– Dansa – CESC GELABERT V.O + (****) – Teatre LLiure Montjuïc

El passat dissabte 2 de juny, tornem a gaudir de la dansa per segon dia consecutiu, però aquesta vegada la “dansa en estat pur” sense la espectacularitat d’una gran companyia internacional…. sense escenografia…sense un gran vestuari… únicament la DANSA amb majúscules interpretada per una sola persona; l’espectacle  CESC GELABERT V.O. + on el nostre mes estimat coreògraf i ballarí Cesc Gelabert, ens mostra amb la senzillesa habitual amb ell i amb una gran paciència el que significa per ell la dansa… i certifico que arriba molt clarament a qualsevol public, entès o no en aquest mon.

Nosaltres varem tenir la enorme sort, ja fa uns anys d’assistir a una classe de dansa, oberta al public en l’espai Lliure, on el mateix public decidia el tema del que es tenia que crear una dansa… i en Cesc Gelabert i els seus alumnes creaven del no res una coreografia i l’interpretaven seguint les decisions del mateix public. Una nit memorable que no oblidarem mai.

Cesc Gelabert va col.laborar amb el Teatre Lliure (aleshores el de Gràcia),per primera vegada el 16 de maig de 1977 amb la creació del seus primers “solos” “Acció 0 – la ment i el cos” i “Acció 1 – la vida i la mort”. Des de llavors fins ara han passat 35 anys i Cesc no ha deixat mai de col.laborar amb el Teatre Lliure. Ara ha volgut fer un resum d’aquests 35 anys al mateix Teatre… i a pesar de que en un principi tenia que ser representat a la mateixa sala de Gràcia, per raons que encara desconec, l’espectacle va ser canviat de dates i de Sala… ara a la Fabià Puigserver.

En la maduresa de la seva carrera, ha volgut retornar a la essència del seu moviment i ens ofereix en aquest espectacle, un seguit de “solos”, entrellaçant 3 noves coreografies creades especialment per aquest espectacle, amb alguns dels seus mes estimats “solos” (revisats per l’ocasió) al llarg de la seva carrera en el mon de la dansa. En total una desena de coreografies on el mateix Cesc a viva veu explica als espectadors, l’essència de cada creació i el que l’ha portat a crear-la.

La primera creació nova que va interpretat, sota el nom de “V.O.+ 1″, es basa en el naixement d’una persona a partir d’una massa sense forma humana que es mou i de la que va apareixen poc a poc l’interpret…. com si es tractes d’una papallona que surt del seu capoll. El vestuari en aquesta ocasió és un element clau.

La segona creació que va presentar, “V.O. + 2”, intenta expressar les sensacions que l’espectador rep de les diferents qualitats de moviment; reflexiona com el ballarí a traves de les seves “paraules” que en realitat son moviments o expressions, retransmet als espectadors una determinades visions o arguments.

La tercera creació nova “V.O. + 3”, vol ser un homenatge que dedica al coreògraf Gerhard Bohner, al que considera el seu “mestre virtual” i del qual ha ballat forces obres arreu del món.

Entre mig, interpreta peçes ja conegudes seves : “Preludis” amb musica de Mompou (2002), “Al Capone” amb música de Prince Buster All Stars (1982), “Lágrimas negras” amb música de Miguel Matamoros (2003), “Funny Valentine” amb música de Richard Rodgers i Lorenz Hart (2005), i finalment amb música de Bach dues composicions per violoncel interpretades per Pau Casals…“Gigue” de la Suite nº 4 …i “Sarabanda” de la Suite nº 5.

Ens va regalar una interpretació que volia signar expressament com a signe de la seva identitat Barcelonina i Catalana… “Sardana”…. una composició de moviment de dansa contemporània barrejat amb moviments sardanístics clàssics, Impactant i per nosaltres Inesborrable de la nostra memòria.

Com sempre, Cesc Gelabert, ens va tornar a “enamorar”, amb el seu perpetu somrís, la seva delicadesa en el moviments i sobretot amb la seva pedagogia que fa estimar la dansa, Si o SI. No es pot escapar de la seva màgia.

——————————————————————————————–

coreografia i intèrpret Cesc Gelabert

vestuari Lydia Azzopardi / musica original Borja Ramos / interpretació musical Ensemble Kuraia / il·luminació Cesc Gelabert iConxa Pons / escultura flexible Lydia Azzopardi i Cesc Gelabert

assistents del coreògraf Toni Jodar i Sarah Taylor / producció musical i electrònica addicional Borja Ramos / tècnic de gravació musical Juanan Ros / direcció tècnica Conxa Pons / sastre i construcció de l’escultura Olaf Carlshon amb la col·laboració del Taller d’escenografia Jordi Castells / producció executiva i distribució Maria Rosas / comunicació i coordinació G.A. Montse G. Otzet / comptable G.A. Xavier Vigas

i els equips de Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa i del Teatre Lliure

coproducció Teatre Lliure i Gelabert Azzopardi Companyia de Dansa amb la col·laboració del Conservatorio de música Juan Cris´stomo de Arriaga Musika Kontserbatorioa i l’Ensemble Kuraia amb la participació de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de Mataró

——————————————————————————————————

– Teatre Lliure de Montjuïc – Preu per persona 25 €  ( preu pagat 15 € –  abonament)

—————————————————————————————————-


2 pensaments a “– Dansa – CESC GELABERT V.O + (****) – Teatre LLiure Montjuïc

 1. Mª Carmen

  Me encantan los espectáculos de danza “en estado puro” como dices. Aquí en Madrid empieza lo que llaman “Danza en la Villa” y tiene buena pinta. Intentaré ir a alguno de los espectáculos que hacen aunque los precios son a veces “prohibitivos” para los tiempos que corren.
  Si CESC GELABERT se deja caer por Madrid ¡avísame!. Un abrazo

  Respon
  1. Miquel Gascon

   He mirat ara el programa de “danza en la villa” i de fet va començar al téatre Fernan Gomez a principis de Maig i finalitza per Sant Joan. Té una mica de tot, des de Flamenc, dansa contemporània… però no et puc recomanar cap perquè no els conec. Els preus son prohibitius i ara amb la crisi i la falta de subvencions ho seran encara mes. A nosaltres el Palau de la Musica ens ho han pujat ni mes ni menys que un 44% i continuem anant perquè som dels pocs que encara treballem, però la cosa pinta desafortunadament
   molt xungo.

   Respon

Leave a Reply