– Voltar per la literatura – La història d’Edgar Sawtelle

Una molt bona novel·la per portar de vacances que ens explica la vida d’un nen de 9 anys, mut de naixement i que viu amb els seus pares en una granja on es dediquen a la cria i ensinistrament de gossos.

Nascut mut, parlant només amb el llenguatge dels signes, Edgar Sawtelle porta una vida idíl·lica amb els seus pares en la seva granja en el remot nord de Wisconsin. Durant generacions, els Sawtelle han criat i entrenat una raça de gos mítica pel noble companyerisme com l’Almodine, companya inseparable i aliada incondicional de l’Edgar. Des que Edgar era un bebè, ella es va acostumar a estar al seu costat, a vetllar per ell i cuidar-ho com si es tractés del seu propi cadell. El llaç que uneix al noi i a la gossa és un exemple bellíssim de com animal i home poden conviure en perfecta harmonia.

Ell aprèn a ensinistrar els gossos amb el llenguatge dels signes i els hi dona ordres amb la seva mirada. Se sent important quan el seu pare decideix que se n’ocupi de l’assistència al part i posterior ensinistrament de la cadellada tot sol.

Però amb l’inesperat retorn de Claude, oncle patern d’Edgar, que al sortir de la presó s’instal.la amb ells, s’altera l’estabilitat a la llar dels Sawtelle fins que finalment Claude decideix tornar a marxar. Torna a reaparèixer amb la mort sobtada del pare de l’Edgar i comença una relació amb la seva mare.

Desconsolat i desconcertat, Edgar intenta provar que Claude va exercir un paper en la mort del seu pare, però el seu pla fracassa espectacularment. Obligat a fugir als boscos i a l’erm que s’estén més enllà de la granja, acompanyat de tres dels seus gossos i deixant enrere Almodine, Edgar arriba a la majoria d’edat a la naturalesa, lluitant per la seva supervivència. Viu un procés de superació personal i arribarà a un punt on ha de triar entre continuar fugint o tornar a casa i enfrontar-se amb els misteris que ha deixat per resoldre.

David Wroblewski

David Wroblewski, nascut al 1959 va créixer no gaire lluny del boscos de Chequamegon on està ambientada la novel·la, la seva primera novel·la i que s’ha convertit en un èxit de vendes arreu del mon. La va escriure als 50 anys ja que abans de dedicar-se a la literatura, va treballar en l’àmbit de la informàtica.

Plena d’escenes increïbles l’historia d’Edgar Sawtelle és imprevisible i absorbent des de casi les primeres paraules. Explora el poder de l’amistat i la lleialtat en un món de desenganys. Ens proporciona els detalls imprescindibles i les escenes justes per construir la historia en la nostra imaginació de lectors.

Un llibre absolutament recomanable.

Leave a Reply