– Voltem per la Pedrera – Exposició “L’art del MENJAR” (***)

En els nostres passejos per Barcelona acostumem molt sovint a fer una parada a la PEDRERA en ple Passeig de Gracia…. i es que es un dels “nostres” edificis , un dels que estimem mes de Barcelona, per la seva bellesa exterior e interior.   A mes a mes molta gent desconeix que a la primera planta (entrant per la porta principal del Passeig de Gracia) acostumen a fer-se exposicions magnifiques i que a sobre sempre son gratuïtes.

Paul de Vos - Natura morta (1.640) - l'ART del MENJAR

Paul de Vos - Natura morta - detall - (1.640) - l'ART del MENJAR

Paul de Vos - Natura morta - detall - (1.640) - l'ART del MENJAR

 Aquest dissabte passat (7 de maig 2011), varem endinsar-se un altre cop en el seu interior per tal de veure l’exposició “L’ART del MENJAR – de la natura morta a Ferran Adrià”.  Aquesta exposició ens l’havia recomanat la nostra amiga “bloquera” KALAMAR (clikeu aquí si voleu el seu post en referència a aquesta exposició) …. i la teníem pendent de veure feia setmanes.

De que va l’exposició ???… En diferents fòrums es discuteix, des de fa molt temps, si es pot o no considerar la gastronomia un art per si mateixa, sobre si el cuiner fa art o cuina. Encara que és un tema molt controvertit i no s’arriba a cap acord sobre això, sobre el que no existeix cap discussió és la influència que la gastronomia i el menjar exerceix en l’artista.

“L’ART del MENJAR”, és un passeig per la història de la natura morta, de la seva permanència en el temps i de com el bodegó va deixant de ser un art “vulgar” per adaptar-se i transformar-se en art conceptual. Pintures, fotografies, vídeos, instal·lacions i escultures componen les 130 obres de 76 artistes, procedents d’uns setanta museus i col·leccions particulars.

Podem gaudir de l’obra d’artistes tan coneguts com Juan de Zurbarán, Salvador Dalí, Pablo Picasso, Giovanni Battista, Josef Sudek, Joan Brossa, Mona Hatoum, Piero Manzoni, Miquel Barceló o Antoni Miralda per exemple.

Són quatre els apartats, en què està dividit l’espai, tots ben diferenciats:

 • la representació de la natura morta començant al segle XVII
 • l’art conceptual i l’aliment com a material
 •  els artistes cuiners, artistes que han utilitzat restaurants com a centre de investigació artística
 • apartat especial el qual s’utilitza la figura de Ferran Adrià com a inspirador i generador de creativitat, mostrant les obres que s’han inspirat en el seu treball.

Particularment a mi em va agradar molt una vídeo -instal·lació que esta quasi al principi de l’exposició, on es veu una plata de fruita que amb el pas del temps es va descomponent poc a poc.  Aquestes tècniques de foto accelerada combinades amb el vídeo fan que amb pocs minuts podem veure el que el ull humà es quasi be incapaç de apreciar.

L’exposició restara oberta fins al 26 de juny  (horari de 10 a 20 tots els dies).

A mes a mes de gaudir de diferents obres d’Art que tenen com a base el MENJAR, podem veure un cop i un altre els sostres pintats i els patis interiors plens de colors que a mi particularment em tenen el cor robat.

Sostre de l'escala principal de la Pedrera - Barcelona

Un patrimoni que tenim els catalans al costat de casa nostre i que moltes vegades oblidem…. cal apropar-se mes sovint per gaudir d’aquesta meravella declarada Patrimoni de la humanitat per la UNESCO. 

 

3 pensaments a “– Voltem per la Pedrera – Exposició “L’art del MENJAR” (***)

 1. kalamar

  Hola,
  veig que també et va hipnotitzar la plata de fruita,
  i el video de la magrana del costat? la càmara lenta era molt suggerent amb el tret i el suc i els grans…i la foto de partida semblava un quadre barroc.
  I els primers bodegons, per estar-s’hi hores.
  La trobo ideal per anar amb el petits, perquè hi ha molta cosa que els atrau i els és proper.
  Gràcies per l’enllaç!

  Respon
  1. miquelgascon

   El vídeo de la magrana també ens va agradar força, però poder teníem vistos vídeos similars on un tret desfà objectes. L’imma però va quedar literalment clavada davant la pantalla de la magrana penjada i desfent-se

   A vegades penso que aquestes exposicions seria bo que es pugues-in veure posteriorment amb mes calma i des de casa per Internet… arribaria a molta mes gent. Tens raó, els bodegons del inici son per estar mirant els detalls hores.

   Els meus “petits” …en tenim dos (24 i 29 anys), crec que estan mes per el que deia abans… trobar la “cultura” per Internet i d’una forma mes immediata.

   Gracies per la teva recomanació.

   Respon

Leave a Reply