– Concert Participatiu – RÈQUIEM de Mozart (****) – L’Auditori – 30/06/2011

Ahir dijous 30 de Juny 2011, varem assistir a un altre Concert Participatiu. Ja fa uns anys, a l’Imma li varen regalar unes entrades a la feina per el Palau de la Musica, per el mateix dia i no sabíem ben be que anàvem a escoltar…unicament sabíem que era un “Concert Participatiu”, però no teníem ni idea en que consistien.

Poder va ser la sorpresa de estar envoltats a la platea del Palau per mes de 400 veus humanes… un cor immens cantant a diferents veus… recordo que l’Imma i jo ens miràvem incrèduls del que estàvem vivint en aquell moment. Ens varem emocionar de debò. Al sortir ens varem prometre que intentaríem informar-nos de quan i on es farien concerts similars. Així ha estat… des de aquell dia no ens hem perdut cap concert participatiu, ni en el Palau ni en el Auditori de Barcelona. Únicament un d’ells que es va celebrar al Liceu i al que també varem assistir, no ens va fer de tot el pes…. i es que poder no estàvem ben situats o les dimensions del Liceu no son les mes adients per aquest tipus de Concert.

Aquesta vegada asistiem un altre cop al  Auditori per escoltar la Missa de Rèquiem en Re menor KV 626 de Wolfgang Amadeus MOZART.

Composta el 1791, va ser l’última composició de Mozart i potser una de les seves obres més reconegudes i amb més força, no només pel que fa a la música, sinó també pel debat sobre com una part de l’obra musical es va completar després de la seva mort, i com va ser composta pel seu amic i alumne Franz Xaver Süßmayr. Malgrat això, l’obra va prendre un lloc destacat entre el cànon de les obres de Mozart.

L’obra està escrita per a soprano, contralt,   tenor, baix solistes, cor  i orquestra. En el moment de la mort de Mozart, el 5 de desembre de 1791, només tenia complet el moviment inicial (Rèquiem aeternam) en tota la part orquestral i vocal. La següent, el Kyrie  i la major part de la seqüència (des de Dies Irae fins a Confutatis) estava completa només en la part vocal…. 

Mozart va rebre un encàrrec anònim d’escriure el Rèquiem, rebent la meitat del pagament per avançat. L’obra es va estrenar a Viena el 2 de gener de 1793 en un concert en benefici de la vídua del músic austríac. 

El concert no ens va defraudar… mai ho ha fet i aquesta vegada no podia fallar. Ens va tornar a posar la carn de gallina.  El veure centenars de persones que han aconseguit desprès d’una selecció exhaustiva, deixar que experts valorin el seu tipus de veu…asaijar moltes i moltes vegades i aconseguir  per fi cantar aquesta peça en el Auditori amb uns resultats magnífics.   Es per ells un honor enorme poder arribar a aconseguir-ho;  son cantants,  moltes vegades no professionals,  que canten prou be i que la vida les ha portat per altres camins. Arribar fins aquí, encara que sigui per una vegada a la vida …. emociona fins i tot a les persones que anem a escoltar-les, perquè la seva enorme il·lusió arriba a transmetre’s ràpidament en l’ambient que es crea en aquest tipus de concert.

L’OBC te un paper difícil però va aconseguir el que s’esperava d’ells. El Cor de cambra del Palau de la Música Catalana, van fer d’amfitrions en la part vocal de forma extraordinària. Els solistes Catalans els homes i valencianes les dones, van estar a l’alçada…. particularment jo destacaria el baríton Joan Martín Royo.
.

Us deixo un vídeo que vaig gravar d’amagatotis, per tal de portar-hos una petita espurna de tanta emoció continguda… es tracta del AGNUS DEI cantat per el enorme Cor…

El segón video…. amb la repetició del DIES IRAE

MOZART: Rèquiem KV 626

ORQUESTRA SIMFÒNICA DE BARCELONA I NACIONAL DE CATALUNYA (OBC)
Matthias Bamert, director
Isabel Monar, soprano
Marina Rodríguez-Cusí, mezzo
David Alegret, tenor
Joan Martín Royo, baríton
Cor de cambra del Palau de la Música Catalana (dir.: Jordi Casas)
Cors participatius individuals … mes de 400 veus !!! amb la preparació prèvia dels directors : Elisenda Carrasco i Oriol Castanyer

El proper Concert Participatiu, serà al PALAU DE LA MUSICA, en el que s’interpretarà EL MESSIES de Händel; això serà els dies 12 i 13 de desembre de 2011. Esteu la la guait…. les entrades s’exhaureixen ràpidament quant es posen a la venta.

Us ho recomano…. es una experiència digne de viure !!!

 

9 pensaments a “– Concert Participatiu – RÈQUIEM de Mozart (****) – L’Auditori – 30/06/2011

 1. Joaquim

  És una fórmula magnífica, però darrerament s’en està fent us i abús i ara ja anuncien el Rèquiem Alemany de Brahms, i això ja em sembla poc adient. Els cors del Messies o els del Rèquiem de Mozrt requereixen una preparació prèvia, no hi ha cap dubte, però el de Brahms necessita una professionalitat i preparació exhaustiva que difícilment podrà assolir els mínims exigibles.
  En qualsevol cas uns concerts imprescindibles per crear afició i sobretot ganes de cantar en un cor, cosa sempre extraordinària.

  Respon
 2. miquelgascon

  Nosaltres hem assistit a variïs concerts participatius i de debò que la qualitat esta fora de tot dubte. Potser molts del cantants no son professionals, però aconsegueixen resultats magnífics, inclús jo diria que moltes vegades millors que els que fan a Sta. Maria del Mar per posar un exemple, que conten únicament amb cors professionals. Hem escoltat concerts participatius evidentment amb les obres que tu comentes… Messies i Rèquiems de Mozart… però també una magnifica Carmina Burana, que mai oblidarem. No se si tu algun cop has assistit a algun d’ells…. si no es aixi, nosaltres te’ls recomanem de debò….almenys crec que es interessant no tancar-se anar-hi i provar-ho almenys un cop. Estim segurs que llavors repetireu.

  Gracies Joaquim per comentar la nostre entrada. Una abraçada

  Respon
 3. imma

  Jo soc conscient que el grau de qualitat d’aquests tipus de concerts no seran segurament els òptims, però no puc deixar d’emocionar-me quan una grup tan nombrós de persones canten des.de tots el racons del Auditori d’una manera tan sentida. Hi ha una feina col·lectiva important al darrera, de selecció i d’assaigs que no puc menys que valorar. Jo gaudeixo molt cada vegada que hi anem.

  Respon
 4. Fif

  Jo vaig ser una de les participants, tant del Rèquiem de Mozart com del Carmina Burana, i puc assegurar que pels cantaires és una experiència increïble. Són molts dies de treball i feina i és un dels primers cops que he tingut l’oportunitat de saber l’opinió del públic i m’omple d’orgull que sigui tant positiva, ens anima a participar un any més!
  Així moltes gràcies per l’entrada i també pels vídeos, un gran detall! 🙂

  Respon
  1. miquelgascon

   M’ha fet molta il.lusió veure que el que escric arriba a vegades a bon port…. i que avui fins i tot ha estat llegit per una de les persones que participa activament en aquests meravellosos concerts participatius.

   Podeu estar orgullosos del que aconseguiu amb el vostre esforç i la vostra dedicació absolutament desinteressada. El vostre amor per la musica únicament el coneixem els que acostumem a barallar-nos per aconseguir entrades… i es que s’esgoten enseguida i a vegades et quedes tan sols amb les ganes.

   Felicitats, per la teva participació i per fer-nos estimar la musica cada dia una mica mes.

   No se el teu nom…. però “Fif”, benvinguda a VOLTAR i VOLTAR; espero que ens visitis a partir d’ara alguna vegada mes.

   MIQUEL

   Respon
 5. Carme

  Hola amics,
  Jo sóc altra participant individual d’aquest concert. Fa anys que participo en aquestes convocatòries, Messies, Carmina, Rèquiem. Només vull deixar palés el meu testimoni de tenir una gran satisfacció de poder gaudir d’aquests esdeveniments tan fantàstics, són oportunitats úniques que podem tenir els que estimem la música i el cant de poder treballar amb aquests grans professionals. Agraeixo amb entusiasme els vostres comentaris.

  Respon
  1. miquelgascon

   Hola Carme

   M’alegro de rebre un altre comentari d’un altre participant individual en aquests tipus de concerts. Us felicito de debò per el que el que aconseguiu amb la vostra dedicació, el vostre entusiasme i el vostre amor a la musica.

   Sembla increïble que tanta gent, que segurament ni us coneixeu, podeu aconseguir aquesta meravella amb les vostres veus. Endavant i seguiu amb aquesta força…. nosaltres sempre serem on canteu.

   Espero veure’t a partir d’ara en la que ja es la vostra casa….. aquí a…. Voltar i Voltar.

   Una abraçada

   Respon
 6. Carme

  I tant! és meravellós, perquè quan comences a participar, gairebé no coneixes a ningú, però a mida que vas coincidint a les diverses convocatòries, acabes coneixent a molta gent i inclús fas molt bones amistats. És doblement gratificant, no nomé pel fet de participar en aquest esdeveniment tant magnífic, sinó també perquè amplies el teu cercle d’amistats i pots gaudir també de les seves experiències que també compateixes i t’enriqueixen artísiticament. Moltes gràcies per la vostra acollida en aquest blog “voltar i voltar”, ha estat una gran idea la seva creació. Us felicito.
  Arreveure!!

  Respon
  1. miquelgascon

   A tu et tenim que felicitar per l’entusiasme que demostres en la participació en els concerts participatius. Sempre seràs ben rebuda aquí…a casa nostre.

   Una abraçada Carme

   Respon

Deixa un comentari