– GREC 2012 – (2) – Teatre – TESTAMENT (****) – Sala Ovidi Montllor – Mercat de les Flors

Ahir, dilluns 2 de juliol 2012, varem assistir al nostre segon GREC de la temporada, a la Sala “Ovidi Montllor” del Mercat de les Flors. Aquesta vegada per tal de veure bon TEATRE internacional, en alemany sobretitulat en català. La companyia alemanya SHE SHE POP, que fa 14 anys commociona Europa amb els seus espectacles, s’estrena a Barcelona amb l’obra TESTAMENT, construïda a partir del “Rei Lear” de Shakespeare.

Normalment en els seus espectacles fan participar al public i l’integren dins del mateix espectacle; en aquest cas i per raons evidents de barrera idiomàtica, l’utilitzant tan sols com a jutges, des de les seves butaques, de les situacions viscudes a escena; en canvi si fan participar als seus pares reals, per tal de què actuin amb ells i ens mostrin les dificultats de la convivència entre pares i fills i els enfrontaments generacionals que es creen a totes les famílies, siguin per la lluita de poder, sigui per raons tan sols econòmiques.

Quatre actors (3 dones i un home, tots ells d’edat mitjana), es presenten davant del public i a la poca estona conviden als seus pares reals (3 homes d’una edat superior als 70 anys), a participar amb ells en la experiència; aquets últims s’asseuen a 3 butacons força còmodes (signe del poder?)….. i els seus rostres son projectats en directe a 3 pantalles grans (per tal de què el public pugui veure amb mes facilitat les seves expressions), mitjansan càmeres de video. A la dreta de l’escenari, una gran pantalla on es pot veure el text del “Rei Lear” i a mida que va transcorrin el temps, es pot comprovar com es van subratllar a ma algunes de les frases exactes, en el mateix moment que es diuen a escena.

És una obra que sota el nostre punt de vista es dura, punyent i molt real, que parla del moment actual, tractant el tema de l’autoritat i el poder del pares vers al seus fills… posteriorment del canvi generacional i de l’enfrontament pares i fills, fins que arriba el moment de “destronar” als pares, agafar el poder i fins i tot arribar a fer perdre la “dignitat” dels essers estimats en el moment de la seva vellesa.

El public s’enfronta davant d’una serie de preguntes a les quals ningú els hi donarà resposta, i sé les portarà a casa per rumiar…

És possible “canviar” amb els fills, com si es tractes de moneda de canvi, els nostres recursos econòmics propis, estalviats al llarg de la vida, per l’amor dels fills i la seva tendresa, que ens ajudarà a viure millor amb les nostres mancances, quant siguem grans i gairebé inútils físicament???

És possible que un cop els pares siguin grans, els propis fills no els degradin fins al menyspreu, al veure que “el Rei destronat” ha perdut el seu poder físic i econòmic???

El “testament” es tindria que fer entrega als fills en vida nostre….. a la nostra mort…. o de mica en mica mentre estem vius…. això si, calculant molt acuradament quant ens queda de vida???

És just que els fills sacrifiquin bona part de la seva vida, per tal de fer-se carreg de la gent gran (per molt pares que siguin), si aquesta dependència pot arribar a ser absoluta i marcar durament la vida dels fills???

….. i sobretot com mantenim la nostra dignitat quant ens fem grans???

Els intèrprets i els seus familiars remouen els seus conflictes i deixen fluir els sentiments. Les dificultats de la vellesa, les herències, la culpa, els problemes de diners… van puntejant la confrontació… però també l’obra tracta del perdó i fins i tot l’humor és possible al re-viure situacions ridícules que tots coneixem.

Les actuacions dels actors de la Companyia SHE SHE POP i sobretot la des seus pares és CREÏBLE en tot moment…. i encara que sabem que tots estan en realitat actuant, sabem que tot ha estat elaborat a partir d’assajos i d’improvisacions realitzades i treballades sobre experiències de la vida real dels propis actors. Per aquesta raó l’espectador ho viu quasi en carn pròpia, com si és tractessin situacions viscudes o que algun dia arribaran a passar en la seva pròpia família.

La posada en escena excel·lent, barrejant el fet de parlar directament al public (dona la sensació de què no sigui realment teatre), amb les situacions pròpies familiars, la tècnica audiovisual molt ben aprofitada, la musica i fins i tot les cançons interpretades en directe per la companya.

TEATRE BO… realment BO i recomanable…. jo diria imprescindible per tothom.

Encara la podeu veure avui 3/7/2012 i demá 4/7/2012 !!!

Autoria : SHAKESPEARE, SHE SHE POP i els seus pares

Intèrprests : JOCHEN i SEBASTIAN BARK, FANNI i PETER HALMBURGER, LISA LUCASSEN, MIEKE i MANFRED MATZKE

Direcciò :SHE SHE POP – Composició Musical: CHRISTOPHER UHE

Concepte : SEBASTIAN i JOACHIM BARK, JOHANNA FREIBURG, FANNI i PETER HALMBURGER, LISA LUCASSEN, MIEKE i MANFRED MATZKE, ILIA i THEO PAPATHEODOROU, i BERIT STUMPF

Escenografia : SHE SHE POP I SANDRA FOX – Disseny d’Il.luminació : SVEN NICHTERLEIN – Diseny de So : FLORIAN FISCHER – Vestuari : LEA SØVSØ

———————————————————————————————————-

– Mercat de les Flors (Sala Ovidi Montllor) – Preu per persona 28 €

( preu pagat 22,40 € – abonament GREC)

———————————————————————————————————-

Cargol Grec

Leave a Reply