– RADICALS’11 (4) – Desconcierto nº 1 para teclado y fracasado (**) – 07/05/2011

El dissabte passat, dia 7 de Maig de 2011, tornem a la nostre cita del Teatre lliure, amb un “Radical” mes, aquest cop al espai Lliure.  Els creadors e intèrprets d’aquesta producció  son en David Espinosa i en Santos Martínez.

El que ens explica el programa de ma :

Sortilegi per a l’afluència de públic – Requisits: Un cartell o programa de mà de l’espectacle, una espelma groga, 3 grans de raïm, un tros de tela de vellut vermell, 10 monedes daurades de curs legal, un bol metàl·lic. Procediment:

 Abans de començar el ritual, la persona que l’executi ha de visualitzar l’espai en el qual es presentarà l’obra, mirant de crear-se a la ment la imatge de l’aforament ple.

  1. Mantenint l’actitud receptiva i sense deixar de pensar en el motiu del ritual, encendrà l’espelma amb un misto i encendrà el programa o cartell deixant que es cremi a l’interior del bol .
  2. Amb la mà esquerra exprimirà els grans de raïm sobre les cendres i pronunciarà en veu alta: “Pel poder dionisíac d’aquest suc, us invoco esperits inquiets, el dia (data i hora de l’actuació), perquè la vostra presència il·lumini el camí i ompli de força el meu temple.”
  3. A continuació dipositarà les monedes sobre el vellut i afegirà la barreja al bol. Plegarem la tela quatre vegades i la deixarem al centre de l’escenari durant dues nits senceres abans de la primera funció.

Una taula davant del públic, plena de estris per tal de fer bruixeries i  encanteris…. i dos personatges que ens donen unes classes “practiques” de tot plegat, amb l’ajut de un portàtil i una càmera de vídeo que projecta en pantalla el que es va fent a la taula.

Fan un cercle al terra amb sal i es posen a dins i ens ensenyen els seus conjurs per obtenir el que desitgen…. per exemple… “atrapar” a la persona que estimes.  

…. fent un parell de ninots de cera que representin als amants, unes calzes de l’estimada … clavant-li als ulls i al cor de la figura de cera “estimada”  agulles de cap, i que no faltin unes fotografies mida carnet dels dos implicats…. i lligant-los en paper de colors llampants, per desprès ficar-los en un pot de vidre transparent amb vi, mel …i altres cosetes que ara no venen al cas….. un cop fet això,  es deixa a sota del llit dels amants durant una setmana com a mínim… i segur que te el seu efecte.

Els actors / creadors, toquen la guitarra …canten, reciten “mantres” amb sons que penetren en el cervell dels oients …En un moment donat un d’ells, fins i tot dansa totalment nu “a la llum de la lluna”, per tal d’aconseguir dels esperits “dolents” el que desitja.  Aquesta  escena la varem trobar d’una bellesa i de una sensibilitat extraordinària.

Un espectacle innovador que els creadors, (amb moltes ganes de que arribi al públic),  ens endinsen en aquest mon “ocult” de la “malignitat”, de les “bruixeries malignes”… els “anti-Deus”, la anti-religió, amb imatges projectades a la pantalla que poden arribar a ser considerades per els creients,  obscenes i fins i tot sacrílegues…..tota una provocació a la “cultura” de la necessitat de tenir una religió i un Deu.

Molts aspectes d’aquesta proposta ens van interessar, perquè negar-ho…. es potser el espectacle que entra mes sota el títol de “RADICAL” d’aquest cicle de teatre… però en general NO ens va entusiasmar massa i fins i tot alguna escena com la de la “literatura” ens va cansar i avorrir.

El mes divertit de tot es (al final del espectacle),  la comunió sacrílega que donen de combregar al públic que ho desitja, amb una sangria feta en directe en el transcurs del espectacle (amb mascares de diables),  i sobretot amb tallets de pernil (per cert boníssim), d’un pernil que esta a sobra de la taula tot el temps que dura l’espectacle.

direcció David Espinosa / música i so Santos Martínez i David Espinosa / vídeo Diego Dorado / ajudanta de direcció África Navarro

Leave a Reply