– Exposició – Els Ballets Russos de Diaghilev (***) – Caixa Fòrum

Ja fa uns dies abans d’anar al Teatre Lliure, van fer temps i ens varem aproximar a Caixa Forum per tal de  veure una exposició que la nostra amiga Kalamar ens havia recomanat.  De fet ja acostumem a anar a totes les exposicions de Caixa Fòrum, perquè mai ens deceben… mes aviat al contrari, encara que a vegades el temps que tenim es escàs i ens perdem alguna d’important.

Es tracta de la exposició “Els Ballets Russos de Diaghilev 1909-1929. Quan l’art balla amb la música“.

 Hi va haver un home que va elevar el ballet a la categoria d’art.

Que va bastir un pont entre Rússia i occident.

Que, a través del ballet, va fer arribar al gran públic les avantguardes artístiques del segle xx.

Que va elevar a déus els principals ballarins.

Que va afegir color al modernisme.

Que va se anomenat “el fertilitzador de genis”.

El ballet, la més efímera de les arts, va arribar a ser la més sofisticada a principis del segle xx gràcies a l’afany de l’empresari rus Serge de Diaghilev de mostrar a tot el món el potencial dels Ballets Russos, la companyia que ell mateix va crear i que es componia dels ballarins més formats i disciplinats del món.

Per primera vegada, un empresari va dedicar esforç a agrupar els millors artistes de tots els àmbits: pintors com De Chirico o Picasso, músics com Stravinsky o Prokofiev i ballarins com Nijinski van unir les seves genialitats per oferir al públic els espectacles més sorprenents i variats que van revolucionar les arts escèniques del segle xx.

A Espanya, els Ballets van tenir una intensa activitat durant la I Guerra Mundial. Coreògrafs i ballarins es van impregnar de la dansa i la cultura espanyoles i van sorgir composicions com Las Meninas, El sombrero de 3 picos o Cuadro Flamenco.

Per a aquestes creacions, Diaghilev va unir el talent rus amb el de figures espanyoles com Manuel de Falla, Josep Maria Sert, Juan Gris, Pere Pruna i, sobretot, Pablo Picasso.

Ens va agradar força, però únicament varem poder “invertir” un hora en l’exposició i per tant la varem veure molt per sobre; tenim que tornar per veure els diferents vídeos de dansa i que ocupen mes de 2 hores de temps.   L’exposició es podrà veure a CaixaForum Barcelona fins al 15 de gener, i l’entrada es gratuïta.

———————————————————————————————————

– Caixa Fòrum – Preu per persona GRATUÏT 

———————————————————————————————————

9 pensaments a “– Exposició – Els Ballets Russos de Diaghilev (***) – Caixa Fòrum

 1. Josep

  Nosaltres ja fa unes quantes setmanes que hi vam anar. Reconec el meu gran desconeixement sobre el món del ballet, però les coses que va fer el Sr.Diaghilev son dignes de reconeixement. L’exposició em va semblar força interessant tot i que tampoc vam veure tots els vídeos.
  Una abraçada

  Respon
  1. Imma

   Com es pot copsar a la exposició, el mon del ballet es una mica un compendi de totes les arts : la música, la mímica, la pintura, la poesia … Per nosaltres, i per a mi mes particularment, es un mon en el que anem entrant mica en mica però que a cada nova representació a la que assistim ens atrapa una mica mes. Es sorprenent observar la gestualitat dels ballarins, la seva versatilitat i sincronització amb la música, el treball en equip, …. Amb preferència l’anomenat ballet contemporani sense deixar de banda, es clar, els “grans” clàssics.
   Ens veiem al Liceu aquest vespre !!!!!!!!

   Respon
   1. alopez47

    Hola Imma:

    Fa alguns dies vaig anar a parar al vostre blog, precisament per aquesta entrada. Jo també vaig disfrutar molt de l’exposició a Caixa Fòrum. D’ençà que les meves dues filles (de 7 i 11 anys respectivament) fan dansa, ens hem aficionat a veure alguns espectacles relacionats. El darrer va ser la pel.lícula Pina. Una canya!!! De tota manera, amb dues criatures petites, la meva dona i jo no disposem de massa temps d’oci.

    Salutacions cordials

    Respon
    1. Imma

     Gràcies per visitar el bloc i per comentar, nosaltres també hem passat la època de nens petits que no et deixen ni cinc minuts per tu. Son èpoques que també val la pena gaudir perquè el temps passa massa ràpid i creixen molt aviat. Nosaltres ara ja els tenim grans i tot i que treballem fins a las set del vespre aprofitem al màxim les possibilitats que s’ens presenta’n de voltar i voltar.
     Salutacions i benvingut

     Respon
 2. kalamar

  Jo tampoc vaig veure tots els videos, només l’ocell de foc. El sr Diaghilev va fer una feina tan important que l’expo serveix per posar-lo a lloc. Jo em vaig quedar amb ganes de més..

  Respon
 3. Montserrat Fdez. Costa

  Hem intentat veure-la dos cops, però ens “allarguem” massa amb les altres dues exposicions que hi han i mira…!
  A veure si hi tornem abans del 15!!

  Bon ANY a tothom!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Això Montse es mes normal del que sembla… no tenim temps (encara) per tot el que voldríem veure. Nosaltres encara no hem pogut veure l’exposició de IMPRESSIONISTES al mateix Caixa Fòrum… i això si que de debò es imperdonable; sempre la deixem per un dia que tinguem molt de temps per gaudir-la com es mereix…. i al final encara ens la perdrem.

   Bon Any parella.

   Respon

Leave a Reply