– GREC 2012 – (14) – Teatre – EL GRAN TEATRO DEL MUNDO (*****) – Sala Fabià Puigserver – Teatre Lliure

Els que em coneixeu una mica, sabeu que sóc un gran admirador del director català de teatre CALIXTO BIEITO, un dels millors creadors que actualment existeixen a Europa,  reconegut mundialment per la seva tasca i no sempre tractat com es mereix a casa nostra. Per altra banda vaig descobrir fa pocs anys al gran music CARLES SANTOS e intento veure absolutament tot el que fa…. m’agrada i cada cop em sorprèn mes.

Aquets dos “monstres” teatrals s’han unit per portar un clàssic de la literatura teatral, escrita per CALDERÓN DE LA BARCA, i ens han tornat a sorprendre i a meravellar en un espectacle TOTAL que recordarem per molt de temps…. es tracta de “EL GRAN TEATRO DEL MUNDO”,  una altra proposta del GREC 2012 que valorem amb la màxima puntuació de 5 estrelles.   En dos paraules BRU  TAL.

Quant en Calixto Bieito va deixar la Direcció del Teatre Romea, va continuar treballant i es va associar amb FOCUS per crear una  nova Companyia, que deurà portar el nom de Barcelona a traves del món; es tracta de (BIT) Barcelona Internacional Teatre, i l’obra que ara podem veure a Barcelona tan sols dos dies està realitzada per (BIT) i el Theater Freiburg.  De fet va ser estrenada el novembre de l’any passat a la ciutat de Freiburg amb molt d’entusiasme i èxit que farà que la temporada vinent es torni a interpretar durant una bona temporada en el mateix Theater Freiburg.   Hem estat de sort els pocs que l’hem pogut gaudir a Barcelona aquets dos dies (amb les entrades exhaurides des de fa molt) i sobretot per la intervenció de Ramón Simó, actual director del GREC, que ha lluitat per portar aquesta producció extraordinària a casa nostra.

L’adaptació del llibret i la nova dramatúrgia és responsabilitat de MARC ROSICH i JOSEF MACKERT, que aconsegueixen  apropar el text de Calderón del segle XVII als espectadors d’avui en dia, sense trair el missatge de CALDERON DE LA BARCA, però traient-li la moralina que respirava tot plegat; no hem d’oblidar que Calderón va ser Jesuïta. Per altra banda molta de l’espectacularitat és deguda a la impactant escenografia de REBECCA RINGST, a base de tubs metàlics que simulen que  uneixen el cel i la terra amb un ordre establer,  sempre que al mon hi ha vida …. i si no existeix encara o la vida desapareix, retorna al caos i els tubs s’amunteguen sense ordre en un desconcert total, que simula el caos.

El gran Teatro del mundo és l’auto Sacramental mes famós de Calderón que va ser escrit a la dècada de 1630 i que  per fi publicat  l’any 1655.  L’argument bàsicament es podria resumir d’aquesta manera:

DEU de l’univers, transformat en el creador de Teatre, vol escriure i representar a sobre d’un escenari (El Món), un drama  i per això fecunda ell mateix a la Mare Terra i al poc temps LA TERRA pareix amb gran dolor 7 fills que seran els actors que actuaran en aquest drama

Apareix dons a l’escenari una gran placenta, d’on son arrancats els essers humans perquè neixin i surtin a la vida.  Val a dir que les primeres files d’espectadors, especialment les dues primeres, “pateixen el perill” que aquest naixement brutal i sanguinolent  arribi a tacar els vestits dels espectadors.  De fet al Teatre Lliure van repartir impermeables transparents i nosaltres que estàvem a la fila 1 evidentment varem fer cas d’ell i ens ho varem enfundar sencer.

Deu dona un paper que te que interpretar cada un dels actors (humans), a una li dóna la bellesa, a un altre la riquesa, a un altre el poder polític i la corona de rei, a un altre la feina de pagès, a un altre la pobresa mes absoluta, a un altre el paper de néixer ja mort,  un altre el de la indiferència… la que no té cap paper a la vida i per ultim a una el recolliment i la vida de contemplació religiosa.

Tots ells tenen que fer el seu paper; no tenen possibilitat d’escollir el paper ni canviara-ho per un altre que li agradi mes…. és el seu perquè així ho ha decidit Deu, l’autor que reparteix els papers d’aquest teatre del mon.   No tenen tampoc possibilitat d’assajar i han d’interpretar-ho en una vida molt curta que s’els hi acabara massa rapit i tornaran a la tomba nusos, sense cap dels papers que li han sigut atorgats durant la seva curta vida.   Quant morin tots, tornarà el regne del caos i aquí s’acabarà la representació.

the-great-theater-of-the-world

Els textos parlats pels actors es diuen en alemany i és tradueixen en pantalles laterals en castellà, però encara que és important entendre el que diuen, no és imprescindible, perquè l’espectacle és mes visual i sonor; les parts cantades són en castellà amb unes veus magnifiques, començant pel personatge de Deu (l’autor), interpretat per el extraordinari XAVIER SABATA, en el paper de el MON (o el Teatre) la mezzosoprano  CLAUDIA SCHNEIDER, en el de “la llei de gracia” la soprano JANA HAVRANOVÁ i el de nen no nascut amb la veu preciosa de VICTOR NAJAS.

Claudia Schneider

Xavier Sabata

Espectacle TOTAL i fantàstic, una CANTATA amb una musica extraordinària, unes veus molt bones i tot això presidit per la gran estructura tubular que recorda a vegades els orgues d’una catedral, però que pugen i baixen, és colpejar entre ells fent soroll metàlic i que sobretot canvia l’escenografia constantment amb una imatge impactant i espectacular.

Els musics toquen en directe a banda i banda de l’escenari, el director CLEMENS FLICK  que a mes a mes toca l’orgue i l’harmònium, ALISON LUZ també a l’harmònium i MICHAEL KIESAISCH a la percussió.

Una tarda de Teatre inoblidable i des de la primera fila a tocar dels grans actors i cantants…. bufff no ho puc explicar amb paraules.   Gracies Calixto !!!

Autoria: PEDRO CALDERÓN DE LA BARCA

Intèrprets: XAVIER SABATA (EL AUTOR), CLAUDIA SCHNEIDER (EL MUNDO), VÍCTOR CALERO (EL REY), IRIS MELAMED (LA DISCRECIÓN), JANA HAVRANOVÁ (LA LEY DE GRACIA), NICOLE REITZENSTEIN (LA HERMOSURA), KONRAD SINGER (EL RICO), MARTIN WEIGEL (EL LABRADOR), FRANK ALBRECHT (EL POBRE), LENA DRIESCHNER (UN ALMA PERDIDA) I VÍCTOR NAJAS (UN NIÑO)

Direcció: CALIXTO BIEITO –  Composició Musical: CARLES SANTOS – Versió i Adaptació: JOSEF MACKERT i MARC ROSICH –  Musical: CLEMENS FLICK Interpretació Musical: CLEMENS FLICK, ALISON LUZ  i MICHAEL KIEDAISCH Escenografia: REBECCA RINGST – Disseny d’il.luminació: MARKUS BÖNZLI Vestuari: INGO KRÜGLER

———————————————————————————————————-

– Teatre Lliure (Sala Fabià Puigserver) – Preu per persona 28 €

( preu pagat 22,40 € – abonament GREC)

———————————————————————————————————-

Un pensament a “– GREC 2012 – (14) – Teatre – EL GRAN TEATRO DEL MUNDO (*****) – Sala Fabià Puigserver – Teatre Lliure

  1. Retroenllaç: – Teatre – PATETISME IL.LUSTRAT (🐌🐌🐌🐌 ) – Teatre Nacional de Catalunya – Sala Tallers – 20/11/2015 | Voltar i Voltar

Deixa un comentari