– 48è concurs internacional de Cant FRANCESC VIÑAS (****) (28)

Aquests últims 10 dies hem tingut una activitat musical força important que hauria volgut plasmar en diferents Posts però per falta de temps no he pogut fer-ho.

El diumenge 16 al mati varem assistir al concert habitual de l’OBC on sota la batuta de Pablo González, es varen interpretar  les Simfonies núm. 1 i 3 de SCHUMANN (***).

El dimecres 19, vaig assistir a una projecció (***) al Espai Liceu, en ocasió de ANNA BOLENA, per tal de preparar l’opera propera al Liceu. Aquesta projecció organitzada per el grup Verdiá de Amics del Liceu, era un recull interessantíssim de projeccions de les diferents àries cantades en diverses èpoques i per coneguts cantants  tant de ANNA BOLENA com d’altres operes que tracten el mateix tema.

També el dijous 20 varem veure en directe i al cinema la retransmissió de les òperes:  Pagliacci (Leoncavallo) (***) i Cavallería Rusticana (Mascagni)  (****) des-de La Scala de Milà.

Però sobretot, aquests dies ha estat presidit per l’assistència a diferents actes del 48è Concurs Internacional de Cant FRANCESC VIÑAS . Feia forces anys que havia sentit parlar d’aquest concurs però mai havia tingut l’oportunitat d’assistir-hi poder per desconeixement de l’importància d’aquest magnific concurs que m’ha impactat i al que dedico aquest post.  He descobert aquesta “joia musical” gracies a la Associació Liceistes 4t. i 5è Pis (a la qual també pertanyo).

Aquest famós concurs de cant, es celebra any erera any, en record del tenor VIÑAS, fill de Moià i que posa Barcelona en el mapa de la música mundial. Aquest any han participat 468 candidats de 55 països i que prèviament han sigut seleccionats  en audicions prèvies als següents teatres:

– Metropolitan Opera House de Nova York

– Teatro La Scala de Milà

– Teatro Real de Madrid

– Opera National de Paris

– Royal Opera House Covent Garden de Londres

– L’Hamburgische Staatsoper

i al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, a la que alguna de les quals vaig poder assistir (****).  Precisament es a aquestes sessions prèvies on vaig gaudir mes, perquè es tractava d’un càsting de joves promeses de tot el mon i que tenen les seves esperances de triomf al 100%  en aquesta fita i que per tant, en aquests concerts es on es juguen tot i literalment es “buiden”.

Els guanyadors es porten variïs premis importants, però els primers premis (femení i masculí) tenen  un contracte assegurat per 2 anys al Liceu de Barcelona i al Real de Madrid i la suculenta quantitat de 15.000 euros cada un.

Desprès de les sessions prèvies, varem assistir a l’inauguració oficial al ajuntament de Barcelona, en el Saló de Cent, os es va celebrar un concert de la mezzosoprano Daniella Barcellona (***).  Com anècdota per “recordar” per vergonyós, es el paper del amfitrió i Delegat de “Cultura” del Ajuntament de Barcelona, Sr.Jordi Marti Grau, que va demostrar reiteradament els seus escassos o nuls coneixements musicals.

I per fi ahir, va arribar el dia de l’entrega de premis i que varem aprofitar els socis de l’Associació Liceistes 4t. i 5è Pis per trobar-nos i fer un dinar de germanor al Hotel Meridien, molt aprop del Liceu, on al finalitzar el dinat teníem el concert final del VIÑAS.

La presidenta de la Associació, Mª Teresa Mir, va aprofitar per fer la inauguració de la pagina Web en la que han estat treballant desinteressadament un matrimoni de l’Associació.  Os deixo el link per poder accedir….

Associació Liceistes 4t. i 5è Pis

Desprès cap al Liceu, on es van oferir un gran concert els 3 premiats de cada categoria. En la masculina,  el guanyador va ser el tenor de Guatemala Mario Chang. El segon premi va ser per un altre tenor, el brasiler Atalla Ayan, que particularment es poder el que em va agradar mes, i el tercer premi compartit, per el baríton coreà Jootaek Kimex aequo, el rus, també baríton, Roman Burdenko.

Els dos grans guanyadors : la soprano nord-americana Tamara Wilson i el tenor de Guatemala Mario Chang

En la femenina, la guanyadora del primer va ser la nord-americana Tamara Wilson de cos voluminós,  que projecte la seva veu amb força i que aconsegueix un so potent que en va meravellar.  El segon premi va ser per la soprano espanyola Cristina Toledo y el tercer premi , per a una soprano russa, Elena Guseva .

Com a premi extraordinari del Grup de Liceistes del 4t. i 5è pis, es va atorgar a la mezzo-soprano catalana ANNA TOBELLA.

ANNA TOBELLA

Os deixo un vídeo que he trobat a youtube de la guanyadora del concurs TAMARA WILSON i també un altre del guanyador MARIO CHANG.


6 pensaments a “– 48è concurs internacional de Cant FRANCESC VIÑAS (****) (28)

 1. Isolda

  Hola Miquel;
  Moltes gràcies per haver dedicat aquesta pàgina a aquest dia tan entranyable per nosaltres. Ho valorem perquè sabem que ets sincer. Som sensibles a tot el referent a la nostra Associació per bé i per mal, també acceptem les crítiques quan aquestes són a benefici del col.lectiu.
  Estem als començaments de la Web, tenim un llarg camí per arribar al principi, per tant vol dir que hem de treballar, i de valent. Esperem la teva col.laboració, sempre serà benvinguda.
  Records a l’ Imma.
  Una abraçada.

  Mª Teresa

  Respon
 2. miquelgascon

  Gracies a tu Mª Teresa especialment, perquè ets la persona que em va fer descobrir el concurs VIÑAS que ja sabia que existia, pero que no m’imaginava el que representa per Barcelona i també per la Associació de Liceistes del 4t. i 5è Pis.

  Gracies també per deixar el primer comentari en aquest Post.

  No dubtis que a la Web, segur que hi colaboraré d’una manera o un altre.

  Una forta abraçada

  Miquel

  Respon
 3. Maribel y Victor

  Gràcies Miquel per deixarnos compartir la part de la tarde en que no varem ser presents i per donarnos a coneixer les veus de dos dels guanyadors.
  L’Inma i tu esteu molt bé en les fotos

  Respon
  1. miquelgascon

   Gracies a vosaltres per visitar casa nostre i deixar el un comentari. Ens ho varem passar be dinant junts i parlant de les nostres passions, els viatges i l’opera.
   Vosaltres si que este “guapos” a les fotos !!!

   Una abraçada

   Imma i Miquel

   Respon

Leave a Reply