– Teatre – EL MERCADER DE VENÈCIA (***) – Teatre Nacional de Catalunya

El divendres 17/02/2012 varem anar sense gaires ganes a veure al Teatre Nacional de Catalunya l’obra de William Shakespeare EL MERCADER DE VENÈCIA; ens feia una mica de por desprès de llegir critiques que quasi amb la seva totalitat no l’havien deixat gaire ben parada.   Aquesta vegada, els mals pronòstics es van complir i aquesta visió d’en RAFEL DURAN ens va decebre.

Poder es que estem una mica cansats de veure tans clàssics reconvertits al dia de avui en el nostres teatres i tenim ganes de veure bones propostes de teatre contemporani.  Sembla gairebé un sacrilegi dir que un “Shakespeare” t’ha avorrit sobiranament, però es la realitat. L’argument vist des de la perspectiva d’avui en dia es ridícul i per molt ben escrita l’obra estigui, no veig mes que un conte sense gaire interes.

Bassanio (Roger Coma), un venecià que pertany a la noblesa però és pobre, li demana al seu millor amic, Antonio (Àlex Casanovas), un ric mercader, que li presti 3.000 ducats que li permetin enamorar la rica hereva Porcia (Anna Ycobalzeta). Antoni, que té tots els seus diners emprat en els seus vaixells a l’estranger, decideix demanar-li prestada la suma a Shylock (Ramon Madaula), un jueu usurer. Shylock accepta prestar els diners amb la condició que, si la suma no és retornada a la data fixada, Antonio haurà de donar una lliura de la seva pròpia carn de la part del cos que Shylock disposés.

Per voluntat del seu pare, Porcia s’ha de casar amb aquell pretendent que esculli d’entre tres cofres (un d’or, un altre de plata i un tercer de plom) aquell que contingui el retrat d’ella. Bassanio tria el tercer, que és el correcte i es compromet amb Porcia…..  

A la xerrada amb els protagonistes, un cop acabada la funció, des de el escenari es va defensar l’argument de que l’important de l’obra de Shakespeare, no es realment l’argument que es veu… sinó que l’important es que tracta de conceptes valuosos del esser humà, com la justícia, l’amor, el poder, la religió, la gelosia…. cosa que a mi no em va convèncer gaire.

M’agrada particularment veure aquestes obres, ( El Mercader es va publicar a l’any 1.600), actualitzades a dia d’avui, ja que crec que jo no aguantaria pas veure un obra d’aquestes característiques en la seva versió original i vestits d’època, perquè l’obra en si esta desfasada desprès de mes de 400 anys. Però per altra banda he vist versions de teatre clàssic similar a aquest, que transformades en la seva totalitat…. argument, posada en escena, vestuari…. i portats a dia d’avui el que en el fons vol replantejar l’obra…. he gaudit molt….. Bieito per posar un exemple, forces vegades ho ha aconseguit.

En el cas que tractem no ha estat així… el tàndem de direcció de RAFEL DURAN i ANTONIO CALVO, han optat tan sols per fer una escenografia moderna, un vestuari actual i espectacular (especialment els de les dones), posar en escena patins mecànics, festes gais amb molta plome i sexe, que fan un divertimento que per mi es agradable ja que fa que sigui tot mes passable…… PERÒ lamentablement sense gaire sentit amb l’argument que no ha estat quasi gens actualitzat a dia d’avui i que el trobes encara mes llunyà al veure el contrast tan bestia entre el que veus i el que escoltes.

La relació homosexual que se insinua en aquesta versió entre Antonio i Bassanio es l’única aportació que valoro positivament en un obra escrita fa 400 anys i on era impensable que això surtis a la llum publica; no així el tractament de la dona que em sembla que continua tenint la mateixa visió de fa 400 anys…. es tracta a la dona simplement com un objecte de possessió entre el homes…una llàstima de no haver actualitzat aquesta part de l’obra.

He acabat valorant l’espectacle en 3 estrelles, gracies a la interpretació excel.lent, encapçalant aquesta un RAMON MADAULA increïble (com sempre), així com també un molt bon treball de ROGER COMA, ÀLEX CASANOVA i ANNA YCOBALZETA.

Al mateix teatre Nacional, a la sala petita estan representant un obra que te 120 anys D’existència i molta gent es creu que fa 120 minuts que ha estat creada….. ELS BAIXOS FONS…. quina diferencia !!!

Haig de dir, que per primera vegada, el col.loqui posterior a la representació em va semblar poc profitós, ja que va ser quasi un monòleg del director de l’obra, en RAFEL DURAN intentant defensar-se d’unes critiques força dolentes que a mes a mes ens va dir que no havia llegit.  Es que l’opinió dels espectadors i de la critica no es vàlida … i la menysprea ?   es que considera que ell te l’única visió vàlida possible ?   Tothom a la seva feina comet errors i jo crec sincerament que aquest “MERCADER” no és ni de lluny el millor que ha fet RAFEL DURAN.

Traducció: Joan Sellent

Direcció: Rafel Duran amb l’ajut de ANTONIO CALVO

Escenografia: Rafel Lladó

Vestuari: Isidre Prunés – Il·luminació: Kiko Planas – So: Pepe Bel

Recerca i edició de vídeo: Eugenio Szwarcer

Repartiment : Shylock – Ramon Madaula, Antonio – Àlex Casanovas, Bassanio – Roger Coma, Porcia – Anna Ycobalzeta, Nerissa – Marta Domingo, Jessica – Margalida Grimalt-Reynés, Lorenzo – Albert Ausellé, Graciano – Joan Valentí, Salerio – Pere Eugeni Font, Solanio – Àlvar Triay, Tubal / El vell Gobbo – Santi Pons, Stephanie – Marta Betriu, Dux de Venècia / Príncep d’Aragó – Pep Sais, 
Lancelot Gobbo – Pep Ambròs, Príncep del Marroc – Joan Díez, 
Servents, secretaris, guardaespatlles, policies i altres – Joan Díez, Jordi Llovet, David Ortega, Oriol Ruiz i Josep Sobrevals.

————————————————————————————————

– Teatre Nacional de Catalunya  – Preu 33 €  – ( preu pagat 18,50 € – Abonament )

————————————————————————————————-

6 pensaments a “– Teatre – EL MERCADER DE VENÈCIA (***) – Teatre Nacional de Catalunya

 1. Montserrat Fdez. Costa

  Ja veus, a nosaltres tampoc ens va fer el pes. Jo en salvaria l’escenografia i, sobretot, el treball dels actors. Bé, d’alguns. L’Àlex Casanovas, actor que valoro, no m’ha agradat gens en el paper d’Antònio. Si bé és veritat que l’Antonio de Shakespeare és així de fleuma, melancòlic i tristoi, quan vaig llegir l’obra em va treure de polleguera!
  Aprofito per recomanar a tothom que pugui i sigui possible, llegir abans les obres de teatre abans de veure-les. Sobretot les clàssiques.
  Tots aquests valors que enumeres: amistat, amor, justícia, religió…. Hi són, però també les trobem a l001 obres, o sigui que tant Shakespeare com qualsevol altre autor les reinvindica i en fa palesa en la seva obra.
  Les adaptacions, fan una mica de por. M’encanta veure un clàssic, però també conèixer nous autors, o simplement , autors que no s’hagin representat tant.

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No conec a ningú encara que aquesta proposta li hagi agradat del tot Li he posat 3 estrelles perquè valoro la feina feta (no es teatre comercial puro i duro) i sobretot per la posada en escena que a mi si em va agradar força i també alguna interpretació.

   Alex Casanovas crec que fa el paper que te que fer… encara que el vaig trobar força estrany… al principi no el reconeixia ni tan sols i es que físicament no sembla el que tots recordem.

   L’argument de que en aquesta obra es parla d’uns determinats valors, no es meu evidentment…. va ser una frase feta per un dels actors per tal de defensar l’argument, en el col.loqui posterior. Penso com tu….. totes les obres de qualsevol autor es basen en això.

   A mi Montse cada vegada mes m’agrada el bon Teatre contemporani. Jo llegeixo poc (la lectora es l’Imma), però sols de pensar en llegir “El Mercader de Venècia” se’m posen els cabells de punta (els 2 o 3 que encara tinc al clatell).

   Respon
 2. Montserrat Fdez. Costa

  Home, jo no havia llegit mai teatre. Només quan en vaig fer una temporada en una grup d’afeccionats, d’això fa moooooollllllttttt! Però des que assisteixo al club de lectura de teatre (fa uns 4 anys) m’hi he afeccionat. Et pot ajudar a entendre més l’obra.

  L’Àlex Casanovas està “fondon”. L’altre dia vaig enxampar-lo en una entrevista a la tele.

  Per cert, teniem entrades per anar a veure Incendis i les he hagut de regalar. Motiu: canvi de pis (amb ASCENSOR): buaaaaaa!
  Espero la vostra crònica quan hi aneu.

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Dona…. una bona noticia !!!! un pis amb ascensor deuria ser una gran alegria, no? esta també per Gràcia ?

   “Incendis” te molt bona pinta i crec que estarà molt de temps al Romea… segur que la podreu veure. Per la nostra crònica tindràs que esperar fins a mitjans del mes que be.

   LLegir llibres cada dia m’agrada menys (lamentablement)… però de “Teatre” crec que mai em podria aficionar; de viatges ja es un altre cosa.

   Fondon… crec que es poc…. quin canvi !!! però l’important es que continua sent un bon actor.

   Respon
 3. Montserrat Fdez. Costa

  El proper mes es celebrarà El Dia del Teatre i a les biblios es farà algun acte, això sí: amb la participació de voluntaris. En aquest País on no arriba o no vol arribar l’Administració hi arribem els voluntaris! En alguna biblioteca es faran lectures dramatitzades, és una manera d’acostar-se al text llegit. Ho recomano.
  Malauradament deixo el meu estimat “poble” de Gràcia per anar al Guinardó, però serem a tocar. Sniff!
  Efectivament, Incendis pintat molt bé. He llegit alguna cosa sobre el tema que tracta i ha de ser “dureta”, el mateix director va plorar quan l’estava llegint. A més veure a la Clara Segura és sempre un plaer i un regal!

  Salut!

  Montse

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Deixes la teva estimada Plaça Rovira…. realment es un poble Gràcia !!!…. però estaràs molt a la bora i guanyaràs qualitat de vida que a tu t’anirà super-be.

   Encara que no ho sembli, nosaltres estem dins del barri de Gràcia, a pesar de que els graciencs de mena, considereu que Gràcia acaba a la Plaça Lesseps, cosa que no es certa… ja que Gràcia acaba a la Ronda de Dalt i no a la del Mig.

   Ja ens fareu saber on fareu les lectures i si el nostre horari laboral ens ho permet farem una escapada, per aplaudir-vos…. i cridar una quants “Bravos”.

   “Incendis”, sembla que te que ser quelcom especial i que ens te que agradar per força.

   Salut !!!

   Respon

Deixa un comentari