– Opera – FAUST (versió concert) (****) – Gran Teatre del Liceu

Assistim normalment a concerts, força sovint i ens agrada anar-hi, però a les Òperes en versió concert intentem sempre fugir d’elles, perquè no ens agraden i creiem que es una traïció al propi sentit del que significa l’òpera. L’Òpera es sobretot música i cant, evidentment, però també en una part molt important es TEATRE i espectacle, es color, moviment, escenografies de L’època o contemporànies….. es per mi la representació de l’ART en totes les seves facetes, reunides en un sol espectacle. Deixar una òpera “pelada”, sense moviment, amb els cantants i el cor palplantats amb escenes d’amor i passió sense ni tan sols mirar-se l’un a l’altre i a variïs metres de distancia, mirant al public… em sembla absolutament penós.

Em sembla encara mes trist que el Liceu, representi una òpera en versió concert i a sobre tan sols escollint fragments (no tota sencera), i a mes a mes per inaugurar la temporada, amb el afegit de que no es representava en aquest escenari feia 23 anys. Tristíssim !!!

En realitat, el disgust d’aquest canvi ja ens ho varem donar abans del estiu, quant es va presentar la temporada i ens van explicar que les “retallades” havien afectat i molt a la temporada 2011-2012, principalment a FAUST que es deixava de representar i es feia en versió concert… a mes a mes de repetir òperes conegudes d’altres temporades per tal d’abaratir costos.

Ara tots, ja ho teníem mes que assumit i per tant crec que no paga la pena donar-li mes voltes al assumpte.

L’Imma i jo no teníem masses ganes d’anar el passat divendres 7 d’Octubre 2011 al Liceu, però finalment varem gaudir fins i tot, ja que el resultat va estar magnific. Coneixíem algunes parts de l’òpera, musicalment parlant però no l’havíem vist mai representada en directe ni tan sols en vídeo.

FAUST és una òpera en cinc actes de CHARLES GOUNOD, amb llibret de   Jules Barbier i Michel Carré, basat en la llegenda homònima i en l’obra de  Goethe. Va ser estrenada al Théâtre Lyrique de París el 19 de març de 1859.      A Catalunya es va estrenar al Gran Teatre del Liceu el 17 de febrer de 1864.

Us deixo un video del famós Cor de soldats de Faust, en el “Auditorio Nacional de Música de Madrid”, el dia 10 de juny de 2011. Concert participatiu amb 380 cantants i amb la   “Orquesta y Coro Nacionales de España”.

Però tornem al Liceu…. en aquesta ocasió teníem el següent repartiment :

Direcció musical – PIERRE VALLET (la orquestra a mi em va sonar força be aquesta vegada, encara que el director en alguns moments no va saber frenar el volum de l’orquestra i va tapar els cantants i fins i tot al cor…… força ensopit en els moviments de les mans, massa estàtic). El COR del Gran Teatre del Liceu, va tenir una de les seves grans nits…esplendid !!!

Faust : PIOTR BECZALA, el gran triomfador de la nit, magnific tenor líric polonès, nascut el 1966 a Czechowice-Dziedzice, al sud de Polònia. Ens va posar la pell de gallina en mes d’una ocasió. Us deixo un àudio de la mateixa òpera on canta també Piotr Beczala en el paper de Faust, gravació a Chicago al novembre del 2009.

Marguerite : KRASSIMIRA STOYANOVA,(va néixer a Bulgària), també esplèndida en el seu paper, ens va agradar molt. No he sabut trobar a youtube cantant Faust, però per que veieu com es la seva veu, us deixo un fragment de Anna Bolena.

Méphistópheles : ERWIN SCHROTT (Montevideo, 21 de desembre de 1972) és un baix-baríton operístic uruguaià, nacionalitzat també espanyol a l’any 2010. Es l’únic que va intentar interpretar el seu paper a escena d’una manera força simpàtica i que de ben segur es va saber ficar el public a la butxaca.  Una gran veu també.   Us deixo la seva veu en un video que no te res a veure en el mon de l’opera…. en una canço preciosa de Astor Piazzolla…

Els altres tres protagonistes, tambe ens van agradar en conjunt….Valentin : LUDOVIC TÉZIER (baríton francès, nascut a Marsella)Siebel : KARINE DESHAYES (mezzo-soprano francesa)  i Marthe : JULIA JUON (mezzo-soprano suïssa).

– Gran Teatre del Liceu – Preus de 124€ a 8,50€ per persona

 ( preu pagat 20,25 € – abonament)

16 pensaments a “– Opera – FAUST (versió concert) (****) – Gran Teatre del Liceu

 1. Josep

  Miquel,
  Totalment d’acord amb el que dius. Nosaltres, malgrat la “retallada-mutilació” també ens ho vam passar molt bé. Amb un repartiment extraordinari, que supera de llarg els dels “Fausts” que s’han pogut veure a Londres o Paris aquests dies, era impossible no fer-ho. O sigui que, un cop perpetrat el “concert” en lloc de l’òpera, ens quedava o seguir emprenyats o gaudir del que se’ns oferia. Nosaltres vam optar per la segona opció, que pel que veig també va ser la triada per vosaltres.
  Una abraçada i fins la propera

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Efectivament, aquesta va ser la nostra opció i varem gaudir força del concert.

   Que gaudiu molt demà dilluns (10/10/11), al cinema amb la retransmissió en directe de l’Òpera FAUST des de Paris…. almenys vosaltres si que la podreu veure. Nosaltres ens hem quedat amb les ganes, però demà tenim el primer Palau 100 amb CITY OF BIRMINGHAM SYMPHONY ORCHESTRA, i també ens be molt de gust anar-hi. A vegades ens agradaria poder duplicar o triplicar les nostres vides per poder gaudir de moltes mes coses.

   Una abraçada als dos.

   Respon
 2. teresa

  Hola Miquel, dons ja som més els que vam preferir gaudir, i és que havien molts elements per fer-ho. El Beczala em va deixar impressionadisima, quina veu tan extraordinària ! La Stoyanova la vaig trobar una mica sosa, va cantar bé, però una soprano ha de tenir personalitat, relleu, ha de brillar, i a ella només li brillaven els swaroskys del vestit. No has trobat cap fragment de Marguerita per ella, perquè és el seu debut al rol.L’Scrott, un festival demoníac…renoi, quin poderio que té a casa la madame Netrebko!
  Per cert, que m’ha fet gràcia veure’m a la teva foto que obre el post, a l’amfiteatre, al cantó contrari al teu, portant una jaqueta taronja molt visible. Llàstima que no ens vam veure al teatre!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Es veritat !!!! Surts a la foto… Però molt molt i molt petitona. Si tu ho dius… sera veritat…. Jajaja

   Al quat pis estavem un munt de blocaires, en Joaquim, en Fede, Josep i Gloria, l’Imma i jo. Ho varem pasar be comentant la jugada. Tens el torn E ?

   Vinga, ens veiem o almenys ens llegim. Una abraçada

   Respon
 3. Joaquim

  Posats a abaratir costos, haguessin pogut prescindir de concerts i recitals i deixar l’essència del Liceu el més intacta possible i 9 versions de concerts, on tot sembla indicar que no s’omplirà i perdrem bous i esquelles, em sembla molt penós.
  Caldrà començar a pensar que s’han equivocat amb la solució, no us sembla? La extraordinària vàlua dels cantants no han estat suficients per atraure al públic i aquest nyap no farà més engrandir els números vermells.
  Ara resulta que l’estrena oficial de la temporada serà amb el Grand Macabre de Ligeti, és a dir, ni el mateix Liceu va confiar en vestir aquest Faust de la manera adequada (malgrat la insensatesa dels 9 concerts) per esdevenir un concert de primer ordre, quan és evident que l’equip vocal de Barcelona supera en el seu conjunt als reunits a Londres o Paris, però en mans d’un batutero ja ni havia prou per fer uns highlights.
  I no puc acceptar l’argument que s’utilitza per justificar allò injustificable, de que amb la que està caient i tancant quiròfans dels hospitals és el mínim que podem demanar, ja que si fem aquest populisme, el millor seria dir que tots els diners de la temporada del Liceu, es dediquin a Sanitat i escoles, produccions noves (que ni han) incloses.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Evidentment Joaquim , 9 sessions del concert de FAUST, son masses… però crec sincerament que no podien ja anular les contractacions quan van tenir que prendre la decisió, que a ningú ha agradat.

   No sabia el que comentes de que l’inauguració oficial es farà amb el GRAN MACABRE. Suposo que els hi ha fet una mica de vergonya.

   El comentari que he fet a ca la Teresa, no ha estat amb l’intenció de justificar les retallades a CULTURA. Soc dels primers que em vaig queixar …. i se perfectament que no te res a veure una cosa amb l’altre… no te res a veure les retallades en Sanitat amb les de Cultura, ja que les dues son necessàries. Però si que es veritat que veient d’aprop com un amic s’està morint i està força desatès per culpa de les retallades a Sanitat, el meu punt de vista es diferent i cregui que no es pas tan important el que ha passat amb el concert operístic

   Una abraçada.

   Respon
   1. Joaquim

    Bé el dia que ens decidim a fer un blog de medicina paralrem de Sanitat i el que estan fent, però que em diries si el nacional obren temporada amb una versió de concert de Hamlet o el Rei Lear, és el mateix i si no eren a temps de rescindir el faust, al menys que l’haguessin fet sencer, ja que aquest aspecte continua sent per a mi, una nebulosa que ningú explica.
    Era més fàcil rescindir els concerts i recitals, no et sembla?, afectaven a menys persones. Recorda que quan es van carregar la programació del Foyer, tot ja estava programat també. Amb el Gran Macabre no s’atreveixen és moderneta i furera i “con la iglesia hemos topado”, encara que el muntatge valgui una pasta important i dubto jo que es torni a programar. D’això ningú en parla, però…

    Respon
    1. Miquel Gascon

     Joaquim

     Entenc mes del que et sembla la teva indignació per el que han fet amb FAUST; jo no l’havia vist mai representada i em feia molta il·lusió. A mes a mes, recorda que a l’inauguració ens varem veure en el mateix Liceu i ja varem comentar la jugada.

     Però ja que parles de Teatre, que es el que mi mes “em posa”… al TNC han retallat varies representacions… aquest any fan un 20% menys.

     En l’altre teatre públic de Barcelona, el LLIURE les retallades han anat me enllà encara, ja que aquest any NO fan CAP PRODUCCIÓ PRÒPIA, i per abaratir costos tot son coses importades de Espanya, o be Coproduccions amb altres teatres. En aquest cas el Teatre en Català gairebé desapareix…… així com totes les representacions de el cicle RADICALS han estat suprimides amb l’excusa de canvi de direcció.

     Com veus, no fa falta parlar de Sanitat… estem parlant de CULTURA.

     Ahir per posar un exemple, en el primer Palau 100 de la temporada, davant nostre, una persona que anava a taquilles en la recerca de entrades amb descompte (com sembla que fins ara era normal), li van dir que aquest any lo dels descomptes s’han acabat….. i el mes curiós es que desprès el Palau de la Musica estava ple de gom a gom….. no cabia ni una agulla de cap posada verticalment No entenc res, de debò. .

     Ja comentarem in “person” quant ens veiem.

     Respon
 4. Montserrat Fdez. Costa

  Quina “enveja” més sana que em feu tots plegats! Si les coses no van a pitjor (cosa que dubto perquè amb el panorama actual…) no passa de la temporada vinent que ens hi abonem (encara que sigui una “miqueta”). Però ens haureu d’aconsellar, eh!

  Una abraçada companys “teatraires-operístics”!

  Montse.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Montse

   Si t’atrau una mica el mon de l’òpera, ho tens que provar. Jo t’aconsello en principi anar a alguna de les representacions que es fan en directe als cinemes d’òperes dels millors teatres operístics del mon. Per exemple als Yelmo Icaria, fan totes les operes en directe del Metropolitan de New York.

   En cinemes propers a tu, per exemple en els cinemes Girona de Barcelona, o als cinemes Bosque també fan força sovint. Precisament tinc una amiga, la Teresa que ha començat a publicar fa unes setmanes un Bloc on si ets subscrius t’informaran de totes les representacions…. La adreça es operaencines.blogspot.com/

   Per altra banda al Liceu com veuràs en les meves cròniques a “voltar i Voltar” els preus si vas al 4art pis, que es on vaig jo, els preus d’una opera (amb el millor repartiment), no costa mes de 30 euros. En el segon repartiment de cada opera, els que anomenen “abonaments populars” els preus son força mes econòmics. Quan ens veiem i de cara a la temporada propera 2012 /2013 ja os aconsellaré per que us aboneu…. De debò que paga la pena.

   Respon
 5. teresa

  Miquel, no tinc el torn E, sino el PB, pero la Carme i jo haviem comprat entrades per l’estrena. Encara que no eren ben bé a on estem fotografiades…hehe.
  Ah, i gràcies per fer difondre el blog OperaenCines. Realment, és impossible possar allí totes les dades, pero, amb l’ajuda dels que m’indiquen quan ho manca alguna cosa important, vaig fent! 😉

  Respon
 6. Miquel Gascon

  No et preocupis… jo també algun cop he fet el mateix quant veig que esta buit.

  Dona… la idea ha estat genial, ja que a vegades ens perdem alguna òpera per no estar massa informats. El que he notat es que els cinemes GIRONA de la ciutat de Barcelona ….que fa molt de temps que retransmeten Òperes en directe ( i fins i tot Teatre des de Londres), ningù fa publicitat i molta gent ni ho sap. Ahir mateix també van retransmetre FAUST des de Paris i en la llista del teu Bloc, no constaba.

  Ja estic subscrit a Operaencines….faltaria mes.

  Respon
 7. Montserrat Fdez. Costa

  Gràcies pel consell. Ara mateix em subscric al blog de la Teresa. Gràcies Teresa!
  Estava assabentada de les audicions en directe i/o diferit des de diferents sales de cinema, però no ens hi hem animat mai. Aquesta temporada, anirem fent-ho per fer anar fent “boca” pel proper curs. Tenim un amic que és molt “musicaire” i ens ha deixat alguna òpera en dvd (ei!no us enquinceu els vestits, eh!).

  Montse.

  Respon
 8. julianen

  Al director artístic del Liceu ha demostrat que te una mena de xenofòbia per el pobre mestre Gounod, per què no fa el mateix amb Wagner o Verdi, perquè seria políticament incorrecte.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Jo sincerament crec que no tens raó. A tothom ens hauria agradat molt veure FAUST representada com cal, però si s’ha fet així i l’òpera que ha rebut mes les retallades ha estat aquesta crec que es degut a que els administradors del Liceu hauran valorat totes les possibilitats i aquesta es la que menys destarotava la temporada que ja prèviament estava contractada. No m’agradaria estar en la pell d’ells per tenir que prendre decisions d’aquest tipus.

   Respon
 9. Retroenllaç: – 075 – Concert – PIOTR BECZALA – (🐌🐌🐌🐌) – Gran Teatre del Liceu – 03/02/2022 |

Deixa un comentari