– Dansa – MARTHA GRAHAM DANCE COMPANY (***) – Gran Teatre del Liceu – 01/07/2011

Setmana de DANSA… i per segon cop aquesta setmana ens endinsem en aquest mon força desconegut per nosaltres. La dansa ens agrada, però no anem massa sovint i això fa que poc a poc anem perdent l’interès que per exemple per nosaltres te el TEATRE.

Divendres 1 de Juliol 2011… anem al Liceu, en una funció d’abonament, però que amb tota seguretat si no l’haguéssim tingut, l’hauríem comprat a banda, ja que tenia molt interes en conèixer la companya mes antiga de Estats Units, i es que arriba al Liceu amb tots el honors i preanunciada amb els màxims d’elogis possibles.

El resultat un cop vist l’espectacle es força desigual, encara que no ens va desagradar pas, però hem de dir que no va arribar a assolir les nostres expectatives.

Martha Graham (11 de maig de 1894 – 1 d’abril de 1991) va ser una ballarina i coreògrafa estatunidenca considerada com una de les grans pioneres de la dansa contemporània. La seva carrera es perllongà durant setanta anys i va ser la primera ballarina a actuar a la Casa Blanca dels Estats Units, la primera també en ser ambaixadora cultural i en rebre el reconeixement civil més important dels Estats Units la Medalla de la Llibertat.

Martha Graham funda la seva companyia el 1926 a Nova York. Una dècada més tard, estrena Chronicle, el ballet que marca l’entrada de la dansa en la cultura contemporània. Una coreografia clau que inaugura una nova era.

ERRAND INTO THE MAZE

En el seu temps deuria de ser absolutament trencador amb tot el que s’havia vist fins a les hores i estic segur que va revolucionar el mon del ballet…. però vist avui en l’escenari del Liceu, es veuen coreografies antigues…. contemporànies, si…. però pensades fa mes 60 anys… amb una tècnica magnifica i amb ballarins extraordinaris, però que emocionen en rares ocasions. El programa estava compost dels següents ballets:

ERRAND INTO THE MAZE (**) (coreografia estrenada el 28/02/1947 al Ziegfield Theatre de Nova York).

DIVERSION OF ANGELS

DIVERSION OF ANGELS (***) (coreografia estrenada el 13/08/1948 al Palmer Auditorium de New London, Conneticut )

EMBATTLED GARDEN

EMBATTLED GARDEN (***) (coreografia estrenada el 3/04/1958 a l’Adelphi Theatre de Nova York)

CHRONICLE

CHRONICLE (****) (coreografia estrenada el 20/12/1936 al Guild Theatre de Nova York)

Aquest ultim ballet, va ser el que ens va agradar mes de tots, sobretot la primara part amb un solo d’una ballarina amb un vestit negre i vermell, que aconsegueix fins i tot fer ballar el vestit amb una actuació difícil d’oblidar.

M’agradaria comentar la sonoritat horrorosa del Liceu, quant la música no es en directe i aquesta está enllaunada. El sistema d’àudio del Teatre es tindria que renovar, ja que es absolutament deficient per un Teatre d’aquesta categoria… tindrien que prendre exemple del Mercat de les Flors.

Deixa un comentari