LOS MISERABLES (*****) – Teatre Lope de Vega – Madrid (51)

A Voltar i Voltar, ja comença a ser una costum parlar de “Les Miserables”, perquè amb tan sols 4 mesos de l’existència del Bloc, ja hem parlat en dos ocasions anteriors.

El 27 d’octubre vaig publicar un post, per anunciar la retransmissió en directe del concert en homenatge al Musical “Les Miserables”, en ocasió del 25e aniversari de la seva estrena a Londres, que es va retransmetre en diferit a els cinemes d’Espanya l’onze de novembre del 2010.  En la meva crònica ja deia …”El concert va comptar també amb la participació de Gerónimo Rauch com a representant del repartiment de la imminent producció espanyola dels MISERABLES que arribarà al Teatre Lope de Vega de Madrid el 18 de novembre”.

El 12 de desembre, vaig publicar un altre post,  per tal d’explicar, entre altres coses,  la nostra experiència al veure aquest musical al Queen’s Theatre de Londres.

Per tant, com teniu l’opció de clickar als enllaços i llegir tot el que ja s’ha comentat sobre el que per mi es fins ara el “Musical” per excel·lència en tota l’historia del musicals, optaré en aquesta ocasió a valorar o millor dit, a fer la crònica de la versió que s’està representant a Madrid i que varem veure el passat 5 de març de 2011.

Teníem una certa “por” de que la versió espanyola ( nova producció de Cameron Mackintosh ), no fos tot el que esperàvem d’aquest Musical, però ja os avanço que globalment considerat es una molt bona versió  i que la valoro en 5 estrelles (el màxim), encara que he tingut dubtes en baixar-la tan sols a quatre,  perquè hem trobat aspectes que no ens han acabat de fer el pes.  No es el cas de l’orquestra que composta per 16 membres i dirigida per Alfonso Casado, sona però que molt be; evidentment te material addicional i amplificació, però aixo passa  altres produccions internacionals. El disseny del SO al Lope de Vega, está força aconseguit.

La traducció espanyola realitzada per el català Albert Mas Griera, crec que es força bona… almenys l’argument no queda distorsionat, encara que no puc assegurar que sigui absolutament fidel, ja que el meu angles es força d’estar per casa. De totes maneres no crec que passin coses tan espectaculars com amb el Musical My Fair Lady on la cançó “The rain in Spain stays mainly in the plain !” …. que traduït literalment significa quelcom com (La lluvia en España se mantiene principalmente en la llanura ! “, va ser traduïda a la versió espanyola com “La lluvia en Sevilla es una pura maravilla”.

La coreografia i el disseny de vestuari, em van semblar molt acceptables.
En canvi tinc que donar com a punts febles, il·luminació que per mi no esta gens aconseguida i tampoc em va acabar d’agradar la Escenografia, que encara que molt semblant a la que varem veure a Londres, li manquen cosas tan importants com a profunditat d’escenari i a vegades els actors i cantants es veuen en la necessitat de apilar-se uns a sobre del altres.  En aquesta versió per intentar solucionar aquest problema de poca profunditat s’utilitza unes projeccions de cinema al fons del escenari que son massa fosques (diuen que estan bassades en pintures de Victor Hugo), que a mi no em van agradar gens ni mica.  Li falta l’espectacularitat del muntatge giratori en l’escena de la batalla, per exemple…. encara que el suïcidi d’en Javert està relativament ben aconseguit amb una projecció d’aigua al fons,  que dona ,ara si, una profunditat a la simulació de que s’esta enfonsant a les Aigües.

En el aspecte de veus, poder la part mes important, s’aconsegueix en general una bona qualitat, amb alguna excepció , com el paper de FANTINE( la Sevillana Virginia Carmona), que no arriba a fer-ho amb la qualitat necessària per aquest importantíssim paper….. no dóna la talla vocal perquè te una veu molt justeta i a mes a mes es dramàticament poc expressiva.
Os deixo escoltar la seva versió de “I Dreamed a Dream” (Soñé una vida), per que podeu valorar.


…. compareu la mateixa cançó amb la versió original d’ara fa 25 anys.

D’altres cantants, especialment en el paper de JAVERT (el Barceloní Ignasi Vidal), em van agradar força. El ex presidiari 23623 JEAN VALJEAN (l’ Argenti Gerónimo Rauch) esta força be… encara que per mi el supera en qualitat Ignasi Vidal.

Altres papers importants no tenen tampoc una qualitat extraordinària, però poder es salven millor en general els homes…. THENARDIER ( el Madrileny Enrique R.del Portal), MARIUS (l’Argenti Guido Batzaretti), EPONINE (la Tarragonina Xenia Garcia… que aquella nit va substituir a la titular), MME THENADIER (Eva Diago), ENJOLRAS (Daniel Diges, d’Alcalá de Henares, va ser per mi tota una sorpresa) i COSETTE (Talia del Val)…. tots ells mes que correctes, però sense comparació amb els de la versió de Londres.

Evidentment al finalitzar la representació de quasi 3 hores, el public unànimement es posa d’en peus aplaudint aquesta producció.  Ara per ara es difícil trobar una bona localitat i en quant surten a la venda periòdicament s’exhaureixen ràpidament.  Un molt bon espectacle,  millorable evidentment, si el comparem a altres produccions,  però totalment recomanable.

Podeu valorar vosaltres mateixos, perquè os deixo unes quantes cançons d’aquesta producció.  Ja em direu el que…

Otro dia se va

La Muerte de Fantine

Confrontación Valjean y Javert

Estrellas

La canción del Pueblo

Un corazon lleno de amor

Sale el sol

Salvalo

La boda

Epilogo

12 pensaments a “LOS MISERABLES (*****) – Teatre Lope de Vega – Madrid (51)

 1. pere

  Veig que la versio madrilenya t’ha agradat. Escoltan el CD, veig que les lletres són força fidels, tot i que els canvis de nom en alguna cançó, no lligen molt(“sale el sol”, per “one day more” és l’exemple més gran, tot i que la resta de la lletra es molt semblant) Això per exemple no pasava enla versió que vaig veure l’any 92 al Nuevo Apolo, on totes eran traduides quasi literalmente(un dia mas, nuestros dias se van). Per cert la traducció era de Plàcido Domingo(co-productor amb José Tamayo i Mackintosh).Ja et vaig preguntar pel suicidi de Javert, i si a més de la pujada i baixada del pont es veu com cau a l’aigua pot estar be. Ja has de saber que aquesta versió dirigida per CONNOR y POWELL, tot i ser produida pel mateix MACKINTOSH, crec que esta en un plet amb els originals CAIRD i NUNN, ja que no estan d’acord en els canvis fets i que a Londres NO HA PERMÈS QUE ES TOQUÈS RES DES DE FA 25ANYS,.Però si queda be…. Tot i que no ser el musical que m’agrada més de tots(al cap i la fin són 5 cançons o 6, cantandes amb lletres i ritme diferent), sempre que l’he vist m’ha agradat i no em feria res veure ara aquesta versió. I s’ha de reconèixer que te un final de la 1ª part, que SI, és dels MÉS GLORIOSOS de cap musical. A veure si es deixen caure per BCN ja que pel 21 d’octubre al mateix Lope de Vega s’hi estrena THE LION KING.
  Per cert, t’has donat compte quel molt que li rendeixen al pobre Valjean els canelobres del bisbe de Digne?. Això sempre m’ha fet gràcia, però no se si es obra de Victor Hugo o dels autors del llibre del musical, ja que he de reconèixer que no he llegit la novela ni he RESISTIT cap versió cinematogràfica.

  Respon
  1. miquelgascon

   No vaig arribar a veure la versió del 92, però tinc algun amic que si, i em van comentar que la traducció era força penosa. De totes maneres jo en aquella època era massa jove…. jejejeje

   Crec que vas ser tu qui em va comentar que….aquesta versió dirigida per CONNOR y POWELL, esta en plet amb els autors CAIRD i NUNN. Està be que ho hagis comentat en el Bloc, perquè sincerament al escriure’l no em vaig en-recordar.

   Es possible que de cara a la tardor vingui a Barcelona; seria el normal i lògic desprès de la inversió realitzada…. jo crec que si, almenys així ho desitjo.

   Gracies per donar-li “vidilla” al Bloc, sobretot en aquest tema que per el que sembla no atrau a massa gent.

   Respon
   1. pere

    A part de LES MIZ. Com que se que et va agradar, et diré que LEGALLY BLONDE avui ha guanyat el premi Olivier de teatre(equivalent al Tony de NYC), com a MILLOR MUSICAL i la protagonista i la seva amiga(la perruquera), han guanyat com a MILLOR ACTRIU i MILLOR SECUNDARI en musical.
    El gossos no han guanyat res(n’hi ha 8 de rotatius). Com que ara s’ha estrenat EL MAGIC D’OZ on també hi ha 4 gossos fent de Toto, el crític de l’Independent, acabava el seu comentari preguntat-se si en acabar la funció els 12 gossets surten de copes junts(d’aigua, of course¡).

    Respon
    1. miquelgascon

     M’alegro moltísim d’aquests dos premis per LEGALLY BLONDE, que com ja vaig escriure en un post sobre el Musicals a Londres, em va agradar força.

     T’agraeixo l’informació…. no entenc encara com estàs tan ben informat . De totes maneres tu si que em deus a mi el haver-ho vist, ja que tu eres una mica contrari a veure-la i al final em vas fer cas…. em sap greu per els teus fills que no varen voler…. ara s’estaran estirant dels cabells…..jejejejeje

     Respon
     1. pere

      Tens tota la raó. Si a TKTS haguéssim trobat entrades per LES MIZ, no ens hauríem separat.Ells va anar per MAMMA MIA i jo per LEGALLY(66 lliures la broma¡), no em va entusiasmar i crec que que queda molt per sota de LOVE NEVER DIES, que va marxar amb les mans buides, tot i tenir 7 nominacions. Els premis… ja se sap.

      Respon
      1. miquelgascon

       Si, …ja m’ho vas comentar que no et va entusiasmar. A mi tampoc però vaig trobar que estava força ben fet i fins i tot era divertit…. i això que el meu angles es de 4 paraules. Evidentment LOVE NEVER DIES es moltíssim millor, sens dubta.

       Respon
 2. Josep

  Veig que us va agradar força la versió espanyola que heu vist aquests dies a Madrid, tot i que fent la comparació amb el de Londres hi surt perdent.
  A veure si hi ha sort i aquesta producció tenim ocasió de veure-la a Barcelona la propera tardor, tot i que tal i com està l’economia, suposo que un muntatge d’aquest tipus deu costar una bona inversió. Sinó serà qüestió, de si tenim ocasió d’anar a Madrid, intentar anar-la a veure. El vídeo promocional es veu realment espectacular.
  Una abraçada i ens veiem dissabte al MET!

  Respon
  1. miquelgascon

   Jo estic casi segur que el portaran a Barcelona, igual que van fer amb” Mama Mia”…. i es que l’inversió en realitat ja esta feta, i aquí a Barcelona segur que tindria èxit.

   Però per si de cas…. jo m’ho pensaria. Un viatge a Madrid de cap de setmana sempre paga la pena… però primer treu les entrades per Internet, perquè si no ho fas no trobareu entrades.

   Crec que aquest dissabte ens trobarem “TOTS” als Icaria.

   Això de poder gaudir de les operes en directe des de el Metropolitan de Nova York, es impagable…. però no fem massa propaganda no sigui que les entrades les posin encara mes cares (que deu ni do !!!).

   Respon
 3. Mª Carmen

  Estoy de acuerdo con la valoración que haces de Los Miserables. De todos los musicales que he tenido la oportunidad de ver (casi siempre con la suerte de ser “invitada” porque los precios son prohibitivos) este es el que más me ha gustado, con las debilidades que señaláis.
  Sólo deciros que en Madrid estará sólo hasta finales de junio, primeros de julio. Después cierran el Teatro Lope de Vega para hacer las obras necesarias para montar el musical del Rey León ya que las figuras “no entran en la sala” ni caben en el escenario. Será una ocasión para que el Lope de Vega se renueve y amplíe su escenario ya que para musicales como Los Miserables” se queda pequeño.
  De todos modos os recomiendo un fin de semana en Madrid con Los Miserables incluido. Se acerca la primavera que siempre suele ser muy luminosa por estos lares.

  Respon
  1. miquelgascon

   Jo també crec que aquesta pista que ens dones sobre les obres al Lope de vega, fa que casi segur el Musical LOS MISERABLES vingui a Barcelona aquesta tardor… si no es abans.

   Tornarem a MadriZ per veure EL REY LEON. Em demano reserva de la mateixa habitació.

   Respon
 4. Retroenllaç: -Teatre Musical – LOS MISERABLES (*****) – Teatre Musical de Barcelona | Voltar i Voltar

Deixa un comentari