– Cinema – LES NEIGES DU KILIMANDJARO (****) – Filmoteca de Catalunya

Dimarts dia 10/04/2012 sant tornemi….de cap a la Filmoteca, aquest cop convidats a la pre-estrena de la pel.licula de Robert Guédiguian  “LES NEIGES DU KILIMANDJARO” filmada l’any 2010 i que s’estrenarà als nostres cinemes el proper dia 27 d’abril.

La projecció es presentada per Esteve Riambau , director de la Filmoteca , amb la assistència de Robert Guédiguian i Ariane Ascaride. Desprès de la projecció de la pel.licula hi ha un interessant col.loqui amb ells.

Aquest es l’últim film del director, i ha estat guanyador del Premi Lux de Cinema atorgat pel Parlament Europeu. El guió ha estat inspirat en el poema  “Les pauvres gens”,  de Victor Hugo.

La pel.licula difon una alegre nostàlgia alimentada per emocions simples i un idealisme reconsiderat en la dificultat de la confrontació generacional. Robert Guédiguian ens mostra  la pèrdua avui dia de l’esperit de solidaritat i de consciència de classe. Una bona pel.licula encara que en algun moment ens presenti escenes exageradament emotives.

Tot comença amb un sorteig per decidir l’acomiadament d’una vintena d’obrers en unes drassanes de Marseille, entre ells Michel (Jean-Pierre Darroussin) sindicalista  convençut .
Malgrat haver perdut el seu treball, Michel viu feliç en companyia de Marie-Claire (Ariane Ascaride). Porten més de trenta anys de matrimoni i gaudeixen enormement dels seus fills i els seus néts. A més se senten orgullosos d’estar units i del seu compromís polític: tenen una visió clara de la vida i una consciència neta. Però aquesta felicitat trontollarà, quan dos joves armats i emmascarats els copegin i deixin emmanillats per robar-los.

L’impacte del succés serà encara més fort quan s’assabentin que el brutal atac ho ha organitzat un dels joves treballadors que han acomiadat en el mateix reajustament que ha deixat a Michel sense treball: un dels seus. A poc a poc, Michel i Marie-Claire descobreixen que el seu atacant, Christophe (Adrian Jolivet), va fer el que va fer perquè no tenia una altra alternativa. Christophe és un home que viu amb els seus dos germans petits, a els qui cuida i manté, ocupant-se de la seva educació i la seva salut.

Robert Guediguian

Robert Guédiguian va néixer al 1953 al barri de l’Estaque, a Marsella, de pare armeni i mare alemanya. A mitjan anys seixanta es va traslladar a París per estudiar Ciències Socials i Economia. En 1980 va debutar com a realitzador amb “Dernier été”. Per a aquell rodatge es va envoltar d’un grup d’amics, tècnics i intèrprets, encapçalat per Ariane Ascaride, Gérard Meylan i Jean-Pierre Darroussin, que li han acompanyat al llarg de la seva filmografia. Ara son coneguts com el “Clan dels Marsellesos”.

No havíem vist mai cap pel.licula d’aquest director i ens ha agradat molt la seva manera de fer cinema. Segurament intentarem veure alguna pel.licula mes d’aquest cicle que ara es pot veure a la Filmoteca.

Robert Guédiguian i Ariane Ascaride van dialogar amb el públic que omplia de gom a gom la sala Chomón. “Les neiges du Kilimandjaro”és un film d’absoluta actualitat i no va deixar ningú indiferent.

Va haver-hi reaccions emotives i també crítiques davant d’un Guédiguian per el seu  llenguatge voluntàriament popular i al mateix temps compatible amb la reflexió sobre la consciència política en els actuals temps de crisi.

“Les comèdies aporten solucions i els drames només plantegen els problemes”, va dir Guédiguian abans de recomanar “Lady Jane“a qui vulgui veure un film “on tothom es suïcida”.  I quan, d’aquí uns mesos, abordi el rodatge del seu proper film sobre el genocidi armeni caldrà recordar “Le voyage en Arménie“, la seva primera incursió en la terra dels seus avantpassats. Anomenats popularment el “clan dels marsellesos”,  porten trenta anys fidels a uns mateixos escenaris, a uns personatges que han evolucionat amb el temps i a una visió del món tan crítica com lúcida. (extracte del Bloc del Director de la Filmoteca) 

FITXA TÈCNICA

Direcció : Robert Guédiguian

Guió : Jean-Louis Milesi, Robert Guédiguian

Producció : Malek Hamzaoui

Intèrprets : Ariane Ascaride, Jean-Pierre Darroussin, Gerard Meylan, Maryline Canto, Grégoire Leprince-Rinquet, Anaïs Demoustier, Adrien Jolivet, Robinson Stévenin.

Fotografía : Pierre Milon – Muntatge : Bernard Sasia – Música : Pascal Mayer

Durada : 107 minuts

3 pensaments a “– Cinema – LES NEIGES DU KILIMANDJARO (****) – Filmoteca de Catalunya

 1. allau

  Vista avui. Simpàtica per les intencions. Millor l’idea que l’execució. L’Ariane Ascaride és molt expressiva i propera. De moment no estic gaire motivat a escriure res més sobre la pel·lícula.

  Respon
  1. Imma Barba

   En alguns moments es una pel.licula massa ensucrada ?? inversemblant ?? però malgrat això crec que tracta varis temes simultàniament : els acomiadaments, el mirar-se el melic dels joves, el delinquir com a sortida, …. bé, a nosaltres ens va agradar i sento que t’hagi decebut.

   Respon
 2. Retroenllaç: Las nieves del Kilimanjaro | Ancha es mi casa

Leave a Reply