– RADICALS’11 (8) – VIDA DE LÁZARO (Contrabandista d’idees fluorescents) (***) – 13/05/2011

El passat divendres 13 de maig de 2011, com cada dia ens varem apropar per veure un altre “RADICAL” al Teatre Lliure de Montjuïc…. aquest cop VIDA DE LÁZARO (Contrabandista d’idees fluorescents), una idea original d’Ernesto Collado.

El que ens diu el programa de ma :

Buscant la identitat del seu avi, la “performer” holandesa Nicole Balm descobreix al Pirineu català un altre personatge: un neohippie de 80 anys que viu al bosc, els matins balla en pilotes i mor el 1961 crivellat a trets per la Guàrdia Civil mentre passa fluorescents de contraban. Nicole inicia llavors una investigació que la duu a conèixer la fascinant vida de Lázaro Rius Tubert, un nen superdotat, mecànic autodidacte, inventor del primer paraigua plegable, pioner de l’energia solar i del nudisme, coreògraf, col·laborador de la Resistència Francesa i gran humanista, que va influir en la vida i l’obra dels més importants investigadors científics de la primera meitat del segle xx. Ara, uns anys més tard, aquesta inclassificable creadora el rescata de l’oblit amb l’ajut dalt de l’escenari d’un catedràtic multidisciplinari i un apicultor txec.

En una escenografia força senzilla… a la dreta unes taules que podrien representar las de un laboratori científic acompanyades d’una pantalla on al llarg de l’historia s’aniran projectant imatges…. a l’esquerra la paraula LAZARO … unes lletres lluminoses e immediatament davant una tauleta entre mig d’un PARÈNTESIS físicament representat.

Tres personatges tan sols a l’escena, un apicultor txec interpretat per en Ladislav Sôukup que no parla castellà en tota la representació, en Jordi Bover que interactua casi sempre assegut entre “PARÈNTESIS” aclarint sobretot qüestions relatives al argument que podrien quedar no massa gaire clares … i sobretot, la protagonista de tot plegat NICOLE BALM, que es la que en realitat ens explica l’historia del que creu va ser el seu avi.  Aquesta ultima creadora/actriu ens va agradar molt com ens explicava l’historia que ens la va fer reviure casi únicament amb la seva paraula i el seu gest, creant quasi una pel·lícula invisible on els espectadors  poden gairabé veure “realment” el personatge d’en LAZARO.

Un espectacle amb un argument creïble i molt treballat.  Una molt bona feina que la valorem com uns dels espectacles que mes ens han agradat de la sèrie RADICALs. Un obra amb efectes escenogràfics força impactants, però que es basa sobretot en un bon text que acaba convencent i atrapant l’espectador.

VIDA DE LÁZARO – Ladislav Sôukup, Nicole Balm i Jordi Bover

creació i interpretació
Nicole Balm, Jordi Bover i Ladislav Sôukup

idea original, dramaturgia i direcció Ernesto Collado / intervencions en parèntesi i efectes visuals Jordi Bover / espai escènic i il·luminació CUBE.bz / producció executiva ETERIMontse Prat i Meritxell Felip

Leave a Reply