– Viatge per ÀSIA CENTRAL a través de la Ruta de la Seda (capítol 7) — BUKHARA

Clicka aqui per anar al capitol inicial

Clicka aqui per anar al capitol anterior (6)

Clicka aqui per anar al capitol següent (8)

Dimarts, 16 d’agost

Avui es la Fina la que està “indisposada” i anirà buscant lavabos per tot arreu fins que finalment, a la hora de dinar, farà cap al hotel a descansar una bona estona.

Sortim a fer la visita monumental de Bukhara, en primer lloc visitem la Madrassa Mir-i-Arab del any 1535 i que encara es manté en actiu en la actualitat. El pati interior amb els dos nivells de cel.las, de las que es conserven 111. A l’altre banda el minaret i la mesquita Kalon que visitarem desprès.

Les madrasses Oulogh Begh i Abdul Aziz Khan construïdes una davant de l’altre amb 23 anys de diferencia i que formen el conjunt anomenat “Koch madrassa” que vol dir justament un davant del altre.

D’aquí anem a visitar el basar dels venedors d’or, o millor dit de les venedores, on sota uns porxos tenen muntades las paradetes de compra i venda d’articles d’or.

A continuació visitem la mesquita Kalon que compta amb el que va ser el minaret mes alt de tota Asia Central, que va ser alçat l’any 1127 i tenia47 metres d’alçada. Es una de les mesquites mes antigues i la segona mes gran d’Asia amb una capacitat per 12.000 persones. De forma rectangular, amb 4 iwans, 7 entrades i molts pilars i cúpules, destaca la cúpula blau turquesa (Kok Gumbaz) amb la inscripció “la immortalitat pertany a Deu (Al baqa Lillah)”. Segons els historiadors Gengis Kan va entrar al interior del temple amb els cavalls pensant que entrava al Palau del sultà, i al adonar-se del error va llençar per terra les pàgines del Coràn i va fer que els cavalls las trepitgessin tot dient : “el fenc està tallat !!!”.  (La fotografia dels rellotges indiquen les hores de les plegaries diarias).

La ciutadella o fortalesa del Emir que compta amb un petit museu, la sala del tron, las presons i la vista a la plaça del Registan a on es feien les execucions públiques tot llençant als condemnats des de els murs de la ciutadella. El sultà ho contemplava des de un tron i les dones dins d’unes torres amb gelosies. El conjunt es magnífic amb una gran sensació de força vist des de el exterior.

En Rasul diu tot rient, que els guies de turisme, per estar tan de temps fora de casa la majoria tenen banyes…. i vol que li faci la foto en el museu, per que quedi constància.

A l’altre banda de la plaça la Mesquita de Bolo-Khaouz amb un porxo amb vint columnes de fusta d’una sola peça i capitells pintats. Realment espectacular.

I es en aquest moment que acompanyem a la Fina al hotel i anem a dinar. Desprès nosaltres també ens refugiem una estona de la calor que desfà el cos i el anima, ja que segons diuen estem a mes de 45º.

I ens motiva a sortir que …. Anem de compres !!!!!!!!!!!

Comprem una caixa de fusta pintada a ma, amb una caravana de camells que la envolten…..

….també unes navalles i tisores totalment artesanals on fem gravar els noms dels destinataris, una petita aquarel·la, …. i mirem i remirem amb ulls compradors fins que es fan quarts de vuit del vespre i anem al hotel a deixar-ho tot ja que avui tenim que anar al hammam, i no podem portar res a sobra (per si les mosques).

Ens acompanya Rasul i ens estan esperant, desprès de deixar els diners (el tractament complert ens ha costat 16 euros per persona !!!!!), i la roba, amb un llençolet que poc ens tapa, ens acompanyen a la sauna per començar el tractament, desprès d’una estoneta, un peeling i un massatge a tot el cos. A continuació, empastifats amb gingebre (que dona una calor brutal a la pell) i mel esperem una estona fins que ens venen a esbandir i rentar el cap amb galledades d’aigua amunt i avall. En un moment donat ens trobem els 4 en “PILOTA PICADA” a la mateixa sala, intentant respirar el vapor amb tranquil·litat per (en teoria) relaxar-nos desprès del massatge…. la realitat es que ens fem un fart de riure per la situació. Tot el procés se’ns fa una mica massa curt però ho gaudim molt i a mes si tenim en compte que estem en un hammam autèntic del segle XVI, on sembla que el temps s’ha detingut, amb la seva especial olor, la foscor, el vapor, …. Per acabar ens ofereixen un té, i ens ho prenem asseguts a la sala de l’entrada. Ho hem passat molt be.

Com veieu, també als països que acaben en “TAN” el Barça, també es super conegut; … dius que ets de Barcelona i et responen amb els noms de l’alineació. Increïble !!!

De tornada al hotel comprem beguda i sopem a l’habitació.

9 pensaments a “– Viatge per ÀSIA CENTRAL a través de la Ruta de la Seda (capítol 7) — BUKHARA

 1. Josep

  Molt interessant la visita a Bukhara, com tota aquesta sèrie d’entrades sobre el viatge. M’han encantat les fotos dels nens i per descomptat les mesquites i madrasses, autèntics llocs de pau i tranquilitat (suposo que també aïllaven una mica de la calda externa, no?).
  Gràcies per la visita i a esperar la propera!
  Una abraçada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Gracies Josep

   Encara em queda un dia mes de Bukhara… i es que potser es la ciutat de Uzbekistan que ens va agradar mes, perquè el centre històric o la ciutat antiga esta molt ben conservada i tot ella te un mateix estil que convida a passejar a peu.

   La calda externa era molta però al estar envoltada de desert, era una calor molt seca i per tant totalment suportable. Las mesquites efectivament aïllant força de la calor i costa sortir d’elles.

   Una abraçada

   Respon
 2. José Luis

  Quins colors i quines fotos! Pero:
  a) Aixo del Barça no es increible: es normal, que aquets nens semblem molt llestos
  b) No espero fotos, pero sembla que aixó de acabar en P.P. es un vici.

  Respon
 3. Miquel Gascon

  Suposo que lo del P.P. significa “Pilota Picada”…. perquè sinó es aixi…. NECESSITO UN TRADUCTOR JoseLuis a Català…. i de Català a JoseLuis.

  Lo del Barça es una manera de que et col·loquin ràpidament en el mapa. Passa arreu del mon.

  Respon
 4. Retroenllaç: - Viatge per ÀSIA CENTRAL a través de la Ruta de la Seda (capítol 6) — …. Camí de BUKHARA | Voltar i Voltar

 5. Retroenllaç: - Viatge per ÀSIA CENTRAL a través de la Ruta de la Seda (capítol 8) — continuem a BUKHARA | Voltar i Voltar

Deixa un comentari