– Concert – La CERIMÒNIA de la LLUM (******) – Monestir de Santes Creus

Aquest cap de setmana, hem pogut assistir a un dels espectacles que ens han fascinat mes a la nostra vida. Un esdeveniment que considerem memorable i únic, ja que s’ha representat per una única vegada al Reial Monestir de Santes Creus.

Com era dissabte i l’espectacle començava a les 10 de la nit, varem aprofitar per visitar les rodalies i de pas dinar una bona “cargolada de cargols bobés”… i un “farcellet farcit de peus de porc, amb cargols cristians”….. a Montblanc en el restaurant “El Molí del Mallol” al que ja hem anat un parell de vegades i ens agrada força.

A la tarda ens varem apropar al Monestir de Poblet, ja que feia molt de temps que no el visitàvem i ja en teníem ganes de retrobar-nos amb aquest meravellós Monestir… una de les “joies” de Catalunya. Varem fer un altre cop la visita guiada per veure el claustre i les tombes reials de ben a prop i desprès el Museu que no recordàvem haver visitat.

Cap el vespre ja ens varem encaminar cap a  “Santes Creus” per tal d’assistir a “La CERIMÒNIA de la LLUM“, un espectacle musical dirigit per LIDIA PUJOL i que ja us dic des de ara mateix,  que la valorem per sobre del que es habitual com a màxim.  Aquest cop per segon cop al Bloc “Voltar i Voltar”, valorem en 6 estrelles aquesta meravellosa producció.

Aquest espectacle es d’alguna manera únic, encara que s’ha pogut veure ja a 4 llocs i encara queda una cinquena, però cada un d’ells fet a mida del marc incomparable de cada espai escènic.  Va ser estrenat el dia 8 d’agost 2011 al Monestir de Poblet i durant la resta del mes d’agost també s’ha representat a la Cartoixa de Scaladei i al Monestir de Sant Pere de Rodes.

Encara, per els que llegireu aquesta crònica, us queda una ultima oportunitat de assistir-hi, ja que el proper dia 29 de Setembre 2011, per ultima vegada serà representada a la Seu Vella de Lleida.  Feu-me cas… es imperdonable perdre’s aquesta joia.

La adreça per comprar les entrades us la deixo aquí … http://iterluminis.com/

Extrec unes frases del programa de ma per intentar explicar el perquè s’ha creat aquest espectacle…. “La cerimònia de la Llum és un punt de trobada entre la fe i laïcisme, llenguatges i tradicions antigues i actuals, sovint separades per fronteres d’incomprensió, però condemnats a conviure en el present”…. “El fet que La cerimònia de la LLum reuneixi en un mateix escenari músics de procedència i estils tan diversos, i dues veus tan meravelloses, peculiars, oposades i complementaries com les de LIDIA PUJOL i MOHAMED BOUT AYOUB, es especialment rellevant en un món com el nostre, on la lluita per un espai propi (ètic, religiós, polític, sexual) s’està conduint amb gran esforç cap un diàleg fructífer”…

Es difícil explicar amb paraules les sensacions rebudes des de abans de començar l’espectacle pròpiament dit… però intentaré expressar en paraules sentiments i sensacions que es gairebé impossible fer reviure, si no es viu en directe.

Un hora abans de començar, el recinte que envolta el Monestir de Santes Creus estava tancat …. va haver un moment que als que estàvem esperant (variïs centenars de persones), s’ens van repartir espelmes allargassades i molt primetes amb la consigna que les encenguesim en el moment que sentíssim sonar les campanes a les 10 de la nit. A les 10 en punt van aparèixer un timbalers que feien retronar els seus timbals al mateix temps que començaven a repicar les campanes en tot el recinte. De sobte es van apagar tots els llums i varem encendre les espelmes.

Al entrar per la porta del recinte, mes de 100 metres abans de la porta principal del monestir de sobte, tot el que veiem va començar a “cremar”… el monestir semblava que estava cremant, ja que unes fogueres amb un vermell intens estaven situades a les taulades del monestir…. els coloms es van enlairar de cop cap el cel fosc…centenars d’elles que semblaven volar com a guspires de les fogueres que cremaven. Els timbalers ens van fer la senyal de que els seguíssim per el carre principal, on tots els balcons de les cases i el propi camí estava ple de petits focs que donaven una imatge fantasmagòrica i al.lucinant. Varem entrar al monestir a les fosques per el Claustre i ens varen fer toooota la volta amb la única llum de les nostres espelmes fins arribar a L’església.

Al entrar, estava tot ple de fum i casi no es veia ni les voltes ni molt menys l’altar major… l’orgue sonava insistentment i nosaltres encara atordits per tantes sensacions encara no se com, ens varem poder asseure a dos forats que quedaven lliures a les primeres fileres de la nau.

…… I el concert llavors va començar i les sensacions anaven en augment… les musiques s’anaven desgranant amb la veu de LIDIA PUJOL acompanyada per una veu que a mi personalment m’entusiasma, del creador i cantant de la ORQUESTRA ÀRAB de BARCELONA, …. MOHAMED BOUT AYOUB…. cançons cristianes, moltes del llibre vermell de Montserrat, musulmanes, napolitanes, populars catalanes, gregues, napolitanes… El SO aconseguit al 100%, quasi la perfecció i la i.luminació espectacular amb una tecnologia mes aviat d’una discoteca que d’una església, però que no molestava gens, tot al contrari, ja que estava mesurada i pensada fins al mes petit detall… il·luminaven part del altar major…o la verge… o el orgue …o les voltes del sostre de la nau, canviant de colors segons la musica que en aquell moment sonava….. instruments com el Saltiri, la Viola de Roda, Llauds (EFRÉN LÓPEZ), instruments de vent (XAVI LOZANO), Contrabaix (MIQUEL ANGEL CORDERO), Violes de Gamba (PAU MARCOS), Sorollisme (ANTONIO SÁNCHEZ).

Esperem que el concert sigui editat en DVD o almenys es pugui obtenir encara que sigui tan sols en CD. Esperem….., perquè seria una trista pena que es perdes en l’oblit aquesta meravella d’espectacle.

– Monestir de Santes Creus – Preu per persona 35 Euros ( sense descompte)

Leave a Reply