– NELLY BLUE (****) – Teatre Capitol – 03/03/2011 (48)

Ahir dijous (3/3/2011), desprès de molts intents d’anar a veure aquesta divertida Comèdia Musical, per fi la varem encabir a la nostre agenda.  Menys mal, perquè sembla que seran els últims dies que estaran en escena … i es que ja fa moltes setmanes que s’està representant a “Can Pistoles”.

NELLY BLUE, es un refrescant “divertimento”, en clau d’humor i que es pot qualificar d’obra teatral amb text, però alhora també de Comèdia Musical.   Amb pocs recursos, únicament dos actors (grandíssims actors jo afegiria), aconsegueixen el que sembla quasi impossible… es a dir …fer un producte de molta qualitat, divertida, intel·ligent i que a mes a mes es encertada per el gran públic,  perquè es comercial, …SI, efectivament però  sense caure mai en la astracanada.

Amb un argument  senzill que sembla d’entrada “carrincló” i que en realitat te un feble nus teatral … el públic va entrant en el joc dels dos personatges “friquis”; el primer, ROCCO,  un perruquer català de barri que treballa en aixó exclusivament per poder dinar , però que en realitat odia aquesta professió, i el seu somni a la vida seria ser cantant i evidentment es clar triomfar als escenaris amb el nom artístic de Rocco Mastroiani, i sobretot amb la cançó italiana dels anys 60, …. Adriano Celentano, Renato Carosone, Domenico Modugno, Rocco Mastroiani . A la poca estona de començar l’espectacle interpreta “Sono tremendo”, de Rocky Roberts, i ja d’entrada es posa el públic a la butxaca.

L’altre personatge, fosc, acomplexat per una mare dominant que li te prohibit fins i tot escoltar musica a casa …es XIMO; ell canta d’amagat les cançons de Nino Bravo i vol triomfar també al mon de la faràndula, imitant al seu cantant predilecte, cantant cançons com América, Libre, Noelia.   Amb aquest argument que així llegit sembla mes aviat estrambòtic i poc interessant, aconsegueixen rememorar l’època dels anys 60 i principis del 70, cantant a sobre del escenari cançons d’aquella època, aconseguint  elaborar una Comèdia Musical de força qualitat.

En Ximo (XAVI MIRA) interpreta cançons de Nino Bravo, amb una veu prodigiosa, que deixa bocabadat al públic que en principi creu que es un obreta exclusivament per fer passar be l’estona, i que de cop es dona compta de que està assistint a una veritable Comèdia Musical de força qualitat. L’ALBERT RIVALTA interpreta l’altre personatge, en Rocco, i també canta amb una veu “trencada” moltes cançons italianes amb dignitat, encara que no arriba a tenir la veu prodigiosa del seu company.

L’interpretació  com actors, dels dos, es sota el meu punt de vista, extraordinària. A mida que vas entrant en l’historia, et vas adonant que esta explicada en clau còmica i que els actors es  comuniquen amb el públic amb molta facilitat, els “fan seus”,  aconseguint als pocs minuts de començar fer “pujar al públic a l’escenari” amb escenes hilarants, difícils d’oblidar, com per exemple el canvi de vestuari en el camerinos abans d’actuar en un festival de musica on  en Ximo es va posant la samarreta ben endintre dels calçotets, amb una estampa de “sex símbol de pa amb tomàquet” ,  escena antològica i divertidíssima.  Els diàlegs, la radio de fondo amb els anuncis de l’època, les cançons, el vestuari friqui, el paper pintat….tot, … fa recordar un època que molts de nosaltres hem viscut… on fins i tot parlar en català estava mal vist per la repressió tan gran que llavors existia…… inclús tenir un cognom que sembles massa català, no era ben vist.

Ens ho hem passat molt be i la recomanem de debò.   La valorem en 4 estrelles (****) sobre 5 …amb aquesta qualificació (que poder molts teatreros es posaran les mans al cap),  volem així enviar el missatge de que el  Teatre, el bon Teatre no te perquè sempre estar basat amb obres serioses i molt ben escrites per grans autors de la literatura, es a dir…. no tot te que ser  Molières, Shakespeares.   El bon Teatre, també s’aconsegueix amb intel·ligència, fent amb pocs mitjans una  obra d’artesania.  Aquest espectacle es va estrenar a la Fira de Tàrrega del 2009 i des de llavors ha rebut adhesions entusiastes, per el bon resultat aconseguit.

Autors : MARTA PÉREZ, XAVI MIRA i ALBERT RIBALTA.

Actors : XAVI MIRA i ALBERT RIBALTA

Direcció : MARTA PÉREZ (actriu de la companyia T de Teatre)

2 pensaments a “– NELLY BLUE (****) – Teatre Capitol – 03/03/2011 (48)

 1. Josep

  Hola Miquel,
  Estic totalment d’acord amb la teva opinió de que “el bon teatre, també s’aconsegueix amb intel·ligència, fent amb pocs mitjans una obra d’artesania”, i que no son imprescindibles per aconseguir-ho, títols i autors de culte.
  Ja veig per l’agenda que aquest cap de setmana esteu a Madrid, que us ho passeu molt bé i ja us llegirem.
  Una abraçada

  Respon
 2. miquelgascon

  Hola Josep

  He vist a traves del iPhone que havies deixat aquest comentari quant anàvem de camí al Teatre Lope de Vega, a veure LOS MISERABLES. Hem estat allà els 3 dies aprofitant que el dilluns era festa a Barcelona.

  No se si donaré a l’abast per explicar tot el que hem viscut aquest cap de setmana. Ho intentaré. Una abraçada

  Respon

Leave a Reply