– Concert Simfònic de l’OBC – Strauss i Debussy (***) – 08/05/2011

 

El passat diumenge 8 de Maig de 2011,  al mati, varem assistir un cop mes al concert de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, a la que estem abonats diumenge si….. diumenge no.  Aquesta vegada haig de dir que el concert no va arribar a complir les nostres expectatives.

El programa era en principi atractiu i a sobre d’això,  l’orquestra estava dirigida per el prestigiós i simpàtic director d’origen rus, Emmanuel Krivine que en la actualitat es director de l’Orquestra Filharmònica de Luxemburg.

El primer que es va tocar en el concert ens va agradar molt i es que jo crec que no existeix al mon cap persona que no li agradi aquest tipus de musica que “enganxa” enseguida a tothom, fins als nens que el diumenge omplien les primeres filles de platea…… això es el que te la musica Vienesa.

Johann Strauss Jr. (Viena 1825 – 1899),  va ser molt més que l’autor d’infinitat de valsos i polques per ballar; va ser tot un compositor simfònic del màxim interès –que va despertar l’admiració, entre d’altres, de tot un Brahms, bo és recordar-ho– tal com ho demostra la seva encisadora…

– obertura de l’opereta Die Fledermaus (El ratpenat) (****)

L’OBC la va interpretar magníficament, i com diu el nostre amic Joaquim en el seu Bloc, els peus des assistents es van posar a bellugar casi de forma immediata. Us deixo un vídeo amb aquesta obertura que acostuma a tocar-se precisament casi cada any al concert d’any nou a Viena.

Un altre Strauss – sense cap parentiu amb l’anterior– va ser el protagonista de la segona peça de la primera part, amb l’orquestra molt reduïda.  Creiem que ens agrada força la musica clàssica (encara que no som gaire entesos), però aquest concert era poder “massa” per nosaltres …. no l’havíem escoltat mai….  i un concert on el principal instrument es l’ oboè, ens va fins i tot cansar, ja que no es precisament un instrument que ens agradi massa… i per tant, encara que el solista Victor Aviat,  ho va tocar increïblement be…. no el varem gaudir com possiblement es mereix.

 Richard Strauss (Munic 1864 – Garmisch-Partenkirchen, Alemanya 1949)

Concert per a oboè i orquestra en re major  (**)

Penjo aquest vídeo  trobat a Yotube del primer moviment, però interpretat per la Philadelphia Orchestra i al oboè Pauline Oostenrijk … prometo com a penitencia escoltar-la mes d’un cop i amb tota seguretat ens acabarà agradant….

 

A la segona part del concert es va interpretar a Debussyy, i ens va agradar força.

Claude Debussy (St. Germain-en-Laye, França 1862 – Paris 1918)

Imatges, per a Orquestra

Aquesta “Imatges” son tres evocacions de diferents països i paisatges . La primera evocació anomenada “Rondes de printemps” intenta descriure paisatges de l’Illa de França així com de la Toscana italiana.   La segona evocació “Gigues“, dedicada a Escòcia. 

 La tercera, poder la mes espectacular “Ibéria” que efectivament parla de Espanya i que el mateix Debussy descriu molt be amb les seves pròpies paraules : “Escolto els sorolls que se senten als camins de Catalunya alhora que m’arriba la música dels carrers de Granada”.

Aqui l’OBC al complert, va estar realment extraordinaria.

5 pensaments a “– Concert Simfònic de l’OBC – Strauss i Debussy (***) – 08/05/2011

 1. Montserrat Fdez. Costa

  Hola,
  Nosaltres, que hi estem abonats els divendres, també compartim la vostra opinió. Hi vam assistir amb moltes espectatives i, tot i que, el concert va ser molt correcte, i a estones, brillant, ens va decebre un xic la falta de passió, sobretot en la primera part que era la que més coneixíem.
  Per cert, darrerament hem vist “El ignorante y el demente”, “La Averia” i “El Misantrop”. Totes tres, dins de la seva línia ens han agradat força.
  Una pregunta: l’exposició del primer pis de la Pedrera és apta per anar en cadira de rodes? O si més no, és molt extensa? (per poder fer-la a peu?)
  Gràcies wapos, apa, a voltar i voltar!!

  Montse.

  Respon
  1. miquelgascon

   Ens fa moltíssima il•lusió que ens visiteu a Voltar i Voltar, Montse. Ens coneixem des de la primeríssima joventut quant encara érem adolescents i varem pertànyer a la mateixa “colla”… desprès la vida ens ha portat per diferents camins, però al final veig que tenim aficions comunes com la música clàssica i sobretot el TEATRE. M’alegro que tinguem encara punts de coincidència desprès de mes de 40 anys de coneixença.

   Esperem que l’últim concert de la temporada de l’OBC puguem gaudir mes plenament, ja que tindrem una mica de tot…. BACH, SCHUBERT, MAHLER (que a mi m’encanta) i STRAUSS…..a mes a mes el director serà el titular en Pablo Gonzalez que cada vegada m’agrada mes.

   Respecte a les obres de Teatre que em comentes:
   – “El ignorante y el demente” no sabia ni que la feien i es que a la Sala Muntaner intentem evitar-la per la seva dolentíssima visibilitat i d’incomoditat de les butaques (i es que ja comencem a tenir una edat).
   -“La averia” al Romea… varem estar temptats d’anar-hi però les critiques que vaig llegir i escoltar a uns veïns de butaca al Lliure, ens van convèncer de que no era el tipus de Teatre que mes ens agrada.
   – “El Misantrop” aquesta si que si… però tenim les entrades per el 28 de maig… i es que les varem descanviar per una data mes tardana per “culpa” dels RADICALS del LLiure.

   Les exposicions de la primera planta de la Pedrera segons el fulletó de l’exposició “l’Art del menjar”… diu textualment : Aquesta exposició disposa de recursos d’accessibilitat. Per mes seguretat jo el que faria es trucar al telèfon 902202139 o be amb un email a reserves_fccfcaixacatalunya.es

   Veig per el que sembla que t’han operat de nou. No et preocupis, ja que l’exposició un cop a la primera planta es quasi be plana i no massa extensa.

   Una abraçada

   Respon
 2. José Luis

  Massa oboe al concert per oboe per el meu gust, pero el dos primer moviments son bonnissims, y jo la penitencia la faria amb el segon, que tambe el tens a Youtube. Al concert de disssabte jo el vaig puntuar notable alt, ****, una més 🙂 8-8-7

  Respon
  1. miquelgascon

   Vaig llegir el teu post sobre el concert, des de el mòbil encara al llit, tan sols unes hores abans d’anar nosaltres. Vaig riure molt amb els ¿POR QUE? imitant al MOU. Quant varem arribar al concert i varem veure tants nanos a la platea em vaig témer el pitjor…. però no…i em sobte ja que tu comentaves el dia que vas anar, que la gent no acostumada a anar a concerts i que tenia entrades gratuïtes arrancava a aplaudir en les pauses de la mateixa peça. El diumenge això per sort no va passar.

   De totes maneres et tinc que dir que en el últim concert que varem veure de la Berliner Philarmoniker en directe a traves de la Xarxa, va passar quelcom similar… la gent aplaudia quant no tenia que fer-ho….. ens varem quedar “PASMAOS” de que això passes precisament a la seu de l’orquestra mes coneguda del mon.

   La meva puntuació del concert de l’OBC si es tracta de puntuar del 1 al 10, sería (8- 5 -6).

   Efectivament el oboè em va cansar… i no saps quant !!!

   T’aviso que aquest cap de setmana també amb el TresC fan el 50% de descompte en el concert..

   Respon

Leave a Reply