ser que els 150.000 extremenys que ell reclama al president Mas (en el que segurament ha estat l’estirabot de demagògia més marciana que hem hagut de deglutir fins ara), també fossin al passeig de Gràcia el dia 11 de setembre. I si no ells, els seus fills, o els seus néts.

Una de les claus de la pervivència de la consciència nacional catalana ha estat la capacitat de la societat del país d’assumir i de donar cabuda a les successives onades migratòries arribades de la resta de l’estat espanyol (i, ara, de les que arriben d’arreu del món): allò que es va conèixer com a integració . Aquesta ha estat una història d’èxit, sobretot perquè no ha consistit en la dissolució o la persecució de la identitat i la cultura dels immigrants, sinó, justament al contrari, en el seu acomodament. En el seu encaix, per fer servir una expressió famosa que mai ha pogut utilitzar-se amb propietat quan del que es parlava era de la relació de Catalunya amb Espanya.

Tant ha estat així, que ara gairebé el seixanta per cent de la població catalana té el castellà com a primera llengua. I el cent per cent, no cal dir-ho, compleix el deure constitucional de conèixer-la i d’usar-la diàriament. Però això no ha trencat, com l’espanyolisme més ranci desitjava, la noció de comunitat que comparteixen la gran majoria dels catalans. Una noció de comunitat que, avui, reclama materialitzar-se en una sobirania plena.

Contra el que s’imagina el nacionalisme espanyol de les cavernes, parlar castellà no implica anar contra el català ni contra Catalunya. Hi ha independentisme català en castellà, i el Pedro i el Paco, en una Catalunya independent, no seran estrangers, sinó ciutadans com tots els altres. I seguiran parlant en castellà, lliures i contents com dues flors de pèsol.

2 pensaments a “– Article d’opinió – EL PEDRO I EL PACO EREN A LA MANI (Sebastià Alzamora) – diari ARA 28/09/2012

 1. FLORESTÁN

  Yo soy uno de los que hablaban castellano en la mani…. y eramos una “gentada”….
  Nunca nadie me ha dicho que soy menos catalán por hablar castellano…. y que se atrevan….
  Es la lengua en que pienso y me expreso mejor ….y la que hablaba y habla mi madre… y eso te marca de por vida,,,,,
  Visca Catalunya independent…. mals le pese a algunos……
  Petons del Florestán

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Ho sé que vas estar a la manifestació Florestán i que desitges l’indepèndencia de Catalunya com ciutadà de Catalunya que ets i que viu la realitat d’aquesta Nació nostre. M’agrada que precisament tu, que penses, parles i somies en Castellà, deixis aquest comentari aquí, perquè existeix molta gent que no és conscient d’aquesta realitat.

   Independentment de l’origen de naixement de les persones que viuen a Catalunya per voluntat pròpia, independentment de la llengua materna e inclús de la llengua que utilitzi en les seves relacions, son CATALANS i el mes important volen ser-ho.

   L’Imma i jo, encara que son nascuts a Catalunya, la llengua materna que tenim és la Castellana i mai renegarem de la cultura en la que varem viure de nens i de joves…. precisament per això t’entenem perfectament. Fora de Catalunya no entenen que en un dinar familiar les dues llengües (Català i Castellà), s’utilitzen sense ni tan sols pensar-hi amb total normalitat. L’un parla en Català i l’altre li contesta en Castellà sense problemes, perquè les dues llengües son conegudes per tots i formen part de la nostra cultura.

   Nosaltres hem viscut una tercera part de la nostra vida, parlant en Castellà i un bon dia ara ja fa 40 anys varem decidir utilitzar la llengua catalana, perquè ens va semblar estrany que els dos parlàvem en català amb els amics i entre nosaltres en castellà. Va ser una opció que varem prendre, sobretot perquè els nostres fills (quant tinguéssim), podessin parlar les dues llengües amb normalitat.

   Estic segur, que encara que no haguéssim optat per utilitzar el Català com a llengua habitual, ens sentiríem igualment catalans.

   Visca Catalunya, nou estat d’Europa !!!

   Petons del Miquel

   Respon

Deixa un comentari