– Concert de l’OBC (10/12) – LA GRÀCIA DE SCHUBERT (***) – l’Auditori

Aquest mati de diumenge 6/05/2012, hem tornat al Auditori per tal de assistir a un altre concert del nostre abonament de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.  El concert tenia el nom “comercial” de “La gràcia de Schubert” i estava dirigida per el mestre Guillermo García Calvo.

Tristament la platea de l’Auditori estava força buida… i es que la cultura cada cop esta menys a l’abast del public amant de la musica. Fins aquesta temporada els concerts del diumenge al mati eren força mes barats que els del divendres o dissabte, però la crisi ha obligat a igualar preus, o el que es el mateix a apujar massa els abonaments del que fem l’esforç d’aixecar-nos d’hora el diumenge per tal d’escoltar la musica que ens apassiona en directe.

Jo mateix m’estic replantejant el abandonar els abonaments que fins ara he anat comprant i passar-me a la nova forma de gaudir de la musica a traves d’Internet per tal de veure concerts i operes en directe a traves del portal Medicis tv que per 129 euros a l’any pots gaudir tranquil·lament des de casa d’una bona oferta musical internacional i en directe. Per posar un exemple que clama al cel, l’abonament del Palau100 les butaques dels 2on pis (que es on podem anar els treballadors), han pujat un 44% de la temporada actual a la de l’any vinent. En canvi les butaques de platea las han pujat solament un 10%; això se li diu promocionar la musica clàssica al poble. Vergonyós !!!

l’Auditori – platea buida

1 – FRANZ SCHUBERT (Viena 1797 – 1828) – Obertura italiana – D591 (***)

2 – CARLES BAGUER (Barcelona 1768 – 1808) –  Simfonia núm. 2 – primera audició (****)

La recuperació de l’obra simfònica de Carles Baguer, compositor i organista de la catedral de Barcelona, permet apreciar la recepció de les tendències europees al nostre país. La seva Segona simfonia ens mostra una música situada en ple Classicisme però amb una forta empremta de la música d’aire galant, en què la influència dels ritmes propis de la dansa encara hi és molt present.

Us deixo un enllac d’Spotify per poder gaudir aquesta meravellosa Simfonia d’un compositor de Barcelona, que va ser organista a la Catedral.  Cliqueu AQUI.

3 – CARL MARIA VON WEBER ( Eutin 1786 – Londres 1826) orqiestració de HECTOR BERLIOZ –  Invitació a la Dansa, “Le Spectre de la rose” -primera audició (****)

Invitació a la dansa “Le spectre de la rose”, composició original per a piano de Carl Maria von Weber, va ser orquestrada per Héctor Berlioz l’any 1841. L’obra va ser utilitzada per la companyia dels Ballets Russos per a una de les seves primeres coreografies, feta per Michel Fokine.

4 – FRANZ SCHUBERT –  Simfonia núm. 3 – D 200 (***)

El concert d’avui encara que feia referencia a SCHUBERT en el seu titol “comercial”, son les dos peçes que menys m’han interesat; curiosament m’han agradat molt mes les altres dues de CARL MARIA VON WEBER i sobretot la de CARLES BALAGUER, una primera audició memorable.

 Una obra de joventut en què s’aprecia encara una supeditació a la forma clàssica de la simfonia, tot i que la personalitat de Schubert ja comença a mostrar-hi indicis d’una maduresa prematura i fèrtil.

Guillermo García Calvo,  és col•laborador habitual de la Staatsoper de Viena i de la Wiener Philharmoniker. Entre els seus propers projectes destaca la col•laboració amb l’Orquestra Simfònica del Principat d’Astúries i l’Orquestra Ciutat de Granada. Amb ell l’OBC va sonar força be.

——————————————————————————————————

– L’Auditori – Preus de 20 a 45 Euros ( preu pagat 24 Euros – Abonament temporada)

———————————————————————————————————

Cargol cedit per l’OBC i que tinc a casa emmarcat com un tresor


3 pensaments a “– Concert de l’OBC (10/12) – LA GRÀCIA DE SCHUBERT (***) – l’Auditori

 1. Montserrat Fdez. Costa

  És curiós, nosaltres hi varem anar divendres, que és quan tenim l’abonament i TAMBÉ estava molt buit, no només la platea, sino també a dalt.
  Vam sortir convençuts del concert. Les obres eran “lleugeres” i crec hi va haver un bon enteniment entre el director i l’orquestra.
  Posats a fer les retallades, no calia que es gastessin els “calés” amb el regalet d’aquest any, no és millor un descompte per a un concert que una làmina que la majoria vam desestimar, amb tot el respecte per l’autor? O aquí també hi ha tràfic d’influències???
  Ens sabria molt greu deixar l’abonament , haviem pensat en ampliar-lo amb el del Liceu, però tal com ens estan posant les coses, ens ho pensarem! Finalment haurrem de “tirar” d’internet per a moltes coese: una llàstima, la màgia del directe, el so, l’entorn, els rituals… tot això no es pot perdre, però al pas que anem….
  Bé, siguem optimistes, no és la primera ni la darrera crisi que ens toca viure, el que cal és gent honrada i amb ideals.

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Montse…mira la pagina següent

   http://www.liceubarcelona.cat/abonaments-i-localitats/abonaments2012-2013/gestio-dabonaments/nous-abonaments-temporada-12-13.html

   Crec que paga la pena que us animeu a treure un abonament …. nosaltres estem a la zona 7 (3a fila del quart pis)..i el preu es d’uns 200 euros per 8 espectacles. També tens abonaments reduïts de 5 espectacles …a uns 100 i una mica mes per 5 espectacles i encara mes econòmics abonament populars (segon repartiment) a uns 70 euros.

   Ja pots enviar la butlleta per demanar la reserva (sense pagar res encara).

   Respon

Leave a Reply