Cinema – LE VOYAGE EN ARMÉNIE (****) – Filmoteca de Catalunya

Es evident que ens hem “enganxat” al cinema de Robert Guédiguian i no desaprofitem la ocasió d’anar a veure l’ultim títol programat per la filmoteca dins del cicle anomenat “Els darrers Guédiguian, el primer Ascaride”. Aixi que diumenge dia 15 tornem disposats a visionar LE VOYAGE EN ARMÉNIE  una pel.licula de l’any 2006.

La pel.licula ens explica com en assabentar-se que es troba greument malalt, Barsam (Marcel Bluwal) decideix tornar a la seva terra natal.
A la seva mort, voldria llegar alguna cosa a la seva filla Anna (Ariane Ascaride), metge cardiòloga, sempre segura de si mateixa i amb les idees sempre molt clares. Una dona conservadora i estricta. Ell voldria ensenyar-li a dubtar. Abans de fugir a Armènia, es preocupa de deixar múltiples indicis perquè Anna pugui trobar-lo, amb la complicitat de la seva neta.

Per a Anna, aquest viatge serà el que el seu pare desitjava que fos : un viatge iniciàtic, una educació sentimental, una nova adolescència… Un poble perdut a les elevades muntanyes del Caucas, allí és on Anna troba al seu pare, assegut sota un fruiter en flor…

Anna es qüestiona sobre la seva identitat, els seus amors, els seus principis ; per fi li assalta el dubte, per fi madura.

La música ha estat composta i interpretada per Arto Tuncboyaciyan  per a la pel.licula.  Entusiasmat amb el projecte cinematogràfic, Arto Tuncboyaciyan va realitzar una música simple, senzilla i alhora profunda i sentimental, com els propis personatges de la pel·lícula. Arto Tuncboyaciyan és un dels músics més inquiets del seu país, amant profund de les seves arrels.

Per a Guédiguian, aquest film va suposar un retorn a les seves arrels familiars, a una Armènia molt canviada després de la caiguda del comunisme. La pel·lícula vol donar a conèixer aquest país que s’ha adaptat malament a aquest canvi i on sorgeixen els negocis bruts i les “màfies” que controlen la distribució de bens bàsics com poden ser els medicaments.

Els armenis intenten preservar la seva identitat però la joventut se sent atreta pel mon occidental i lluiten per intentar sortir de la seva realitat somiant amb un mon ideal allà on sigui, França, Alemanya, EEUU, ….

Hi ha una part documental en aquesta pel.licula on ens descobreixen els paisatges grandiosos d’Armènia, la magnifica església de Hayravank i com a paisatge de fons, sempre, el mont Ararat que en la actualitat es possessió dels turcs i que per als armenis mes arrelats es el signe d’identitat que els hi han pres.

Un altre molt bona pel.licula d’aquest director que malauradament no s’ha projectat en cap sala comercial al nostre país.

FITXA TÈCNICA

Direcció : Robert Guédiguian

Guió :  Ariane Ascaride, Marie Desplechin i Robert Guédiguian

Producció : Robert Guédiguian

Intèrprets : Madeleine Guediguian (Jeannette), Jalil Lespert (Simon), Serge Avédikian (Vanig), Kristina Hovakimian (Gayané), Ariane Ascaride (Anna), Jean-Pierre Darroussin (Pierre), Marcel Bluwal (Barsam), Gérard Meylan (Yervanth), Chorik Grigorian (Schaké), Roman Avinian (Manouk), Simon Abkarian (Sarkis Arabian).

Fotografía :  Pierre Milon – Muntatge : Bernard Sasia – Música :  Arto Tuncboyaciyan

Any : 2006 – Durada : 125 minuts

Cargol de la Filmoteca

 

2 pensaments a “Cinema – LE VOYAGE EN ARMÉNIE (****) – Filmoteca de Catalunya

    1. Imma Barba

      Dons encara estas a temps de veure Le Voyage en Arménie demà al vespre a la Filmoteca. Jo he descobert a Guédiguian amb les Neiges du Kilimandjaro que estrenen la propera setmana als cinemes. Ara ja tinc ganes de veure aquesta que em dius tu.

      Respon

Deixa un comentari