Cinema – RUSSKIJ KOVCHEG (L’arca russa (****) – Filmoteca de Catalunya

Dissabte dia 25/02/2012, casi ens vam veure “obligats” a tornar a la Filmoteca per tal de no perdre’ns la pel-licula RUSSKIJ KOVCHEG que tant el Xavi com el José Luis ens havien recomanat i hem de dir que tenien la raó mes absoluta, es una pel-licula magistral que a la Filmoteca de Catalunya presenten dins del cicle” Sokúrov, una veu que ve de lluny“.

Dos mil actors, tres-cents anys de la història de Rússia, trenta-tres sales de l’Hermitage, tres orquestres i 99 minuts… en un sol pla-seqüència!!!

El film, però, enlluerna més per la seva poètica que per la seva tècnica, amb aquell repàs a la història fet en el que dura un gran sopar.

L’arca russa ” es va estrenar quasi de puntetes i ha estat el referent quasi sibarític i elitista de l’any. En Mikhail Piotrovsky, director de l’Hermitage, és el nostre cicerone. Moments? L’esmorzar del tsar Nicolau II a l’habitació on va ser executat pels bolxevics, o el ball final, l’últim ball tsarista, filmat en la mateixa estància on es va fer realment l’any 1913.


Amb la veu en off del propi director, Alexander Sokúrov, la càmera segueix els passos d’un diplomàtic francès del segle XIX, el Marquès de Coustine, qui posseeix una relació d’odi cap a Rússia. Entre el personatge i el director expliquen al llarg de la pel.licula la vida que va haver-hi en el Palau Imperial tal com era en les diferents èpoques. Des dels romanços de Catalina la Gran fins al Gran Ball Real de 1913. Des de la humiliació de Pedro el Gran per part dels seus toscs camperols al segle XVIII fins al sagnant lloc de Leningrad pels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

El director, Alexander Sakúrov va neixer a Sibèria en la familía d’un oficial militar. Es va graduar al departament d’Història de la Universitat de Nijni Nóvgorod en 1974 i va començar a treballar en els estudis VGIK l’any 1975. La majoria de les primeres pel.licules de Sokúrov van ser prohibides per les autoritats soviètiques.

Va produir nombrosos documentals sent la pel.licula Mare i fill (1996) la seva primera pel.licula comercial internacionalment aclamada. La seva presencia als festivals de Cannes i de Venecia es habitual.

A la foto recollint el Lleò d’Or al festival de Venecia per la seva pel.licula Faust(2011).

Fitxa tècnica
Titol original : Russkij Kovcheg
Guió i Direcció: Aleksandr Sokúrov
Interpretació: Sergei Dreiden, Mariya Kuznetsova, Leonid Mozgovoy, Mikhail Piotrovsky, David Giorgobiani, Aleksandr Chaban

Producció:  Alemanya-Rússia – Any: 2002 – Idioma original: rus –Versió: VOSE – Durada: 99’ – Format: 35 mm

—————————————————————————————————–

Varem recordar els nostres passejos per els salons del  l’Hermitage a la ciutat de Leningrad a l’any 1976…. i d’això ja fa uns anys.  Son coses que mai s’obliden del tot i aquesta pel.licula ens ho ha fet rememorar.

4 pensaments a “Cinema – RUSSKIJ KOVCHEG (L’arca russa (****) – Filmoteca de Catalunya

  1. imma

   Es una obra d’ingenieria per poder fer anar tot tan mil·limetrat amb els 2000 actors i la coexistència de diferents èpoques i moments, vam gaudir molt i ens va fer recordar la sumptuositat de l’Hermitage que pràcticament teniem oblidat.
   Gràcies.

   Respon

Deixa un comentari