– Exposiciò – PEREJAUME a LA PEDRERA (***)

Dissabte dia 3, abans d’anar al recital de Juan Diego Florez al Liceu vam anar a veure la exposició de la Pedrera sobre Perejaume batejada amb el nom de “Ai Perejaume, si veies la munió d’obres que t’envolten, no en faries cap de nova !

Plafó del sostre del Gran Teatre del Liceu - Obra d'en Perejaume

Plafó del sostre del Gran Teatre del Liceu - Obra d'en Perejaume

Pere Jaume Borrell i Guinart conegut com a Perejaume va néixer a Sant Pol de Mar al 1957 on viu i treballa. De formació autodidacta fa servir diferents llenguatges en els seus treballs artístics : pintura, poesia, escultura, fotografia …. així com una gran varietat de materials i textures en les seves composicions. Es també autor de llibres de poesia, assajos …..

El seu treball es en català i una de les seves característiques es l’experimentalisme i la reflexió sobre tot el que l’envolta fent del paisatge i la cultura catalanes l’eix central de la seva obra.

Perejaume

Perejaume

L’any 2005 fou guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Visuals de la Generalitat de Catalunya, i l’any 2006 amb el Premio Nacional de Artes Plásticas del Ministeri de Cultura d’Espanya per “la solidez intelectual de su postura, su reformulación de la relación entre arte y territorio y su reflexión en torno a los problemas de la representación dentro y fuera de la pintura.

Va començar a exposar la seva obra pictòrica a mitjans dels anys setanta introduint aviat altres conceptes expressius com texts, fotografies i vídeos. Es autor entre d’altres de les pintures dels vuit plafons del sostre del Liceu on l’artista mimetitza la realitat del propi teatre copiant en el sostre les butaques vermelles de vellut de la platea plantades en el seu surrealista paisatge abrupte de pujols vermellosos.

detall del plafó del sostre del Gran Teatre del Liceu

detall del plafó del sostre del Gran Teatre del Liceu

A la Pedrera i segons indica el fulletó de la exposició, “aquesta s’enceta amb un recull de treballs en i de pedra i en un recorregut per diversos gabinets atapeïts explica com n’està de coberta de pintura la Terra i com n’es de pictórica la partitura del mon. Una col.lecció d’exvots i una columna de suro fins a la darrera sala on les corbes de nivell fan ballar muntanyes fins que cauen esteses, esgotades de totes les representacions que han de suportar“.

La Pedrera - Barcelona

La Pedrera - Barcelona

I com les fotos son prou indicatives del que podeu veure a la exposició aquí deixem unes quantes i us recomanem d’anar a visitar-la si mes no per copsar les inquietuds d’un artista “nostre”.

———————————————————————————————————

– La Pedrera – Preu per persona GRATUÏT 

———————————————————————————————————

Avui els CARGOLS els hem agafat en préstec de la mateixa Pedrera…

7 pensaments a “– Exposiciò – PEREJAUME a LA PEDRERA (***)

 1. José Luis

  Em van agradar molt algunes coses, com les faldilles de circuls concéntrics amb les ballarines i gens altres. Els cargols de La pedrera molt ben trobats i retratats… per cert: També molt maco l’autoretrat “Prueba del delito”

  Respon
  1. Imma

   Coincidim en que algunes obres em van agradar molt i altres mooolllttt menys, però en general crec que la seva visió de les coses es molt interessant. No se si m’atreviré a llegir el llibre que ha publicat coincidint amb la inauguració de la exposició , “Pagèsiques” , un conjunt de poemes i proses poètiques, però potser ho intentaré.
   Per cert que dius d’un autoretrat ?? al senyor de la foto que fa fotos no el conec de res, en tot cas es pot assemblar a algú no ?? Ho dic pel seu atractiu i discreció …..
   Un peto.

   Respon
 2. Joaquim

  Si em permeteu que marxi una mica d’estudi, us diré que Perejaume sembla el fill de Nùria De Gispert, la Presidenta del Parlament, el trobo igualet.
  Ho sento, no se’m acut res més.
  Trobo els plafons del Liceu molt decoratius, però l’obra d’aquest senyor no em comunica gaires coses.

  Respon
  1. Imma

   No se que dir-te de lo de la semblança, potser els cabells ?? les arrugues ??

   L’obra, com tot, per tots els gustos, a mi hi han peces que m’encanten, sobre tot algunes tipus miniatura i altres que ni entenc ni m’agraden, però valoro molt positivament que sigui un defensor de la nostre cultura i la nostra llengua.

   Respon

Leave a Reply