– Òpera – LA BOHÈME (*****) – Gran Teatre del Liceu

Segon cop que assistim a una representació de LA BOHÈME, en un període tan sols de 15 dies. La primera al assaig general i el passat divendres dia 9/03/2012 a la del nostre torn de abonament. Hem vist dons, dos del quatre repartiments que es faran aquests dies al Gran Teatre del Liceu fins al 19 de març.

Com veieu, tornem a valorar amb la màxima puntuació de 5 estrelles aquesta producció, contradient opinions que segurament son molt mes enteses que les nostres; però aquí en el nostre Bloc, volem expressar la nostra opinió i a nosaltres ens va agradar i molt i considerem que es gairebé insuperable. Una producció que ja es va fer fa una dècada en el mateix teatre i que ara es reposa. Un espectacle de luxe, amb una escenografia excepcional molt espectacular que a partir d’ara serà difícil veure quelcom similar.

La Bohème és una òpera de GIACOMO PUCCINI (Lucca, Itàlia,  1858 – Brussel·les 1924). Està dividida en quatre actes, el llibret és de Luigi Illica i Giuseppe Giacosa, sobre “Scènes de la vie bohème “, d’Henry Murger. Va ser estrenada al Teatre Regio de Torí, l’1 de febrer de 1896, sota la direcció d’Arturo Toscanini. S’insereix dins del corrent verista.

El relat es situa al París de principis del segle XIX. L’argument gira al voltant dels assumptes d’un grup d’artistes mancats de recursos econòmics.

primer Acte
Amb astúcia, Marcel el pintor, Rodolfo el poeta, Collin el filòsof i Schaunard el músic, tracten d’evitar a l’amo de la pensió que requereix cobrar el lloguer endarrerit. Mimí, una costurera, apareix en escena inesperadament. Rodolfo i Mimí s’enamoren després la primera trobada.

segon Acte
Al cafè Momus, Marcel sorprèn a la seva ex-núvia, Musetta, amb un nou acompanyant. Després de cantar un vals, la noia deixa la seva parella per reconciliar-se amb Marcel.

tercer Acte
En una plaça nevada de l’afores de París, Roldolfo, encegat per la gelosia, decideix deixar a Mimí, que està malalta. L’excusa és que no pot pagar la seva malaltia. Després es penedeix, però la relació ja estarà trencada.

quart Acte
Musetta i Mimí (moribunda) arriben a les golfes per demanar-li a Marcel que vengui les seves arracades doncs necessiten comprar medicines. Schaunard ven el seu abric. Mimí vol morir al costat del seu amor … Rodolfo. Al arribar l’hora de la mort, Rodolfo és l’últim a comprendre la realitat.

L’acollida de l’obra en la seva estrena va ser càlida, almenys per una part del públic. No obstant la crítica torinesa va mostrar-hi reserves. Tot i això, amb el temps ‘La Bohème‘ ha esdevingut una de les òperes bàsiques del repertori, i una de les més estimades pel públic d’arreu del món.

Direcció musical : Víctor Pablo Pérez (****)

Direcció d’escena : Giancarlo del Monaco (*****) – Escenografia : Michael Scott (*****) – Vestuari : Michael Scott (****)il.luminació : Ulrich Niepe (****)

Mimì :  Fiorenza Cedolins (****)  (24/02) – María José Siri (****) (9/03)

Rodolfo : Ramón Vargas (****) (24/02) – Roberto Aronica (****+) (09/03)

Marcello : Christopher Maltman (***)(24/02) – George Petean (***) (09/03)

Musetta : Ainhoa Arteta (****) (24/02) – Ainhoa Garmendia (***) (09/03)

Schaunard: Gabriel Bermúdez (***) – Colline: Carlo Colombara (****)- Benoît/Alcindoro : Valeriano Lanchas (***) – Parpignol: Omar A. Jara (***)- Sargent: Gabriel Diap (***) – Aduaner: Dimitar Darlev (***) – Venedor: Graham Lister (***)

Vocalment, potser no es el millor que hem vist al Liceu, però en conjunt la qualitat es notable; això sumat a la meravellosa musica de GIACOMO PUCCINI, que aconsegueix uns del millors moments musicals del mon de l’Òpera…. i afeixin la espectacularitat de la producció fa que sigui un espectacle d’obligada presencia.

Se que ara es difícil trobar entrades, ni tan sols als preus mes cars, ja que pràcticament estan exhaurides les localitats per totes les sessions; teniu no obstant la possibilitat de veure en directe i a traves dels cinemes la funció del dia 13/03/2012 (a les 20 hores) a mes de 300 cinemes de tot el món.

A Barcelona ciutat, per exemple es retransmet a:

Cinemes Girona –  Cinesa Diagonal – Cinesa Diagonal Mar – Cinesa Heron City – Yelmo Icaria – Cinemes Bosque – Filmax Gran Via 2

————————————————————————————————

– Gran Teatre del Liceu  09/03/2012 – Preus de 194€ a 10,5 € per persona

 ( preu pagat 30 € – abonament)

————————————————————————————————–

Us deixo un enllaç amb Spotify per si us be de gust escoltar LA BOHÈME en una versió que ja es clàssica, amb la Berliner Philarmonica Orquestra amb Mirella Freni i Luciano Pavarotti.  Cliqueu en el logotip de Spotify per escoltar-la…  Recordeu que us teniu que donar d’alta en http://www.spotify.com/es/ de forma gratuïta.

10 pensaments a “– Òpera – LA BOHÈME (*****) – Gran Teatre del Liceu

 1. josep

  Miquel,
  Tal i com hem comentat les dues vegades que hem coincidit al Liceu per veure aquesta Bohème, estem totalment d’acord amb el que dius. Es una òpera que ens encanta, una producció magnífica i els cantants en general han estat molt bé. Per tant han estat dues audicions rodones.
  Una abraçada

  Respon
 2. Florestán

  Que feliz se puede ser, con tan sólo escuchar una música y dejar aflorar los sentimientos…Yo me lo pasé genial con esta Bohème… viva Puccini¡¡¡

  Ah. Gracias por tu comentario en “Campanades de Boda”,…… tienes razón…y lo he retocado un poco……
  Salutacions

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Aquesta opera a mes a mes d’una musica extraordinaria de Puccini…. amb moments inesborrables…. fa que els sentiments personals sortin a l’exterior. Pura sensibilitat !!!

   Gracies a tu per “esborrar” una foto de la teva cronica de “Campanades de Boda”, que esgarrava una mica les sorpreses. Crec que has fet un favor als futurs espectadors i també a La Cubana.

   Una abraçada

   Respon
 3. PERE

  esperant amb ganes dimarts dia 13, veure-la en alta definició i estereofonia. No es el mateix, però, ja se sap….qui no es contenta, es per que no vol. De moment però, pel que he vist, em dóna la sensació de MASSA clàssica. Tinc un DVD des de l’Opera de Sidney dirigida per BAZ LUHRMANN(Moulin Rouge), que m’encanta. Veurem..

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No es que sigui Clàssica …. es senzillament una escenografia “realista”, creant l’ambient de Paris de l’epoca. Un muntatge que fa 10 anys quan es va estrenar costaria una bona pasta.

   Estic segur que t’agradarà… i es que tan sols amb la musica de Puccini i les veus dels cantans…ja emociona. Ja m’ho diras.

   Respon
 4. PERE

  XAVIER. Com diu en Miquel, la cosa va així. Almenys a Madrid amb la sarsuela tinc amics que veuen també els 4 repartiments. Per altre part al LICEU hi el repartiment de les “funcions populars”. Es a dir, amb cantants de no tan de nivell a preu més econòmic.. Des de Girona, una agència de viatges organitza viatge que surt per 180 euros per veure “als bons”. Jo vaig apuntar-me a un que sortia per 60 euros, i que per falta de “quorum” es va suspendre, i en aquell repartiment per exemple NO HI CANTÀVA l’AINOA ARTETA… o sia que no t’estranyi això dels 4 repartiments.

  Respon

Leave a Reply