– Exposició – RUTES D’ARABIA (****) – CaixaForum Barcelona – 05/02/2011 (36)

Des-de el passat 13 de Novembre i fins al 20 de febrer, (per tant, si voleu anar teniu que córrer) se està exposant a CaixaForum una exposició magnifica que recull segons els seu epígraf, el tresors arqueològics del regne d’Aràbia Saudita.

Fins ahir dissabte 5 de febrer no em vaig poder apropar, però va valdre la pena, ja que vaig gaudir quasi be tot el matí.  De fet en ocasió de l’exposició s’han anat celebrant una serie de conferencies a les que tenia interes d’anar-hi però com sempre l’agenda solament em va permetre assistir a una d’elles el passat dijous 3 de febrer….

La conferencia sota el titul de : “La primera gran expansió àrab vers Occident : l’esplendor de la PETRA Nabatea”(***), em va agradar força i sobretot em va sobtar que varen tenir que adequar un altre sala per tal de oferir-la en directe però a traves de càmeres, ja que la primera sala estava ja plena. De fet jo la vaig tenir que veure així a traves d’una pantalla en la sala 2 i quasi em quedo sense poder entrar perquè també estava a vesar.  Ho comento perquè no fa gaire temps que a les conferencies que jo anava a CaixaForum érem 4 arreplegats i ara sembla que el interes per la cultura ha arrelat amb força entre la població. M’en alegro un munt. Aquesta conferencia va estar a càrrec de Carles Buenacasa Pérez, professor agregat al Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia de la UB.

Si algú de vosaltres esta interessat en el tema li puc fer arribar el dossier que s’ens va facilitar a l’entrada, que recull la cronologia i els fets mes importants de aquest regne des-de el segle IV abans de Crist fins la seva descoberta per occident fa pocs segles.

Tornant a l’exposició de RUTES D’ARÀBIA us tinc que animar a anar-hi perquè es interessantíssima.  Per tal de ser fidel al perfil de la exposició us copio literalment la seva descripció de la seva web:

Estatua d’home – segles IV aC / Estatua d’home III mil.leni aC

“Les excavacions arqueològiques dutes a terme al Pròxim Orient des del començament del segle XIX ens han familiaritzat amb la història més que mil·lenària dels grans focus de civilització d’Egipte, Mesopotàmia i els països del Mediterrani oriental, però el cor d’Aràbia, que va restar al marge d’aquestes investigacions, conservava el seu misteri.

L’estudi recent dels seus vestigis arqueològics ha revelat unes riqueses insospitades: ciutats fortificades, temples, palaus guarnits amb frescos, escultures monumentals, vaixelles de plata o joies precioses dipositades dins les tombes. L’exposició, a partir d’una selecció que inclou unes 300 obres (la majoria de les quals no havia sortit mai dels seus països d’origen), revela aquest tresor arqueològic poc conegut i ofereix un panorama inèdit de les diferents cultures que es van succeir a la península Aràbiga des de la prehistòria fins al començament del període modern.

Màscara funerària – segle I dC

La mostra en subratlla el paper privilegiat com a terra d’intercanvis i ens revela una civilització dinàmica i original que, malgrat les difícils condicions naturals, ha sabut treure partit de la seva situació geogràfica, lloc de pas de les rutes que comuniquen les costes de l’oceà Índic o els països de la Banya d’Àfrica amb Egipte, Mesopotàmia i el món mediterrani.

Estela antropomorfa – IV mil.leni a C

Les rutes són el fil conductor d’aquesta exposició, que proposa un recorregut per l’espai i el temps, concebut com una successió d’etapes en alguns dels grans oasis de la península que van allotjar poderosos Estats o es van convertir en llocs sagrats de l’islam.”

En aquesta exposició han col·laborat dues institucions de prestigi: la Comissió Saudita per al Turisme i les Antiguitats del Regne d’Aràbia Saudita i el Musée du Louvre.
Us deixo u  link perquè si no podeu apropar-los, podeu fer una visita virtual a traves d’Internet

CLICKEU AQUI

Estela funerària del segle V aC

Fragment de pintura mural – segle I dC

Estela de l’alfaquí Jamal-al-Din Abi Abdallah Mohàmmed

Fotografia de la Ka’ba, a la Meca, abans de 1889

Porta de la Ka’ba

4 pensaments a “– Exposició – RUTES D’ARABIA (****) – CaixaForum Barcelona – 05/02/2011 (36)

 1. Mª Carmen

  Estaré pendiente por si traen esa exposición a Madrid. Aquí, ahora, en los Museos del Canal están poniendo una sobre Alejandro Magno que dicen está muy bien. Me voy a enterar de las fechas y horarios por si os interesa que la veamos eses mini fin de semana que venis a Madrid. Aunque también están las del Prado y las del Tissen (las monográficas digo) a las que tampoco he ido. Francamente no sé cómo hacéis, Miquel e Imma para que os de la vida para cosas tan interesantes ¿será que no me organizo?. Sea como sea, disfruto de tus comentarios y todo el material que incluyes. Ya que no me muevo… al menos conozco por “vuestros ojos”.

  Respon
 2. miquelgascon

  He estat mirant a la web de CaixaForum de Madrid i no he sabut veure quant la faran a Madrid…. però estic segur que al desmuntar-la a Barcelona anirà de-seguida a la capital del regne…. i mes ara mes encara ja que tenim 2 marquesos nous.

  El cap de setmana del 5 d’abril el tenim un pel just, perquè la nit del divendres tenim a Barcelona l’opera PARSIFAL de Richard Wagner i crec que dura al voltant de unes 5 hores…despres dormir depresa, pont aeri, i quasi de cap a veure “LOS MISERABLES” previ parada a “la Bola” a menjar com sempre el “cocido madrileño” de sempre, però aquesta vegada “especial” per celebrar l’aniversari de l’IMMA.

  Tenim que mirar a veure si el diumenge al mati podem visitar alguna exposició que s’ho mereixi… i que estic segur que la trobarem.

  El secret per veure i gaudir de tantes coses es intentar desprès de la feina, no “apalancar-se” a casa i tenir ganes de descobrir lo que la teva ciutat t’ofereix, que es molt….poder massa i tot. Tens que MOURE’T Mari Carmen….. a casa s’està de conya, però val la pena sortir per descobrir coses noves que et facin viure amb menys rutina. T’asseguro que quant comences a sortir t’adones que niant tantes coses a la vida que paguen la pena… que no pararies. Ja pararem per força mes endavant, però espero que trigui molt en arribar.
  Una abraçada i fins el dia 5 de març .

  Respon
 3. kalamar

  La vaig veure fa un parell de setmanes i el més interessant per mi va ser descobrir l’origen de les lletres àrabs, amb grafies tan boniques i geomètriques en les pedres del desert. I no parlem dels torsos i la porta sagrada, que uns quants musulmans tocaven i feien enfadar el vigilant. Val la pena!

  Respon
  1. miquelgascon

   Normalment quasi totes les exposicions de CaixaForum son realment bones, però el que passa, almenys a mi, es que com veus que tens temps, al final tens que córrer. Les grafies de les lletres àrabs a mi sempre m’han fascinat… de fet tot el art islàmic en realitat. Soc un enamorat.

   Respon

Leave a Reply