– L’ ÒPERA MÉS TRISTA….. i 49 concurs internacional de Cant Francesc VIÑAS (**+)

Diumenge 22/01/2012…. tercer round musical en 24 hores !!!   ens deixa literalment K.O.

Sortim del Auditori i directament ens dirigim al dinar de germanor que celebrem un cop a l’any els amics de la “associació de Liceistes del 4art i 5e pis“; aquesta vegada als salons del hotel Catalonia del carrer Bergara.

Som una seixantena de socis que hem acudit aquest any a la trobada i l’ambient es maco però al principi sobretot ens trobem força desplaçats ja que no coneixem gairebé a ningú….. i es que a mes a mes, la mitjana d’edat dels que assisteixen aquest cop es força mes elevat que el nostre.   Així i tot, ho acabem passant força be i coneixem gent que es el que al final paga la pena.

amb Fiorenza Cossoto

Assisteix al dinar,convidada per l’associació, la mezzosoprano FIORENZA COSSOTO ara ja gran (al abril complirà els 77 anys), però que en el seu dia va ser una de les grans en el mon de la lírica.  En aquesta ocasió si que m’atreveixo a demanar-li fer-me una foto amb ella i ho fa enseguida…es força agradable, i al finalitzar el dinar, ja en el brindis volen fer un petit parlament agraint la seva presencia…. i ella es queixa reiteradament que no vol que sigui en italià…. i reclama que sigui en Català.   Llàstima que no li fan cas…. sincerament no ho entenc.

El moment mes emocionant del dinar, es l’homenatge a la nostra estimada MARIA TERESA MIR, que ha deixat el càrrec de presidència de l’associació desprès de 25 anys de ser l’anima de la mateixa.  Se li fa entrega d’una placa en agraïment i s’emociona força perquè era un secret que poca gent sabia i a ella l’ha agafat d’improvís.

Sortim del dinar i directament ens dirigim al tercer concert d’aquesta jornada, al Gran Teatre del Liceu; es tracta del concert final de el 49e festival de cant de veus líriques, Francesc Viñas. Sabem que un hora abans els treballadors del Liceu, faran un acte de protesta pacifica a les portes del Liceu per el possible ERO que els pot afectar durant un parell de mesos i que la direcció encara no els hi comunicat, quant tots sabem fa ja mesos que algunes funcions d’òpera han estat suspeses per les retallades…. i la premsa va plena de rumors  del que sembla que es confirmarà ben aviat…. el 1 de febrer ?.

Volem fer-los costat i ens afegim a la manifestació d’una manera discreta; fem fotos i ens enganxem a la solapa el distintiu amb el lema de la concentració :”L’ÒPERA MES TRISTA – Liceu 2012 ?”.  Impressiona al mig de la Rambla davant de la porta del Liceu

veure a molts membres de l’Orquestra, del Cor, dels Tècnics del Teatre, amb un full a les mans amb la mateixa frase, en Català i també alguns en Angles.  Ni un crit, en total silenci amb cara seriosa.   Es preocupant tot el que esta passant a la societat i especialment en el mon de la Cultura.  Recolzem qualsevol moviment en favor dels treballadors de la Cultura.

Entrem al Liceu per tal de gaudir d’aquest funció final del 49e concurs Viñas.  La realitat es que aquest any en comparació a l’any passat, ho hem trobat força fluix.  No se si ja era el cansament d’aquestes ultimes hores, però jo fins i tot un moment abans de la mitja part m’he adonat que un “Bravo” molt proper m’ha despertat…. i no era conscient de que m’havia quedat adormit. El Voltaire ja comença a fallar….malament !!!

A la mitja part ens trobem amb els amics i ens confirmen el que ja pensem… la baixa qualitat dels premiats d’aquest any.

De totes maneres no es pot jutjar frívolament, ja que hem escoltat uns pocs seleccionats que han aconseguit premis dels mes de 500 cantants que s’han presentat al concurs…d’arreu del mon (especialment coreans)… i molt possiblement algunes d’aquestes veus destacarà en un futur proper.

I els premiats en aquesta edició han estat :

– Premi grup Liceistes 4art i 5e pis – MIRIAM ZUBIETA (**+)(soprano espanyola)

– Premi Plàcido Domingo – Premi ajun. Moià – ANNA TOBELLA (**) (mezzosoprano catalana)

Categoria masculina :

-3er premi – CHAE WOOK LIM (**) (baríton coreà)

-2on premi – ORHAN YILDIZ (**) (baríton turc)

– 1er premi – desert

Categoria femenina :

– 3er premi – KRISTINA MKHITARYAN (**+) (soprano russa)

– 2on premi – JESSICA MUIRHEAD (***+) (soprano anglesa)

i – JU YOUNG HONG (***) (soprano coreana)

– 1er premi –  OLGA BUSUIOC (***) (soprano moldava).

Algunes peces van estar acompanyades al piano per Stefano Giannini.

La resta per l’Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu sota la direcció de Guerassim Voronkov.

En aquest vídeo el seu realitzador ha tingut el bon gust de que no es veies els “faralaes” exagerats del vestit de OLGA BUSUIOC…. del mes friki que he vist en molts anys.

Com veieu les nostres valoracions no son per tirar coets;  Jo hagués donat el 1er premi a JESSICA MUIRHEAD, encara que la guanyadora oficial OLGA BUSUIOC, amb la seva “Ària de la lluna – Rusalka”, no em va desagradar …a banda del seu vestit  de nina Barbie, que no la deixava ni tan sols caminar… i que va resultar ser el millor espectacle de la nit….. almenys va aconseguir mantenir-me ben despert.

in memoriam de Maria Vilardell

———————————————————————————————–

– Gran Teatre del Liceu – Preus de 23,25 € a 7,5 € per persona

 ( preu pagat 9 € – fora d’abonament)

————————————————————————————————

10 pensaments a “– L’ ÒPERA MÉS TRISTA….. i 49 concurs internacional de Cant Francesc VIÑAS (**+)

  1. Miquel Gascon

   Benvolgut José Luis. Tens raó…aquest cargol “Voltaire” ja s’arrossega sense gaire massa control. L’Imma intenta posar-li una closca mes pesada perquè no es bellugui tant fora de casa.

   I a sobre desprès pretén explicar-ho tot al Bloc.

   Faré acte de contrició.

   Respon
 1. josep

  Miquel, tens massa fronts oberts, Beethoven, Brahms, Liceu, dinars, teatres varis i no oblidem que encara ens estàs explicant les teves aventures xineses, buuuuf, jo ja estic cansat només d’escreure-ho.
  Ens veiem divendres, però vine amb la bacaina feta, eh!
  Una abraçada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Teniu tota la raó….masses fronts oberts No es excusa, però es que aquest cap de setmana passat han coincidit una sèrie de concerts; es veritat que el de l’OBC l’hauríem haver bescanviat per un altre diumenge, però ja ho varem pensar massa tard.

   Malauradament, als Cargols “Voltaires” els frenaran les retallades… el Liceu anul·larà varies representacions que ja tenim comprades (jo crec que estarem afectats en 5 espectacles ni mes ni menys)…. i ahir van anunciar que el Teatre Lliure també suspèn 3 obres de teatre. Te molt mala pinta tot plegat. Tindrem que veure mes la Tele a caseta, si no queda mes remei….. i gravar “Gran Hermano” i veure’l varies vegades.

   De moment el divendres ens veurem al Liceu. Ahir a la tarda vaig assistir a la conferencia d’amics del Liceu i l’òpera “Il burbero di buen cuore” te molt, però que molt bona pinta. Estic segur de que la gaudirem…això si, intentaré venir descansadet… espero.

   Respon
 2. Isolda

  Benvolguts Imma i Miquel;
  Gràcies per esmentar l’acte que en van oferir en aquest dinar de germanor que tant ens ha unit durant molts anys. És cert que el Liceu ha estat i és part de la meva ànima i té tot el meu cor, però jo no he estat l’ànima del la Associació heu sigut tots vosaltres els que heu fet possible l’existència de la colla, jo sols he estat responsable del col.lectiu durant 11 anys, i de Presidenta un any.
  Una abraçada
  Mª Teresa

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Mª Teresa, va ser un plaer per nosaltres el poder compartir aquest dinar de germanor amb tu, precisament el dia que “la colla” et va voler retre un homenatge.

   Nosaltres fa tan sols un parell d’anys que pertanyem al grup, i no sabem exactament els anys que portaves al front de la agrupació; el que si sabem es com ens has tractat a l’Imma i a mi des de el primer dia que ens varem conèixer, i tenim que dir que ha estat un autèntic plaer. Ets una persona molt positiva, amable i que es deixa estimar enseguida.

   De ben segur compartirem plegats, molts moments operístics d’aquells inoblidables, que fan la vida encara mes valuosa.

   Una fora abraçada Mª Teresa.

   Respon
 3. Mª Angels Estapé Bosch

  M’alegra que el dinar del diumenge no us resultes massa feixuc i que poguessiu establir algunes petites relacions.
  En quan els premis del Viñas faig el comentari següent, ens trobem que actualment hi han veus boniques, que els cantants han estudiat molt, sobre tot les dones, pero que manca aquell esclat d’una veu que ens deixa a tots boca badats, però… quan hi és no cal que es presenti a concurs.
  La Maria Teresa Mir és una bellissima persona que ha sabut gestionar el grup i fer-lo creixer i sobre tot ha sabut establir bones relacions amb les jerarquies del Liceu.
  Sempre a punt per la música.
  Mariàngels

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Benvinguda Mariàngels a “Voltar i Voltar”.

   Es normal que no tinguem massa relacions (encara) amb la resta de la colla, i segurament es degut a que nosaltres encara estem en edat laboral i no participem activament en actes que organitzeu, però tot arribarà i tindrem el temps necessari per fer-ho. El dinar anual es dels pocs actes que per horari podem participar i va ser agradable.

   Així com l’any passat vaig poder assistir a alguna audició prèvia del concurs Viñas i també al concert final…. i em va agradar moltíssim…..aquest any m’ha decebut molt, i no se encara ben be el perquè.

   La Mª Teresa, efectivament, es una bellíssima persona i creiem que tenia molt bona relació amb tothom, fins i tot amb la direcció del Liceu.

   Ens agradaria que ens continuessis visitant de tant en tant i ens ho facis saber com has fet avui.

   Una abraçada.

   Respon

Leave a Reply