– Concert de l’OBC (4/12) – EL CONCIERTO DE ARANJUEZ (****) – l’Auditori

El passat diumenge al mati, 8 de gener de 2012, desprès de varies setmanes de sequera musical en concerts simfònics, tornem a visitar l’Auditori  per assistir a un altre concert dins del nostre abonament.  El concert aquest cop te el títol d’una de les peces que escoltarem …. EL CONCIERTO DE ARANJUEZ.

Feia molt de temps que no veiem l’aforament del Auditori tan ple, i ens va estranyar força i mes aviat creiem que serà degut a alguna oferta, ja que varem veure que estava força ple de nanos.  Ens agradaria pensar que estem en un error i la Sala estigues plena sense que s’hagués forçat.

El director convidat aquest cop es tracta de Edmon Colomer, que es l’actual director de l’Orquestra Filharmònica de Màlaga.

Edmon Colomer

Es també conegut perquè va ser el responsable de la creació al 1983 de la Jove Orquestra Nacional d’Espanya .

L’OBC sota la seva direcció va sonar força be i varem sortir molt satisfets.

El programa va estar el següent :

1 – Gioachino Rossini (Pesaro 1792 – París 1868) – LA GAZZA LADRA (****). Obertura

Gioacchino Rossini

Gioachino Rossini, esta considerat com una de les figures de l’òpera del segle XIX; recordat especialment per “El barber de Sevilla” però va arribar a escriure mes de 30 òperes a la seva vida, la primera de les quals a la edat de tan sols 14 anys. La gazza ladra, va ser estrenada al Teatre de la Scala a Milà el 31 de maig de 1817), la seva Obertura es segurament el mes conegut de l’òpera, i acostuma a escoltar-se per separat a les Sales de Concerts, com en aquesta ocasió.

Aquí us deixo un vídeo de LA GAZZA LADRA interpretat per la orchestra dell’Europa Unita – director luis Bacalov


2 – Joaquín Rodrigo (Sagunt 1901 – Madrid 1999) – CONCIERTO DE ARANJUEZ.(*****)

Joaquin Rodrigo

Joaquin Rodrigo, es va quedar cec als 3 anys degut a una diftèria; va començar a estudiar piano i violi als 8 anys i una cosa curiosa es que mai va arribar a saber tocar la guitarra, a pesar de ser conegut per les obres escrites per aquest instrument. Concierto de Aranjuez va ser compost durant la Guerra Civil espanyola (1936 – 1939) a Paris.  Va ser estrenat a Barcelona el 9/11/1940.

Xuefei Yang

En aquesta ocasió la solista a la guitarra va estar Xuefei Yang, que esta considerada una de les millors guitarristes clàssiques del món. Nascuda a Beijing desprès de la Revolució Cultural (època en què la música i els instruments occidentals eren prohibits a la Xina); va ser la primera guitarrista xinesa a entrar en una escola de música.  Als 10 anys va actuar per primera vegada en públic i el seu debut a Madrid als 14 anys va ser acompanyat pel compositor Joaquín Rodrigo.


A la segona part del concert :

Manuel Oltra

3 — Manuel Oltra i Ferrer (València 1922) — SIMFONIA ESPARSA (***+) (1a audició)

A pesar de que va néixer a València, casi tota la seva vida ha viscut a Barcelona, ciutat a la que va anar a l’edat d’un any. Ha escrit gran varietat de música de tots els gèneres concertistes, cambra, simfònica, melodies populars, però ha destacat en els camps de la música coral i la música de concert per a Cobla; es també l’autor d’una trentena de sardanes.

Us deixo per si voleu escoltar una sardana de Manuel Oltra anomenada “Ambigua”, amb la Cobla de Cambra de Catalunya


Maurice Ravel

4 – Maurice Ravel (Ciboure, França 1875 – París 1937) – MA MÈRE L’OYE (***) (cinc peces infantils).

Maurice Ravel, esta reconegut com un mestre de l’orquestració i com un artesà meticulós en la seva obra de estil neoclàssic. Es l’autor del cèlebre “Bolero” i actualment és un dels autors més interpretats arreu del món.

Us deixo aquesta vegada un vídeo amb ballet i la musica de una seqüencia de MA MÈRE L’OYE.


Va estar un mati de diumenge de retrobada amb l’OBC (ja teníem ganes) i com casi sempre varem sortir satisfets, especialment per la versió de Xuefei Yang  amb el ja mític CONCIERTO DE ARANJUEZ, que mai ens cansarem d’escoltar i que ens fa vibrar com si cada vegada fos la primera vegada que l’escoltéssim.

——————————————————————————————————-

– L’Auditori – Preus per persona de 20 a 45 Euros ( preu pagat 24 Euros –  Abonament temporada)

——————————————————————————————————-

2 pensaments a “– Concert de l’OBC (4/12) – EL CONCIERTO DE ARANJUEZ (****) – l’Auditori

 1. Mª Carmen

  El concierto de Aranjuez es una obra casi obligada en el Auditorio Nacional. Creo que he tenido oportunidad de disfrutarlo en, al menos, tres conciertos. Me encantaría poder escuchar la interpretación en la guitarra de Xuefei Yang. Seguro que cautiva… Lo que no sabía es que Joaquín Rodrigo no llegó a saber tocar la guitarra. No sé por qué tenía su imagen vinculada a este instrumento. Del resto de las obras sólo he podido escuchar obras de Ravel que, personalmente, no me entusiasman.
  Un abrazo

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Si vols escoltar… i veure la interpretació de Xuefei Yang, fixat que en la meva crònica he posat un vídeo amb un moviment del Concierto de Aranjuez interpretat per ella mateixa.

   Jo tampoc sabia que Joaquìn Rodrigo no sabia tocar la guitarra… i al preparar la crònica ho vaig llegir i em va sobtar molt com a tu; precisament per això ho vaig posar en el meu escrit.

   De Ravel m’agrada molt el seu Bolero.

   Petons enormus i ànims en la recerca de curro.

   Respon

Deixa un comentari