– Teatre – CELEBRACIÓ (***) – Teatre Lliure de Gràcia (24)

Ahir a la nit varem tenir la sort de poder assistir al assaig general de CELEBRACIÓ al Teatre LLiure de Gracia, donat que som membres de la “associació d’espectadors del Teatre Lliure“.

Anàvem amb una certa recança, desprès de l’ultim espectacle que varem “patir” a la sala de Gracia (Fin de Partida), i també dels comentaris d’uns amics de Girona que la varen veure a Temporada Alta de Girona.  Segurament per això, el resultat va ser molt millor del esperat i fins i tot ens va agradar força.  La valoració de VOLTAR I VOLTAR es de *** (tres estrelles sobre 5 possibles).

CELEBRACIÓ es l’ultima obra escrita per HAROLD PINTER, aquest cop en clau de Comèdia, dirigida per LLUÍS PASQUAL (nou director del Lliure a partir de la propera temporada).

 

Es difícil crec jo, trobar el to per posar en escena aquesta sàtira que Pinter ha escrit amb humor i moltes vegades en un estil barruer, vulguen explicar l’actual societat corrupta.  TOT es fonamenta en les falses  APARENCES que constantment expressen al escenari els seus personatges.  Tots ells “ben educats”, d’una classe aparentment Alta, vulguen escalar encara mes en el seu Estatus, aparentant AMOR quant en realitat no existeix en ells ni una engruna.  L’argument en la que es fonamenta es en la celebració del aniversari de noces de la parella protagonista que viuen junts per aparentar i que en realitat s’odien.

També, fins i tot,  el restaurant (i els seus propietaris), on es realitza la celebració, es tot aparença, ja que volen que sigui un restaurant d’elit (el millor), i en realitat es un mes de la llista, mes aviat vulgar.

Els actors es veuen en la necessitat de fer una sobreactuació que a vegades grinyola, encara que penso que Lluis Pascual ho fa a posta.  Son en realitat personatges frívols i amb una mancança total de valors, on l’unic que els importa son ells mateixos, per viure el millor possible.

Destaquen per les seves interpretacions magnifiques MARTA MARCO, MIRIAM ISCLA i CLARA SEGURA que en aquest cas dominen absolutament “els escenaris” en l’obra, en un clar matriarcat; els papers dels homes (masclistes) no son poder tant importants, però aixi’ns i tot, sobresurt l’interpretació d’ EDUARD FARELO.

La posada en escena que al principi em va agradar, poc a poc i degut a la reiteració del puja i baixa escenaris a munt i avall, s’hem va fer fins i tot feixuga.

Així i tot, recomano l’assistència a aquesta nova aposta del Teatre Lliure.

Els intèrprets

Jordi Bosch Marc / Roger Coma Javier / Eduard Farelo Albert / Míriam Iscla Marta / Marta Marco Júlia / Àngels Moll Sònia / Boris Ruiz cambrer / Pep Sais Ricard / Clara Segura Suki

traducció de l’anglès Martí Sales / escenografia Paco Azorín /vestuari Isidre Prunés / caracterització Mariona Trias Lluís Soriano / il·luminació Lluís Pasqual Carlos Lucena / so Roc Mateu

Aquesta nit ….l’estrena (fins el 27 de febrer).  Que la disfruteu !!!

Noticia publicada a El Periodico el 14 de gener 2011 :

“L’aterratge de Lluís Pasqual al Teatre Lliure va viure ahir una vetllada especial, tot i que tots els protagonistes van semblar entestats a impregnar d’absoluta normalitat, que en va tenir, una estrena d’alt valor simbòlic. Mesos després del seu nomenament com a successor d’Àlex Rigola, el director de Reus va tornar a la històrica casa que va contribuir a fundar el 1976. El títol festiu de l’obra escollida,Celebració, reafirmava una mica més aquest valor simbòlic. Pasqual va triar una comèdia menor, i d’última hora, del nobel britànic Harold Pinter per tornar a la sala de Gràcia, de la qual es va acomiadar fa una dècada amb una peça de molt més vol, L’hort dels cirerers, de Txékhov.

El director va sortir a recollir amb emoció, i recolzat en dos veterans intèrprets com Àngels Molls i Boris Ruiz, els aplaudiments amb què el va rebre un públic ple de veterans del teatre. Des de la fila 3, també ho feia el consellerde Cultura, Ferran Mascarell, l’home amb qui va tenir quan era regidor de Cultura de Barcelona serioses i públiques discrepàncies el 2003, en els dies del trasllat a Montjuïc. El divorci es va culminar amb la renúncia de Pasqual per agafar el timó del teatre després de la mort de Josep Montanyès.

El retrobament públic es va culminar amb la protocol·lària i habitual visita del conseller de Cultura al camerino per saludar l’elenc. Mascarell, acompanyat de la seva dona Elisenda Figueras, va entrar amb Antoni Dalmau, president de la fundació Teatre Lliure, Jordi Martí, director de l’Institut de Cultura, Àlex Rigola, i Francesc Guardans, president del Conca.

Aquesta trobada havia tingut una conversa telefònica prèvia de més pes, símptoma de la voluntat de les dues parts de no mirar enrere i oblidar antigues picabaralles. Sense anar més lluny, Pasqual ha manifestat reiteradament des del retorn que no és home de nostàlgies.

Mascarell, mentrestant, tancava ahir a la nit la seva particular marató teatral en una setmana en què no ha faltat a cap de les tres estrenes. Va començar dimarts al Romea, amb Poseu-me les ulleres, va seguir a Montjuïc amb L’arquitecte i va acabar ahir a Gràcia amb Celebració. Tres de tres. Un nou aval per als que el van rebre des del sector teatral com un dels nostres.”

 

 

8 pensaments a “– Teatre – CELEBRACIÓ (***) – Teatre Lliure de Gràcia (24)

 1. Mª Carmen

  A veces, en Madrid, podemos ver algún espectáculo de Lluís Pascual, sobre todo en el Teatro del Canal (al que fuimos a ver aquella maravilla de espectáculo de danza ¿te acuerdas?). Estaré pendiente por si llega esta obra de teatro por aquí.
  Si a la obra le pones tres estrellitas de cinco, a tu comentario le pongo cinco de cinco. Gracias.

  Respon
  1. miquelgascon

   Lluis Pascual últimament ha estat a Madrid molts anys “desterrat” voluntàriament per uns desacords polítics amb la gestió del Teatre Public a Barcelona. Per sort ara sembla que tot es normalitza un altre cop i torna al LLIURE com a director a partir de Setembre 2011. El veureu poc a Madrid a partir d’ara.

   Clar que me’n recordo dels Teatres del Canal, un dels centres culturals mes importants actualment a Madrid.

   Gracies per ser una fidel seguidora de “Voltar i Voltar”.

   Respon
 2. kalamar

  Pensava anar el dissabte 22, no sé si aguantaré una altra de famílies. Em va agradar molt la peli de Vitenberg, (“Festen”, molt dura) però desconec si és la mateixa obra que heu vist. Posats a preguntar, on marxa el Rigola?
  Gràcies cargolets de curses, que sempre arribeu primer a totes les obres!

  Respon
  1. miquelgascon

   Jo crec que si l’aguantaras… estic segur. Es una comèdia i de duració d’un hora i quart (res a veure amb Agost en aquest aspecte).

   No crec que tingui res a veure amb la pel.licula “La celebració” (en danès: Festen) (1998) ja que és una pel.lícula danesa, ESCRITA i dirigida per Thomas Vinterberg, sobre les tèrboles relacions entre els membres d’una família.

   Efectivament el tema de les dues, es basa amb les relacions humanes/familiars, però a
   la pel.lícula que comentes l’argument és una sèrie de circumstàncies crítiques que es presenten en una família quan, en plena festa de celebració del seixantè aniversari del pare , el major dels seus fills, revela, en brindar en el sopar en el seu honor, les veritats que van romandre ocultes durant molts anys: el pare va abusar sexualment d’ell i de la seva germana bessona.

   La CELEBRACIÓ del Lliure es una obra escrita per HAROLD PINTER, i la trama encara que també es podria dir que es familiar no es tan dramàtica com el de la pel.licula a la que et refereixes. També es una celebració, però del aniversari de noces de la parella protagonista i que únicament afecta a ells dos. Molt mes simple.

   Àlex Rigola encara es el director artístic del Teatre Lliure (des-de març de 2003) i també actualment director de la secció de teatre de La Biennale di Venezia.

   Alex com a comiat de la seva direcció del Lliure, del 2 al 5 de Juny 2011, estrena al Lliure de Montjuïc, l’obra THE END, que vol ser un espectacle pensat i escrit com a comiat d’aquests 8 anys al capdavant del Lliure, amb alguns dels col·laboradors i còmplices de diversos espectacles. Els intèrprets d’aquest comiat seran : Chantal Aimée / Pere Arquillué / Ivan Benet / Andreu Benito / Joan Carreras / Pau Carrió / Oriol Guinart / Julio Manrique / Lluís Marco / Alícia Pérez / Fèlix Pons / Jordi “Kai” Puig / Alba Pujol / Santi Ricart / Marc Rodríguez.

   Nosaltres ja tenim les entrades comprades fa temps, perquè únicament la representaran 4 dies i es preveu que sigui difícil trobar localitats disponibles per aquest espectacle.

   Crec que l’Alex Rigola te l’intenció de treballar en produccions internacionals.

   Gracies per la teva visita a “Voltar i Voltar”.

   Respon

Leave a Reply