– Teatre – REI i SENYOR (****) – Teatre Nacional de Catalunya

Com acostuma a ser ja massa normal a “Voltar i Voltar” em poso a escriure amb força retard, un breu comentari sobre una obra de Teatre que varem veure ja fa uns dies, concretament el 23 de març de 2012.

REI i SENYOR escrita per JOSEP POUS i PAGÈS,

(Figueres, Alt Empordà, 1/02/1873 – Barcelona, 15/02/1952), ens  planteja una reflexió sobre els límits i excessos de l’autoritat paterna en el marc de la crisi de les estructures patriarcals. Situada a principis del segle XX en una casa pairal de llarga història, l’acció d’aquesta tragèdia domèstica gira entorn del conflicte entre Andreu Reixac, un terratinent acostumat a manar a tort i a dret, i la seva filla Remei, que gosa desafiar l’autoritat paterna quan el seu pare l’obliga a trencar el prometatge amb el seu enamorat. L’arribada de Narcís, germà de Remei i hereu dels Reixac, després de quatre anys d’estudis a l’estranger, acabarà de precipitar un enfrontament entre dues visions del món irreconciliables, la tradicional i la moderna.

Pous i Pagès ens ensenya que la llibertat personal només es guanya contra les coaccions socials i el determinisme de la natura.

Josep Pous i Pagès

Josep Pous i Pagès

Aquesta obra va ser estrenada el 22 de setembre de 1918, al teatre Romea de Barcelona i mai fins ara s’havia tornat a representar. Gracies a tenir a casa nostre un Teatre Nacional s’ha recuperat aquesta per mi, magnifica obra de Teatre Català.

La direcció d’aquesta proposta es de TONI CASARES que una vegada mes aconsegueix fer un espectacle per el gran public de gran qualitat i totalment recomanable. En PERE RIERA es el responsable de la dramatúrgia i ha fet una bona feina apropant al espectador actual un text escrit fa gairebé un segle.

La posada en escena es absolutament naturalista, amb una excel·lent escenografia de MAX GLAENZEL que al final ens donarà alguna sorpresa molt ben executada; el vestuari de MERCÈ PALOMA acaba de donar el toc perfecte d’aquesta aparença naturalista. Si algun però tenim que posar es un de molt menor…. i es l’excés de boira que a vegades entra per la porta de la casa pairal.

Un gran repartiment en el que valoro el treball de SARA ESPÍGUL, ROSER CAMÍ, PEP CRUZ encara que aquest ultim al començamen em costaba d’entendre el que deia….. però sobretot un treball extraordinari d’aquells per treure’s el barret de QUIMET PLA.

Bon treball també de Enric Arquimbau, Jep Barceló, Miquel Bonet, Borja Espinosa, Montse Sagués, Aina Ripol i Carles Romero


….i de LLUÍS SOLER, que us tinc que dir ??? …… i és que ens te mal acostumats i torna un altre vegada a demostrar que es un extraterrestre a dalt del escenari…. ho aconsegueix de nou i deixa al espectador clavat literalment a la butaca. Un treball MAGISTRAL, com sempre…. i es que…. és potser el millor actor actualment a Catalunya.

No us la perdeu, teniu temps fins al 29 d’abril.

————————————————————————————————

– Teatre Nacional de Catalunya  – Preu 26 €  – ( preu pagat 18,50 € – Abonament )

————————————————————————————————-

2 pensaments a “– Teatre – REI i SENYOR (****) – Teatre Nacional de Catalunya

Leave a Reply