– Teatre Musical – LA VAMPÌRA DEL RAVAL (****) – Teatre del Raval

Desprès dels torrons, dels dinars familiars… i dels regals (com sempre els Reis s’han portat de p… mare !!!), poc a poc tornem a la nostra normalitat TEATRERO – MUSICAL.

En teníem ganes d’anar a veure el Musical  LA VAMPÌRA DEL RAVAL (****), però tampoc teníem presa perquè pressentíem que es representaria durant molt de temps.   Però els de Teatralnet ens varen temptar amb una oferta que per nosaltres era francament imperdonable no acceptar-la… i es que ens varen oferir una visita prèvia al Teatre i escenari amb l’actor Roger Pera i un descompte en el preu de les entrades.

El dia següent de Reis, dissabte 7 de gener 1 hora i esquaix abans de la representació… o sigui abans de  les 21 hores estàvem a la porta perquè havíem estat convocats per la visita prèvia.  A la poca estona ens varem assabentar del primer error dels responsables de Teatralnet….. era impossible fer una visita prèvia a aquella hora perquè la funció de tarda acabava a les 21:30… i ens van “mig informar” de que era possible fer-la a la fi de la representació.  Ja prop de les 22 hores al anar a taquilla desprès de fer una cua que Deu ni do…. ens van informar de que teníem reserva per les 19 hores i no pas per les 22 hores. Varem ensenyar el email de la nostre reserva a les 22 hores i ens va dir que ells no tenien la culpa del error, que en tot cas ens queixéssim a Teatranet….. i que estava tot exhaurit.

Quant la nostra frustració anava en augment i ja ens veiem tornant a casa amb la cua entre cames, va sortir la responsable del local i ens va oferir anar al amfiteatre fila 1, com a malt menor i evidentment ho varem acceptar. D’entrada, no havia començat amb bon peu tot plegat.

Però com veieu per la nostra valoració de 4 estrelles, va pagar la pena perquè l’espectacle ens va agradar i molt.   A mes a mes desprès de la representació que dura mes de 2 hores i mitja…. ja casi a la 1 del mati, en Roger Pera ens va oferir a les 5 persones que ens varem quedar, la visita promesa, i amb una paciència infinita, ens va convidar a una copa de cava, varem poder pujar al escenari i varem veure la escenografia tal com es en realitat, així com les titelles… i sobretot varem estar xerrant amb ell de TEATRE i del personatge real …. de Enriqueta Martí.   En Roger Pera ens va semblar una persona molt propera, gens creguda i es va notar que estima de debò el Teatre.  Una experiència que crec que per els que ens agrada el Teatre, te molt valor.  Nosaltres li varem fer saber que creiem que accions com aquella, i com les xerrades amb el públic desprès de les representacions es el que es tenia que fer mes sovint, per intentar que la crisi econòmica no acabes amb el bon nivell “teatrero” que existeix a casa nostre.

El director del espectacle, en Jaume Villanueva, ha volgut expressament que aquest espectacle, LA VAMPÌRA DEL RAVAL, es representes en aquest Teatre poc conegut per molts barcelonins, amb poca capacitat, amb un escenari força esquifit… però al rovell de l’ou del barri del Raval i on precisament ara fa 100 anys, Enriqueta Martí  anava a vegades a dinar quant aquest Teatre era menjador social.

L’argument, força truculent, …. nosaltres ja el coneixíem, perquè fa uns anys en una visita guiada al barri del Raval, una de les coses que ens varen explicar va ser aquesta història basada en fets reals….. Enriqueta Martí Ripollès (1868-1913), la que molt probablement ha estat l’assassina en sèrie més mortífera que hi ha hagut a Espanya, era una indigent de dia però de nit es transformava en una proxeneta força coneguda per un sector de la societat ben estant i pervertida de Barcelona, que desitjava tenir sexe amb infants o que inclús demanava remeis a base de beuratges fets amb la sang dels innocents sacrificats per l’Enriqueta.  El governador civil de l’època amb l’ajut de policies corruptes va mantenir en l’anonimat  els “prohoms” implicats en aquella cruel tragèdia, i que en realitat eren els autèntics responsables d’aquell horror.   El final de l’historia que en aquesta representació acaba amb l’execució a garrot vil de l’Enriqueta, en realitat es creu que no va ser així ….. ja que diuen va ser assassinada per les seves pròpies companyes de presó per tal de que no parles de tot el que sabia i no convenia que es fes públic.

Com es pot fer amb aquest text tan truculent …. escrit per Josep Arias Velasco… un Musical alegre, divertit i fins i tot amb un pel “canalla” ??? La veritat es que no jo no m’ho explico, però el director d’aquesta producció ho aconsegueix al 100%. Amb pocs recursos econòmics i tan sols amb quatre musics en directe a escena (contrabaix, violí, clarinet i piano amb direcció d’Andreu Gallén)… omple de musica i diversió “intel·ligent” aquest Teatre.

La musica es una creació d’ALBERT GUINOVART, la vaig trobar divertida, força comercial, amb cançons molt encomanadisses, com per exemple  “la Xafardera”, “quines penques” i sobretot “Carrerons de Barcelona”.

Els nens son protagonitzats tots ells per titelles, manipulades per una sola persona vestida de negre per tal de que en la foscor ni se’l pugui veure…. el dia de la nostra funció no era la persona titular que els belluga sempre, així i tot ens va agradar molt com les feia moure. La barreja de titelles i personatges reals es un encert de la producció. L’única escena que vaig trobar realment dura i dramàtica es l’assesinat d’un nen en mans de la vampira… en Pepitu.

A mes a mes la il.luminació de Carles Valero es perfecte…. i ajudat per l escenografia senzilla i molt realista de Ramón de los Heros, crea ambients diferents en un escenari realment petit.

El repartiment es d’autèntic luxe….

PEP CRUZ es el narrador de tot plegat, el que fa de pont entre el public i l’historia amb humor i simpatia es fica al public a la butxaca des de el primer moment que puja a escena; a mes a mes fa de subinspector Ribot. (…el Sherlock Holmes del Raval) i de capella en el moment de l’execució.

MINGO RÀFOLS per nosaltres es la millor interpretació del espectacle, amb escenes casi de cabaret està realment magnific, hilarant….vamos per portar-sel a casa a la butxaca…. però també interpreta el paper mes desagradable de l’obra, la del Marquès pederasta.

ROGER PERA interpreta el macarra i l’advocat tísic que necessita sang per guarir-se de la seva infermetat. També sensacional. Està ja força acostumat a interpretar Musicals a casa nostre i això es nota.

JORDI COROMINA que interpreta el comissari Millán Astray i el marit de la vampira, ens va sorprendre per la seva bona interpretació però sobretot per la veu profunda de baríton que a mi em va agradar molt.

MARIA TORRAS va interpretar a la protagonista ….. Enriqueta la Vampira, ens substitució de les intèrprets oficials que es van tornant… (Roser Batalla i Mercè Martinez), i que una per indisposició i l’altre per un viatge, no varen poder actuar. La veritat es per felicitar-la ja que va tenir que assajar el seu paper en un parell de dies i se’n va sortir prou be. De totes maneres li vaig trobar una mancança que es important…la vocalització que amb tota seguretat anirà millorant.

Tots ells a mes a mes d’interpretar canten a escena i fins i tot ballen coreografies senzilles però divertides.

Varem sortir del Teatre del Raval totalment satisfets ….havíem vist un musical de creació pròpia, fet a casa nostre, en Català i amb una qualitat molt digna. Recomanable de debò.  FEM PAÍS !!!

——————————————————————————————————

Us deixo un vídeo d’un programa de televisió… CUARTO MILENIO on s’explica una mica l’historia real.

————————————————————————————————

– Teatre del Raval – Preu 30 €  – ( preu pagat 17 € – oferta Teatralnet)

————————————————————————————————-

Cargol La Vampira del Raval

10 pensaments a “– Teatre Musical – LA VAMPÌRA DEL RAVAL (****) – Teatre del Raval

 1. Mª Carmen

  Por lo que explicas debe ser una obra digna de verse. Combinación de personajes de carne y hueso, de titelles, buena música, acertada iluminación… deben dar mucho juego. Lástima que no venga a Madrid. Esperemos que en Barcelona siga mucho tiempo y tenga oportunidad de verla allí. Me alegra que después de tantos inconvenientes disfrutárais.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Dona…no veig perquè no te que fer Bolos per províncies …. jajajaja

   A veure si es veritat i vens a Barcelona mes que un parell de dies i podem anar plegats a veure un espectacle. Molts petons a la delegació madrizlenya de Voltar i Voltar.

   Respon
 2. Miquel Gascon

  M’alegro de que us animeu a veure-la. Almenys fem país i donem suport a una bona proposta feta a casa nostre.

  Gracies per els teus elogis a les fotos de la Ruta de la Seda….. al final us fartareu tots, perquè encara queda un bon tros per explicar.

  Una abraçada

  Respon
 3. Montserrat Fdez. Costa

  HUm… ensumàvem que pintava bé. Fa molts anys, tot passejant pels boscos de Collserola, el Quim em va ensenyar les runes d’una casa, on es deia hi havia viscut aquesta mala peça.

  Personalment m’encanta la combinació d’actors i titelles. Però atenció: s’ha de ser molt bon titellaire per no trencar el climax de l’escena. Pel que sembla en “la vampira…” ho han aconseguit: Bravo!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   No us la perdeu; estic segur que us agradarà.

   Aquesta mala peça, com tu dius, encara que vivia al carrer Ponent, 29 (ara Joaquim Costa), al Raval, també tenia un pis on tenia amagats els nens al barri de Gracia, segurament molt aprop d’on viviu vosaltres. Quant sortiu de nit a fer un vol, escolteu amb atenció si escolteu unes passes darrera vostre…no sigui el cas de que us trobeu el fantasma de la Vampira.

   Les titelles surten en poques escenes, però t’enamores enseguida d’elles.

   Vigileu amb les entrades, ja que acostumen a exhaurir-se.

   Respon
 4. Xavier_LH

  Nosaltres tampoc vàrem tenir una bona experiència:
  estàvem convocats el mateix dia a la funció de la nit, però ens vàren dir que no es faria la visita … ni abans -obvi- ni després.
  A banda d’això, l’espectacle és genial i en Mingo el millor!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Nosaltres perquè varem preguntar insistentment, ja que a l’entrada ens havien dit que molt possiblement es faria desprès de la funció. Per el que veig vosaltres estàveu a la mateixa funció que nosaltres, dia 7 de gener a les 22 hores. Si es aixi, SI que es va fer la visita amb Roger Pera, però tans sols a les ultimes 5 persones que varem insistir.

   Estem d’acord que en Mingo Rafols esta increïble en aquesta ocasió. Molt bon espectacle !!!

   Gracies Xavier per participar a Voltar i Voltar.

   Una abraçada

   Respon

Deixa un comentari