– GREC 2012 – (17) – Concert – OMAR FARUK amb TOMATITO (***) – Teatre Grec

Penúltim espectacle que anem a veure d’aquest GREC 2012; aquesta vegada al mateix Teatre GREC per tal de gaudir de la música de l’extraordinari compositor turc e interpret de la musica Sufí OMAR FARUK , que torna a fer un pas més en el seu afany per demostrar que la música és universal i, com ja va fer el 2005 amb el gran Enrique Morente, un altre gran defensor de l’obertura d’horitzons musicals, es reuneix ara amb un altre gran de la música flamenca, el gran guitarrista “Tomatito”.

 

   OMAR FARUK TEKBILEK , va néixer en un petit poble turc anomenat Adanali, i des de la primerenca edat de 15 anys decideix convertir-se en músic professional. Des de llavors el seu aprenentatge és continu tant en el terreny musical com en el religiós: s’endinsa en els aires del sufisme, la faceta mística de l’Islam de la qual es fa devot.  En l’actualitat és un compositor conegut mundialment i un gran virtuós flautista.  Nosaltres el seguim des de fa molts anys, segurament a partir del nostre primer viatge a Istambul on varem començar descobrir l’extraordinària musica Sufí.  Cada cop que passa per Barcelona, anem a veure’l.

És conegut per les seves interpretacions amb el ney en estil sufí, com també per la seva fusió de música tradicional del mig orient, principalment turca, amb sintetitzadors moderns. Honrat com a promotor de la pau i músic virtuós, Omar és actualment un dels músics més sol·licitats, el treball traspassa les fronteres polítiques, alhora que manté i desenvolupa sensibilitats tradicionals del mig orient amb gran qualitat.

TOMATITO nom artístic de José Fernández Torres, nascut el 1958 a Almeria, és un del guitarrista mes coneguts de la música espanyola. Nebot de José Fernández Castro “el Tomate” i nét de Miguel Fernández Cortés “el Tomate”, un habitual en les festes flamenques de principis de segle. Va debutar amb només 10 anys com a guitarrista d’acompanyament en la Penya el Taranto d’Almeria, presentat per José Sorroche. 

Amb 15 anys, un dia que Camarón de la Isla es va trobar sense guitarrista en un festival proper, algú va suggerir cridar “a aquest nen de la Taverna Gitana que tocava bé les coses de Paco”. Aquest seria la primera trobada que Tomatito tindria amb José Monge Cruz, en una relació professional que va durar 18 anys. Tomatito ha produït discos com a solista i va ser acompanyant a la guitarra de Paco de Lucía.

Al llarg de la seva trajectòria, ha compartit escenari amb els més grans: Elvis Presley, Frank Sinatra, Elton John, Neneh Cherry, John McLaughlin, Irakere o Chick Corea. Ha gravat amb el pianista Michel Camilo, i els guitarristes Elliot Fisk, Joan Bibiloni i Larry Coryell.

Us deixem un vídeo que varem gravar amb el mòbil i per tant te mol poca qualitat, però és una de les úniques peces que varen tocar plegats.

Nosaltres creiem, com deia el programa, que hi hauria ma fusió d’ambdues cultures, però ens va decebre força en aquest aspecte, ja que en realitat, junts varen interpretar molt poques peces.   Va estar quasi bé com dos concerts diferents units tan sols per l’espai escènic i la immediatesa de les seves interpretacions. D’aquí la nostra valoració de tan sols 3 estrelles.

TOMATITO

Intèrprets : JOSÉ FERNÁNDEZ TORRES, TOMATITO, i EL CRISTI, (Guitarra), LUCKY LOSADA (Percussió), SIMÓN ROMÁN i MORENITO DE ILLORA (Cante)

OMAR FARUK TEKBILEK

Intèrprets : OMAR FARUK TEKBILEK (Veu, Baglama, Darboukka i Ney), MURAT TEKBILEK i PAUL GUERGUERIAN (Percussió), YANNIS DIMITRIADIS (Teclats), BAHADIR SENER (Qanun) i ITAMAR EREZ (Guitarra)

———————————————————————————————————-

– Teatre GREC – Preu per persona 22 €

( preu pagat 17,60 € – abonament GREC)

———————————————————————————————————-

 

Deixa un comentari