– Cinema – MOOLAADÉ (***) – Caixa Forum

Dins del cicle de cinema “8 països, 8 històries” varem assistir dimarts dia 2 d’agost al visionat de la pel.lícula MOOLAADÉ (***),  una coproducció franco-africana del 2004 que tracta el tema de la mutilació femenina en l’Africa subsahariana. Va obtenir el premi “Una certa mirada” en el Festival de Cannes de 2004.

La protagonista, Collé Ardo (Fatoumata Coulibaly) viu en un poble africà, es la segona dona d’un home amb poc caràcter i encara es resenteix de l’ablació que li van practicar de petita. Fa set anys no va permetre que la seva tercera filla, la única que sobreviu, fos sotmesa a l’ablació, una pràctica que li sembla una barbàrie. Sis nenes fugen per escapar del ritual de la purificació i quatre d’elles demanen a Collé que les protegeixi. A partir d’aquell moment s’enfronten dos valors : el respecte al dret d’asil (el “moolaadé“) i la tradició de l’ablació (la “salindé“).

Una corda lligada de banda a banda de la porta d’entrada de la casa indica a tothom que allà s’està exercint el dret d’asil i per tant les nenes no poden ser obligades a sortir. Tan sols poden fer-ho voluntàriament o quan simbòlicament la mateixa persona que ha decidit acollir-las aixeca el moolaadé.

Amsatuou (Salimata Traoré), la filla de Collé, ja està en edat de casar-se i la pretén el fill d’un home de negocis, d’idees liberals que estudia a París i és a punt d’arribar al poblat. Ell haurà de decidir si s’uneix als seguidors de la protecció o si recolza al seu pare i als altres ancians. Fins avui, cap home s’ha atrevit a casar-se amb una dona no purificada.

La pel-licula, dirigida per Ousmane Sembene reflecteix la societat tribal d’un poble de Burkina Faso en el que les tradicions pesen sobre els drets de les joves africanes. Les decisions dels homes han de ser respectades per les dones que no tenen dret a discutir o decidir sobre les seves pròpies vides.

No es tracta d’un conflicte religiós, sinó més aviat d’un intent de mantenir una tradició que es remunta a temps immemorials i que costa la vida de moltes nenes. Una de les reaccions dels homes davant la moolaadé sobre les quatre nenes es l’eliminació de totes les ràdios, ja que les dones les escoltem en les seves estones lliures i ells consideren que son culpables del canvi que en elles s’opera. De la mateixa manera no tenen objeccions a assassinar a una persona aliena a la comunitat i que pren partit a favor de l’eliminació de l’ablació.

Ousmane Sembene

Ousmane Sembene va nèixer al 1923 en Ziguinchar, un poble de Senegal. Cridat a files per l’exèrcit colonial francès, va ingressar en el cos de Tiradors Senegalesos en 1942. Va embarcar clandestinament en 1946 per anar a França on va treballar com a mecànic i paleta. A mitjan dels anys 50 va començar a escriure i a interessar-se pel cinema. Al 1966 va dirigir “la Noia negre” el primer llargmetratge realment africà del continent. Li seguiran nombroses pel.lícules, veritables testimoniatges de l’Africa contemporània. Moolaadé es la segona pel.lícula d’una trilogia dedicada a la dona africana i anomenada “Heroisme quotidià”.

Us deixem una seqüencia de la pel.licula, perquè la “tasteu” i a veure si us venen ganes de veure-la tota sencera….

A nosaltres ens va agradar… i es que tracta d’un tema que des de la nostra cultura no entenem pas i ens fereix… però alhora podem veure la vida quotidiana d’un poblat africà. i això no te preu;   La nostra signatura “cargolaire” d’avui vol tenir també un to de color i d’alegria….. una “mamà cargol Africana” …protegint a las seves filles …..  i practicant el “Moolaadé”…. tot mirant la nostra lluminosa Barcelona des de casa seva, en un dia radiant i alegre.

Direcció i guió: Ousmane Sembene.
Països:
Senegal  i França.
Any: 2004.
Durada: 117 min.
Gènere: Drama.
Interpretació: Fatoumata Coulibaly (Collé Ardo Gallo Sy), Maïmouna Hélène Diarra (Hadjatou), Salimata Traoré (Amsatou), Dominique T. Zeïda (Mercenario), Aminata Dao (Alima Bâ), Mah Compaoré (Mujer encargada de la ablación).
Producció: Ousmane Sembene y Thierry Lenouvel.
Música: Boncana Maïga.
Fotografia:
Dominique Gentil.
Muntatge: Abdellatif Raïss.
Disseny de producció: Joseph Kpobly.
Estrena a França: 9 Març 2005.
Estrena a Espanya: 18 Març 2005.

Deixa un comentari