– Cinema – BESTIAIRE (*) i … SANGUE DO MEU SANGUE (****) – D’A 2012 (Festival Internacional de Cinema d’Autor)

Continuem tenint la nostre segona residencia als Cinemes CLUB ARIBAU, per tal de veure les màximes pel.licules d’aquest meravellós Festival de Cinema.  Dilluns 30 d’Abril de 2012, un altre cop sessió doble.

Denis Côté

Denis Côté

BESTIAIRE (*) del director canadenc DENIS CÔTÉ. En format documental, amb planells cinematogràfics fixes des de la primera escena, on els animals engabiats es mouen davant nostre en imatges que semblen quadres mes que cinema. Amb imatges depriments, tristes i claustrofòbiques.

Cada any milers de persones visiten el Parc Safari del Quebec, una mena de Rioleón Safari que a l’hivern queda tot cobert per una capa de neu. 

El que a priori pot semblar un més dels documentals d’animals de la 2, es transforma en mans del seu director en unes imatges claustrofòbiques ja que ens mostra la vida d’uns animals salvatges en un entorn totalment aliè al seu hàbitat natural. Sense diàlegs, búfals, hienes i girafes ens observen amb una barreja de curiositat i tristesa. Bèsties tancades que sembla que vulguin sortir de la pantalla, de l’enquadrament que en realitat és la seva presó, el petit espai on els ha tocat viure.

No em va agradar gens, encara que reconec que es una manera molt diferent de buscar el rebuig del espectador a aquest tipus de zoològics.

—————————————————————————————————–

La segona pel.licula de la tarda, SANGUE DO MEU SANGUE (****)… i aquesta si que ens va agradar i molt. El director portuguès João Canijo ha treballat amb els seu equip d’actors professionals durant un parell d’anys, per aconseguir al final rodar aquesta pel.licula.

Canijo ha tingut temps suficient de construir un guió que anava construint-se a partit d’una idea inicial i amb treball de d’improvisació que va recollir mes de 200 hores de gravació. A partir de la visió, selecció d’aquestes imatges, va construir els diàlegs definitius i ara si, amb un guio ja treballat i amb diàlegs definitius fins al mes petit detall, es va començar a filmar i a representar el que ells mateixos havien creat.

Canijo s’endinsa en els sentiments dels seus personatges i mostra com, davant de la barbàrie i l’absurditat, només la força de l’amor incondicional podrà refer les seves vides, perquè la lluita per la felicitat de la persona estimada és l’únic antídot contra el verí de la tragèdia.

L’últim film d’un dels millors directors portuguesos contemporanis és un retrat d’una mare coratge i la seva família, les vides dels quals canviaran radicalment a causa de dos esdeveniments que els posaran a prova de forma irremeiable.

Guanyador del premi FIPRESCI a Donosti 2011 i antic col·laborador d’Oliveira i Wenders, el seu cinema narra les històries dels que viuen als marges de la societat portuguesa.

Sangue do meu sangue (2011), Mal nascida (2007), Noite escura (2004), Ganhar a vida (2001), Sapatos pretos (1998), Filha da mãe (1990), Três menos eu (1988)

Interpretacions d’aquelles que no s’obliden mai, filmades als espais reduïts on viuen el personatges apilonats, sense poder tenir ni tans sols una mica de intimitat. Les converses s’escolten entre mig d’un fons d’altres converses, crits i sorolls dels veïns que tenen a tocar a l’altre banda de parets raquítiques. Interpretacions que semblen realment que siguin actors “naturals” i no actors “professionals”, però que realment amb l’interpretació tan mesurada i extraordinària sembla que no siguin realment actors.

Existeix una versió que dura mes de 3 hores amb mes personatges, que m’agradaria veure encara que crec que serà totalment impossible.

Joao Canijo

Varem tenir l’enorme sort de que João Canijo, va presentar la seva pel.licula, en la seva primera estada a Barcelona i desprès de la projecció varem poder fer-li preguntes sobre el seu treball.  Personalment em va caure molt be i crec que la seva feina es excel·lent.  M’agradaria veure alguna de les seves altres pel-licules anteriors.

Una pel.licula extraordinària. Esperem que es pugui veure a les nostres sales comercials. No entenem com el BON CINEMA no es distribueix amb normalitat i que únicament es valori la rendibilitat comercial.

Xerrada amb Joao Canijo

  • Títol Internacional: Blood of My Blood
  • Director i Guió: João Canijo
  • Intèrprets: Rafel Morais, Nuno Lopes, Rita Blanco, Beatriz Batarda, Fernando Luís
  • Durada: 139 min – País: Portugal – Any: 2011

———————————————————————————————–

– Cinemes Club Aribau – Preu per pel.licula 7 € per persona ( preu pagat 6 € – TresC)

————————————————————————————————

Un pensament a “– Cinema – BESTIAIRE (*) i … SANGUE DO MEU SANGUE (****) – D’A 2012 (Festival Internacional de Cinema d’Autor)

  1. Retroenllaç: Werner Herzog, frecuentador de abismos | xcat.catxcat.cat

Leave a Reply