– Ultim concert simfònic de l’OBC del nostre abonament (temporada 2010-2011) – Bach / Schubert / Mahler / Strauss – 22/05/2011

Últim diumenge de concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya… la temporada s’acaba i ens dona una mica de llàstima…. queden les ultimes representacions de Teatre al Lliure i al TNC…. el curs esta en les seves acaballes …. però per altre banda s’apropa el GREC i sobretot el bon temps i les vacances i la possibilitat de VIATJAR !!!

Aquest diumenge torna a dirigir l’orquestra el seu titular Pablo Gonzalez, que cada vegada ens agrada mes i que ja esta fins i tot agafant alguns “tics” del nostre estimat OUE… i es que dirigeix amb saltirons les parts mes intenses dels concerts.

En primer lloc, es va interpretar “Ofrena musical: Ricercare núm. 2, BW 1079“(**) de JOHANN SEBASTIAN BACH (Eisenach 1685 – Leipzig 1750). Les primeres notes em van captivar perquè un instrument començava una frase musical i era continuada per un altre instrument i així successivament durant una bona estona…. però poc a poc em va deixar d’interessar i no se dir si la causa va ser el desconeixement de aquest concert o que l’OBC no va saber treure-li el profit que es mereix una obra escrita per el gran BACH.

A continuació un gran concert que a mi m’agrada especialment i que hi escoltat centenars de vegades… era un del concerts amb els que vaig descobrir la Musica Clàssica a la meva adolescència.  Es tracta de “Simfonia núm. 8 en si menor, D759 coneguda com la “Inacabada” (****) de FRANZ SCHUBERT (Viena 1797 – 1828).  Em va agradar moltíssim i fins i tot em vaig emocionar… els “Bravos” del diumenge al mati van sortir de la meva gola.  L’orquestra va estar extraordinària ….de debò.

Encara avui és un enigma el fet de que quedés aquesta obra per acabar en tant que FRANZ SCHUBERT encara va viure sis anys després de deixar-la en l’estat en que la trobem en l’actualitat. S’ha dit que no va voler acabar la seva obra per haver expressat ja en els dos primers moviments tot allò que el mogué a composar-la.

A la mitja part varem tenir una immensa alegria…. inesperada i es que ens va vindre a saludar en Josè Luis de “Ancha es mi casa“, que va ser la persona que em va animar mes en aquesta aventura de escriure el BLOC….. i que encara no coneixíem personalment. Ens va fer moltíssima il.lusió.  Cada vegada mes els intermedis els trobem mes curts… i es que ens enrotllem amb els amics que coneixem i cada vegada som mes els que compartim aquesta mateixa afició els matins dels diumenges.

Pablo Gonzalez – Director titular de l’OBC

La segona part va començar amb el concert que era el veritable reclam per tal de poder celebrar els 100 anys de la desaparició de MAHLER, un music que cada cop m’agrada mes i mes.  El concert que es va interpretar va ser “Simfonia núm. 10 en fa sostingut major: Adagio” (***) de GUSTAV MAHLER (Kalischt, República Txeca 1860 – Viena 1911).  Aquesta vegada l’orquestra va tenir moments no massa encertats, però el resultat final  va ser força bo.

Per últim varen interpretar extraordinàriament be el concert “Mort i Transfiguració, op.24” (****) de RICHARD STRAUSS (Munic 1864 – Garmisch-Patenkirchen 1949).  Em va sorprendre la espectacularitat de aquest concert que no recordava haver escoltat  mai en directe i que ens va agradar molt.

Strauss la va composar als 25 anys d’edat, i la veritat es que no es gaire normal que aquesta edat volgués amb la seva música representar la mort d’un artista…. descriu com a mesura que l’home s’està morint, els pensaments de la seva vida passen pel seu cap: la seva innocència infantil , les lluites de la seva virilitat, la consecució dels seus objectius mundans, i al final, la seva anhelada transfiguració .

El director Pablo Gonzalez, aquí es va esplaiar dirigint l’orquestra amb una passió que li feia fer fins i tot saltar a sobre la tarima del ímpetu que li imprimia a tot plegat.   Un bon final de temporada amb un concert magnífic.

La propera temporada amb l’OBC…..

el primer concert per nosaltres serà el diumenge 25 de Setembre de 2011… però abans de tot això tenim un magnífic concert que us recomano que no us el perdeu sota cap concepte…  el REQUIEM de MOZART amb cors PARTICIPATIUS amb l’OBC i també a la Sala Pau Casals de l’Auditori, el 30 de juny de 2011.   Intentem no perdre’ns mai aquests concerts PARTICIPATIUS…. perquè ens posa GALLINA DE PIEL !!!

9 pensaments a “– Ultim concert simfònic de l’OBC del nostre abonament (temporada 2010-2011) – Bach / Schubert / Mahler / Strauss – 22/05/2011

 1. pere

  pregunta: Segueix de “trompeta” aquella noia jove -pot dir-se Cristina?-, que sempre he trobat sensacional?

  Respon
  1. imma

   Ens fa l’efecte que la trompetista, crec que es Mireia Farrès, està de baixa maternal, ja que la última vegada que la recordo al escenari estaba molt embaraçada.

   Respon
   1. miquelgascon

    Pues si… efectivament es la Mireia Farrès, l’unica dona “trompetera” de l’OBC, que a mes a mes es la SOLISTA , o sigui la “jefa”. Els altres “trompetites” son homes :
    – Francesc Morales
    – Angel Serrano
    – Adrián Moscardó

    No és que jo em sàpiga de memòria els noms dels components de l’orquestra …. evidenment això té el seu truc …. i és que l’OBC té la seva pròpia pàgina web amb aquesta informació i moltes altres…

    http://www.obc.cat/

    Respon
 2. José Luis

  El mateix dic, va ser molt agradable trovaros i ampliar la penya amb Maribel i Victor.
  Sí que es fan curts els intermitjos, pero com que repetirem, ja ens anirem posant al dia.

  La ofrena d’en Bach, es que es així, molt técnica pero molt ensopida. Si no es una peça teorica ho sembla. Jo sí conexia el poema de Strauss, que m’agrada moltissim, i per aixó encara estic més convençut de que van estar molt bé. Schubert, per mí, impecable. Sense invents, que si son bons ja m’agradan, pero rodona. En tot cas, jo m’ho vaig passar molt be, incloent la mitja part i la sortida.

  Una abraçada

  Respon
  1. miquelgascon

   La veritat es que em vas comentar que era possible que t’animessis anar-hi… però en aquell moment a la cua del “cafè amb llet” de rigor, va ser tota una sorpresa la teva aparició.

   La Maribel i en Victor també estan abonats el diumenge al mati…. a vegades apareixen també en Joaquim i en Fede, i altres amics que desconeixen segurament l’existència inclús d’aquest Bloc…. i que coincidim al mateix torn també del Liceu.

   Ens podríem associar tots plegats per comprar entrades de grup i obtindre descomptes…jejejejeje

   Ara de debò, els diumenges al mati, almenys a mi “m’entra” la musica molt millor, el meu cap esta mes clar (i no em refereixo a la falta de cabell), i crec que el concert està mes “rodo” perquè es el tercer cop que interpreten el concert i les possibles errades ja estan segurament resoltes….. i a mes a mes el abonament es mes econòmic.. i tal com estan les coses es un punt a valorar.

   Animat i la temporada vinent abonat els diumenges al torn AM…. !!!

   Respon
 3. Mª Carmen

  En el Auditorio Nacional la temporada de conciertos termina esta semana. Tengo entrada para el sábado. Cada vez me gusta más asistir a los Conciertos y disfruto con los diferentes directores.
  Yo no me saco el abono porque no tengo la seguridad de estar en Madrid todos los sábados o domingos del curso. Por eso opto por sacar entradas sueltas, aunque salga un poco más caro.

  Respon
  1. miquelgascon

   Ja saps que tenim pendent d’anar plegats tu i jo al Auditorio Nacional… i si vol l’Imma que s’apunti també….. jejejeje

   M’agrada que t’agradi anar a escoltar Musica simfònica en directe. Crec que a Madrid teniu la avantatge de que unes hores abans teniu descompte del 50% en les cadires buides…. aquí en l¡Auditori “rien de rien”… i es que els catalans som així… uns pringats !!!

   Parlant d’altres assumptes IMPORTANTS…. l’Imma i jo ja tenim comprades les entrades per el dia de l’estrena de LOS MISERABLES a Barcelona…. el dia següent del meu sant…. el 30 de Setembre…… i es que som uns viciosos !!!

   Respon
 4. Montserrat Fdez. Costa

  Hola!
  Això del concert més rodó, segurament deu ser veritat. Nosaltres tenim l’abonament els divendres i com ja portem tota la setmana a les espatlles, a voltes, no el gaudim plenament. Però ens hi hem acostumat i ja en som uns quants.
  Coincideixo amb vosaltres respecte al director. Deu ser qüestió de “pell”, perquè sense coneixe’l, en cau molt bé. I el que és més important, ho fa bé. De vegades, quan fa algun “saltiró” em recorda al Ros Marbà (jo el “tenía” de director quan tenia l’abonament al Palau. Fa mooolts anys).
  Aquesta nit anem a veure Carmen!
  Com el Quim sempre diu que el porto a veure drames el convido anar a veure Anghelada, ja veurem.

  Salutacions a tots i a totes.

  Montse.

  Respon
  1. miquelgascon

   Els divendres nosaltres acostumem a tenir l’abonament al Liceu i al TNC… i com en els Teatres encara no fan “matinals”, per aprofitar mes el temps ens hem acostumat anar-hi als concerts el diumenge al mati… i a mes a mes es mes econòmic.

   A mi el que realment m’agradava de debò com a director titular de l’OBC era l’entranyable Eiji Oue, encara que aquest home, en Pablo Gonzalez me l’estic començant a estimar una micona. En Ros Marbà…. uffff …. quins temps aquells !!! nosaltres teníem també abonament al Palau de la Musica quant varem començar a sortir l’Imma i jo…. i a mes a mes a la primera fila del primer pis, com els senyors !!!

   Ara, anar al Palau es casi impossible per la política exagerada de preus que realment es prohibitiu per els “mortals” …. encara que l’Imma em va proposar la setmana passada que ens abonéssim al Palau 100, (evidentment al “galliner”)… son 13 concerts, la majoria els dilluns a les 20:30 i el preu no esta pas malament, ja que surt a un promig de 22 eurillos. Segurament ens apuntarem .

   No se si algun cop t’has fixat que a la banda dreta del Bloc estan les activitats que ja tenim entrades comprades…. ho dic perquè anem a veure Carmen (La Cuadra de Sevilla) el 7 de Juny aprofitant una oferta del TresC al 50%. Ángel Pavlovsky a mi particularment m’agrada moltíssim, però lamentablement crec que l’espectacle “Anghelada” no el podrem anar a veure per que l’Agenda la tenim molt farcida i a mes a mes dins d’uns dies ens anem a Dubrovnick a descansar “culturalment parlant”… i a la tornada l’espectacle ja no estarà en cartell…. una llàstima.

   Ja ens explicareu el Quim i tu que us han semblat els dos espectacles. Estem a l’espera de les vostres aportacions a traves del Bloc, ja que veig que vosaltres també sou uns “Volta-ires” de campionat.

   Respon

Deixa un comentari