WAR REQUIEM de Benjamin Britten (***) (12)

Ahir al vespre vaig assistir a una de les sessions del cicle de música filmada,  que s’esta realitzant a CaixaForum de Barcelona. El cicle s’anomena “Música filmada. Sons, fúries, ecos. Filmar la música i els músics del segle xx“.

Ahir 15/11, era el torn de Benjamin Britten i la seva coneguda peça simfònica “War Requiem“. El director de cinema, Derek Jarman, va realitzar una pel.licula que mai s’ha arribat a projectar a Espanya, i que va tindre un gran èxit a Gran Bretanya  l’any de la seva estrena,  1989.   El film recull en la seva integritat aquest concert, acompanyan-la amb imatges colpidores per tal de fer ODIAR la guerra, a l’espectador.
Aquí teniu un vídeo promocional de la pel.licula

Una pel.lícula sense diàlegs parlats, es limita a seguir la música i lletra de “War Requiem” de Benjamin Britten , inclou poemes de la Primera Guerra Mundial del soldat poeta Wilfred Owen, que reflecteix els horrors de la guerra. Mostra l’història del soldat anglès i una infermera (la seva núvia) durant la Primera Guerra Mundial; també inclou imatges reals de les guerres contemporànies (la Segona Guerra Mundial, Vietnam, Angola, etc).

No van poder triar a algú millor, quan van encarregar a Benjamin Britten (1913-1976) la realització d’una Missa de Difunts per la re-consagració de la Catedral de Coventry en 1962, la qual havia estat destruïda pels bombardejos de la Segona Guerra Mundial; no només per tractar-se del més gran compositor anglès del Segle XX, sinó a més per haver expressat durant tota la seva vida el més fervent antibelicisme. Efectivament, no conforme amb allò que la música pogués per si mateixa transmetre als seus auditoris, va decidir intercalar en aquesta obra, entre els textos litúrgics una sèrie de poemes de Wilfred Owen (1893-1918), un soldat, poeta i pacifista, que va perdre la vida una setmana abans de la fi de la Gran Guerra (la primera Guerra mundial).

Os deixo un vídeo que te trobat a Youtube, d’una magnifica retransmissió des-de l’Auditori de Barcelona, interpretat per la nostra estimada OBC i dirigida per Rostropovich.

Crec que la pel.licula d’en Derek Jarman,  es pot trobar en DVD.  Intentaré trobar-la perquè val la molt la pena.

 

2 pensaments a “WAR REQUIEM de Benjamin Britten (***) (12)

 1. Carmen

  Me encantaría poder ver la película WAR REQUIEM, pero en Fnac de Madrid no se encuentra. ¿Dónde se puede conseguir?. Por lo que cuentas debe ser una muy buena película. Gracias por tus comentarios. Me encantan

  Respon
  1. miquelgascon

   No se si es pot trobar a Espanya. Quant tingui una mica de temps investigaré si es possible. Jo crec que és una pel.licula diguem-ne “difícil”, ja que no te argument, mes que res són imatges de GUERRA e inclús és desagradable de veure. L’important per mi és la música de Britten i aquesta segur que la pots trobar en CD o inclús en DVD. Si t’interessa molt puc buscar-la a Londres i te la faig arribar a Madrid. Gracies per el teu comentari.

   Respon

Leave a Reply