NO a la RETALLADA ECONÒMICA a CULTURA 21/03/2011

AVUI, dia 21 de març 2011, ens hem manifestat davant del MACBA, uns centenars de persones per evitar la retallada econòmica a CULTURA.


 

   

La convocatòria ha estat esta recolzada per :


Associació d’Artistes Visuals de Catalunya (AAVC)
Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA)
Associació Catalana de Tecnologies per la Interpretació en Viu (ACTIV)
Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya (ACEC)
Associació Catalana d’Intèrprets de Música Clàssica (ACIMC)
Associació d’Escenògrafs de Catalunya (Ad’EC).
Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
Associació de Fotògrafs Professionals (AFP)
Associació de Museòlegs de Catalunya
Asociación Producciones Callejeras
Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC)
Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya (APDC)
Associació Professional d’Il.lustradors de Catalunya (APIC)
Guionistes Associats de Catalunya (GAC)
Reial Companyia Òpera de Cambra de Barcelona
Sindicat de Guionistes de Catalunya (SiGC)

MANIFEST

1. La Cultura no és una despesa, és una inversió. La Cultura, més enllà de ser un valor en sí mateixa, és una font de riquesa econòmica i fa una important contribució al PIB. Els recursos invertits en Cultura generen llocs de treball en àmbits molt diversos de la societat, dins i fora del sector cultural.

2. Retallar o estalviar en Cultura és un greu error. Ens farà més pobres. El desmantellament de part del teixit industrial cultural o la retirada de les inversions per a la recerca i la creació artística (R+D+i de la creació), frenarà la competitivitat, la recuperació general i postergarà un repte ineludible: la generació d’un nou model d’economia productiva basat en el coneixement (Educació+Ciència+Cultura).

3. Catalunya és un dels països del nostre entorn que destina menys recursos públics a la Cultura: només el 0,98% del pressupost general. Una nova retallada ens allunyarà encara més dels estàndards europeus.

4. El retall obligarà a les institucions (nacionals, locals, privades) a reduir l’activitat i les programacions. Qui acabarà pagant el retall i la crisi seran els artistes, els creadors, les companyies i els agents més febles i els nous emprenedors. Augmentarà l’atur i la precarietat en el sector cultural. Es perdran oportunitats i la recuperació serà difícil i en alguns sectors irreversible.

5. La retallada obligarà a augmentar el preu de les entrades a espectacles, concerts i exposicions i limitarà –d’aquesta manera- els drets culturals d’accés universal a la Cultura recollits al nostre Estatut d’Autonomia.

6. La retallada forçarà la privatització d’equipaments o programacions situant una bona part de l’oferta cultural sota l’estreta lògica del mercat i les audiències. La cultura és també el dissens i l’experimentació de pensament crític que nodreix la democràcia.

7. La cultura és la cara visible d’un país, allò que de forma més concreta i particular el caracteritza i l’identifica entre els veïns i en el context històric i social, i més encara en el cas de Catalunya, que per raons polítiques té ara mateix disminuïda la gestió d’altres recursos. La cultura no és un luxe, ni un capritxo, ni una frivolitat, ni una conseqüència del progrés i el benestar, sinó un dels seus motors i senyals més prominents, i cap comunitat que es prea ella mateixa deixa de posar-la en un lloc destacat entre les seves prioritats.

El Govern convergent de la Generalitat de Catalunya no fa més que parlar de retallades: en la sanitat, en l’ensenyament, en la cultura, etc., etc. I per altra banda volen suprimir l’impost de successions, força retallat pels governs anteriors.  Quan es diu ara que un determinat tipus de política ens ha conduit a la situació actual, no es vol dir altra cosa que les retallades haurien d’haver començat abans.

A partir d’ara podeu informar-vos a la Web  NO RETALLEU LA CULTURA

 

 

Leave a Reply