Cinema – LA PIEL QUE HABITO (**) – Filmoteca de Catalunya

De vegades tenir il·lusió i ganes de veure una pel.licula no es garantia d’èxit i aixo es el que ens ha passat amb la última producció d’Almodovar, “La piel que habito” que ens va decebre molt, moltíssim. Dimarts dia 17 vam anar a la filmoteca ja que s’ens havia escapat als cinemes comercials , la cua d’entrada era enorme i la sala plena de gom a gom   …….

La piel que habito ens explica la historia de Vera (Elena Anaya) obligada contra la seva voluntat , i segons paraules del mateix Almodóvar, a recórrer un camí que no te tornada. Tancada en una magnifica mansió, El Cigarral, que des-de el començament de la pel.licula s’ens mostra com una presó, incomunicada del exterior enmig de la natura.

Robert Ledgard (Antonio Banderas) es un eminent cirurgià plàstic que ha dedicat anys d’estudi i experimentació a l’elaboració d’una nova pell, sensible a les carícies però que funciona com una autèntica cuirassa contra tota classe d’agressions. I ell es converteix en jutge i executor de la condemna de Vera, amb l’ajut de Marilia (Marisa Paredes), la dona que l’ha cuidat sempre i que no li fallarà.

Un cop assumida la seva condemna, Vera comença a pensar en la venjança però decideix aplicar la tècnica de saber esperar el moment per tal de sobreviure. I la pel.licula es la narració del perquè de la condemna i de com s’arriba a executar la venjança.

Per tal de recompondre la tragèdia familiar de Robert, origen de la condemna de Vera, el guió juga amb diverses línies temporals. Al meu entendre això converteix la història en una trama molt complicada que vol lligar tots els caps fins a caure en l’inversemblant i forçant situacions que ratllen el absurd.  Potser el mes significatiu del que intento expressar es el moment de l’aparició del fill de Marilia, Zeka (Roberto Álamo) que arriba a la mansió disfressat de tigre fugint de la policia, demana amagar-se i davant de la negativa de Marilia l’acaba lligant i emmordassant i força a Vera.

La Piel que habito es un drama?, una pel.licula de terror ?,es ciència-ficció?, es comèdia? es telenovel·la? Per a mi es una pel.licula que es queda en un terreny entremig sense acabar de definir-se. El personatge d’Antonio Banderas no m’ha acabat de convèncer, crec que no ha trobat el to del paper i ell mateix no s’ho acaba de creure. Una pel.licula que em va avorrir sobiranament la primera hora i que vaig trobar mes entretinguda al final però que em va decebre molt i molt.

Malgrat tot es una pel.licula carregada de premis i nominacions :

4 Premis Goya de 16 nominacions, als Premis Bafta va obtenir el de millor pel.licula de parla no anglesa, nominada els Globus d’Or i a la Palma d’Or del Festival de Cannes on va obtenir el premi de la Joventut, dos nominacions als Premis de Cinema Europeu, nominada com la millor pel.licula estrangera pels Critics Choice Awards ,….. i els que em deixo.

FITXA TÈCNICA

Direcció : Pedro Almodóvar

Guió :  Pedro Almodóvar (basat en la novel.la “Taràntula” de Thierry Jonquet)

Producció : El Deseo, S.A.

Intèrprets : Antonio Banderas, Elena Anaya, Marisa Paredes, Jan Cornet, Blanca Suárez, Bàrbara Lennie, Eduard Fernández, Roberto Älamo, José Luis Gómez, Fernando Cayo, Susi Sánchez

Fotografía : José Luis Alcaine – Música :  Alberto Iglesias – Any : 2011

Durada : 117 minuts

Deixa un comentari