– Concert de l’OBC (9/12) – MIDORI INTERPRETA BRAHMS (****) – l’Auditori

Una altre magnífic concert simfònic de l’OBC per el mati d’aquest passat diumenge 15/04/2012, on varem gaudir de valent especialment amb la renombrada violinista MIDORI que actuava per primer cop a l’Auditori de Barcelona.

1. – XAVIER MONTSALVATGE (Girona 1912 – Barcelona 2002) – SORTILEGIS per a orquestra (**)

Per començar una breu composició del nostre compositor MONTSALVATGE, titulada “Sortilogis” (**), i que quant va acabar (tan sols 10 minuts), començava a interessar-me. Sortilegis va estar composta l’any 1992 com a encàrrec del Concurs de Direcció de l’Orquestra de Cadaqués; és una obra sofisticada i auditivament engrescadora. L’obra respon a la necessitat d’obligar el director a estar atent als nombrosos detalls de sonoritat i canvis rítmics a què està sotmesa la partitura, d’altra banda, molt exigent per a l’orquestra.

Us deixo un video d’aquesta obra de Montsalvatge.

Entenc que en un concert Simfònic te que existir una “quota” de compositors catalans o de nous compositors, però malauradament no em considero un melòman que pugui gaudir encara d’aquest tipus de música al 100%…. i en aquest cas la vaig escoltar però no vaig poder entrar massa per lo que la valoro en tan sols 2 estrelles.

2. – JOHANNES BRAHMS (Hamburg 1833 – Viena 1897) – CONCERT PER A VIOLÍ I ORQUESTRA en re major, op. 77 (*****)

Abans de la mitja part va arribar el millor del mati, el Concert per a violi i orquestra de BRAHMS una meravella de concert amb moltes entrebancs per el solista i que poques persones el poden interpretar amb dignitat, per la seva gran dificultat. Aquest concert es un dels grans concerts per l’instrument del repertori romàntic juntament amb els de Beethoven, Mendelssohn i Txaikovski

La violinsta japonesa MIDORI, ara ja te 41 anys, però va començar la seva carrera profesional als 11 anys, quant per sorpresa es va convertir en una nena prodigi, quan Zubin Mehta la va presentar com a convidada e el concert de fi d’any de la Filharmònica de Nova York… i des de llavors esta considerada una de las millors violinsta del mon. En l’Auditori va interpretar Brahms amb una impecable execució. L’instrument de la solista, un Guarnerius del Gesù de 1734, un autèntic Ferrari Testarrosa del violí, va obeir a aquesta petita dona amb un so maravellos que almenys des de les nostres butaques va arrivar amb força.

Us deixo tan sols una mostra de com interpreta aquesta dona….

A la mitja part, es va pasejar entre mig del public i vaig aprofitar perque em signes el programa.

3. – EDWARD ELGAR (Broadheath 1857 – Worcester 1934) – VARIACIONS SOBRE UN TEMA ORIGINAL, op. 36 “Variacions Enigma” (****)

 A la segona part es van interpretar les Variacions Enigma, d’Edward Elgar, una de les grans obres de la música orquestral anglesa de finals del segle XIX i principis del XX.  Per la nostra sorpresa ens va agradar moltisim.  No coneixiem aquesta obra i segurament va ser la principal raó.

L’orquestra aquesta vegada va estar dirigida per Vasily Petrenko, un jove director rus que el 2002 i amb només 26 anys, va guanyar el concurs de direcció convocat per l’Orquestra de Cadaqués. L’orquestra va sonar molt bé .

Un gran concert que  estarà disponible a Internet en streaming durant tres mesos a la següent adreça (www.medici.tv).

——————————————————————————————————

– L’Auditori – Preus de 20 a 45 Euros ( preu pagat 24 Euros – Abonament temporada)

———————————————————————————————————

Leave a Reply