– Cinema – ESMALT i BETUM. Memòria cinematogràfica de Catalunya (***) – Filmoteca de Catalunya.

Aprofitant la inauguració de la nova seu de la Filmoteca de Catalunya al barri del Raval, ahir 21/02/2012 (primer dia de programació), ens apropem per tal d’assistir a la inauguració amb un programa especial restringit als abonats.

La Filmoteca a partir d’ara te dos sales on es podran veure cinema, la sala gran anomenada Sala Chomón., i la petita Sala Laya.

Era una promesa que m’havia fet jo mateix…. aprofitar el canvi de seu, molt millor situada al centre de la ciutat, prop de la Rambles i sobretot prop del Metro…. per treure’m el pas de lliure circulació a qualsevol sessió cinematogràfica durant un any natural. El cinema era una part de les aficions culturals que havíem deixat massa de banda, prioritzant per davant el Teatre, la musica, l’òpera….

Es una opció a mes a mes, força econòmica per gaudir del temps lliure, que segurament molt aviat em veure obligat a “gaudir-ne”. La causa ??? molt senzill…. un maleït ERO que els “representants dels treballadors” ejem..!!! a l’empresa on treballo des de fa 45 anys, han signat sense demanar l’opinió dels propis treballadors….. i que aboca fora del mon laboral als que complirem 60 anys, amb unes condicions penoses, molt pitjors que les condicions del nou pacte laboral que ha aprovat la dreta espanyola del PP….. amb la nova mentalitat de “USAR i TIRAR” (el que s’anomena vulgarment 2×1) … l’empresa veu mes rentable contractar 2 joves al mateix preu que li costa un “iaio” , prescindint dels treballadors antics amb experiència, que creien erròniament que formaven part activa de l’empresa.

El programa d’ahir a la Filmoteca era un recull de joies cinematogràfiques realitzades casi totes a Catalunya i seleccionades per la pròpia Filmoteca; a mes a mes en molts passatges de les filmacions varen tenir la sort de gaudir de musica en directe interpretada al piano per el mestre JOAN PINEDA, per aquesta ocasió única..

1 – Symphonies bizarre(***), (França 1.909 – 5’) de Segundo de Chomón. – La col·lecció de Segundo Chomón es una de les grans joies de la Filmoteca de Catalunya. Es un petit tast de la màgia primitiva dels primers trucatges en el cine.
Per aquesta raó la sala gran de la Filmoteca l’han anomenat Sala Chomón.

Segundo Victor Aurelio de Chomón y Ruiz (Terol, 1871 – París, 1929) tècnic fotogràfic, inventor d’efectes especials cinematogràfics, cameràman, pintor, productor i director de cinema va ser un dels pioners més destacats dels primers anys del setè art.

2 – Laya Films – Espanya al dia. Edició especial (***) – (Catalunya 1937 – 13’) – Laya Films va ser la productora cinematogràfica de la Generalitat Republicana. Aquest noticiari es un testimoni d’aquella època en plena guerra civil espanyola, amb escenes històriques que tothom deuria veure.
Per aquesta raó la sala petita de la Filmoteca l’han anomenat Sala Laya.

3 – Esmalt i Betum. Memòria cinematogràfica de Catalunya (***) – (Catalunya 2011 – 60’) Un recull d’imatges emblemàtiques del patrimoni fílmic català en un muntatge realitzat per el propi equip de la Filmoteca de Catalunya, a partir de mes de 150 escenes pel·lícules, documentals i filmacions reals. El film comença amb una escena que dona nom a la producció, on es veu com reciclaven fa una anys el material dels fotogrames de les pel·lícules antigues… ni mes ni menys que en pasta que servia posteriorment per esmalt d’ungles de dones o betum per les sabates.

Un bon començament per donar el primer pas en aquesta nova seu, que de bon segur tindrà molta mes acceptació per els barcelonins, i que a mes a mes servirà per revalorar la part sud del barri del Raval, a on fins ara molts ciutadans ni s’apropaven per por. Crec que passarà quelcom semblant a la transformació de la part nord del barri, amb l’instal·lació del CCCB o el MACBA.

Us recomano redescobrir la Filmoteca de Catalunya, un servei al nostre abast a preu quasi simbòlic per veure i revisar cinema de qualitat, independentment de les modes de cada moment.

El preu per sessió es de 4 euros, però es pot tenir una reducció d’un 50% (2 euros) a traves d’abonaments, carnet de biblioteca i altres mitjans que fan de fet que el preu per quasi tothom sigui de 2 euros.

Us deixo el link de la Filmoteca per si voleu mes informació.

2 pensaments a “– Cinema – ESMALT i BETUM. Memòria cinematogràfica de Catalunya (***) – Filmoteca de Catalunya.

 1. Montserrat Fdez. Costa

  Després de tants anys… agafa’t-ho bé! Intenteu gaudir d’aquest “temps lliure” que et ve imposat, però que si el saps gestionar bé pot ser molt profitós.
  És el que nosaltres intentem fer. La vida és massa curta davant de tantes ofertes que ens fa!

  Una abraçada,

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Encara no tinc el” temps lliure” que tan desitjaria, encara que no amb les condicions d’un ERO forçat per el que s’anomenen sindicats en “defensa dels treballadors” i l’únic a que aspiren es salvar-se ells mateixos.

   Quant arribi i molt em temo serà aviat, ja que a Juliol passo a ser de la tercera edat… 60 anys !!!!…. llavors intentaré agafar-m’ho el millor possible… no em penso avorrir… ja em coneixeu.

   Una abraçada Montes i gracies per el vostre recolzament

   Respon

Deixa un comentari