Matinal de diumenge amb l’OBC – Mahler i Txaikovski (****) (11)

Els matins del diumenge considero que és un bon moment per escoltar música clàssica. Ens hem acostumat i aproximadament cada dues setmanes després d’esmorzar ens dirigim a l’Auditori de Barcelona per assistir al concert de l’OBC (Orquestra simfònica de Barcelona i nacional de Catalunya). Estem abonats a les temporades ja fa uns quants anys.

A la primera part del programa d’avui, han interpretat un concert a base d’un recull de “lieders” del compositor Gustav Mahler (Kalischt, República Txeca 1860 – Viena 1911)., sota el títol de “Des Knaben Wunderhorn” (El corn màgic del noi).

Markus Werba

Markus Werba

Sota la batuta del director titular de l’OBC, Pablo González, l’orquestra ha interpretat un recull de 13 “lieders”, dels que destacaria “Lob des hohen Verstands” (Elogi de la intel.ligència superior), cantat magníficament pel baríton Markus Werba (austríac).  També m’agradaria destacar que el mateix baríton amb una veu potent i clara ha interpretat el “lieder” “Des Antonius von Padua Fischpredigt” (El sermó de sant Antoni de Pàdua als peixos).
També  la mezzosoprano Dagmar Pecková (txeca), ha intervingut, fent duo amb el baríton o en solitari , cantant alguns “lieders”, entre els

Dagmar Peckovà

que destaco “Urlicht” (Llum primera), que ha interpretat magníficament, encara que al principi del concert semblava que no tenia suficient potencia de veu, per la grandària de l’Auditori.
Aquest recull de “lieders”, són segons el programa “obres d’una rara perfecció i bellesa que constitueixen joies cabdals del corpus mahlerià”. Estic bàsicament d’acord, encara que a mi personalment és un gènere de música en el que m’ha costat entrar. Reconec avui, que alguns dels que he pogut escoltar en aquest concert son bellíssims. La meva valoració global és de 3 *** sobre 5.

Us deixo un vídeo d’aquest últim “lieder” “Urlicht”, interpretat per Jeanette Ager i la Mozart Symphony Orchestra. No pertany al concert d’avui, però he trobat a Internet aquesta versió també molt aconseguida i penso que us agradarà escoltar-la.

A la segona part l’OBC ha interpretat la Simfonia núm. 1 op.13, “Somnis d’hivern”, del compositor Piotr Í. Txaikovski (Votkinsk 1840 – Sant Petesburg 1893), un dels meus compositors  favorits…. i és que a través d’ell vaig començar a escoltar fa molts anys música clàssica.

L’orquestra ha estat en aquest cas, espectacular, amb una interpretació per recordar. En els últims anys,  l’OBC  està aconseguint un so magnífic, comparable amb qualsevol de les millors orquestres d’Europa. Pablo González com a nou titular, està aconseguint conservar la qualitat que tenia l’orquestra sota la direcció del nostre estimat Eiji Oue, injustament  expulsat per la directiva de l’Auditori.
Aquesta peça la valoro amb 4 **** sobre 5.

Hem sortit satisfets d’aquest concert i amb les piles carregades per la setmana vinent.

3 pensaments a “Matinal de diumenge amb l’OBC – Mahler i Txaikovski (****) (11)

 1. kalamar

  L’he sentit gairebé tot per la ràdio. A mi m’ha agradat molt. En Vives ha comentat que la foto del director, al programa que mostres, s’ha fet per veure la semblança amb en Mahler (?) i que no havia un ordre clar dels lieder. Preciosa interpretació al video.

  Respon
 2. miquelgascon

  La veritat es que ha estat un concert realment bo.
  M’hauria agradat molt penjar el àudio del concert (com a vegades feu tu mateixa o en Joaquim)… però com soc principiant amb tot això…. i ha sigut del tot impossible. Gracies per el teu comentari.

  Respon
 3. José Luis

  Yo tengo la mala costumbre de no tener costumbre de oir conciertos por la radio, y me lo he perdido. No es el ciclo que mas me gusta de Mahler pero aún así me gusta mucho y el que has escogido, quizá el mejor también para mi, junto con uno con ritmo de vals “Wer hat dies Liedlein erdacht”.

  Yo si le veo un cierto parecido con Mahler: Las gafas. No, en serio, si se le afilase la cara, con la calva y tal, y de lejos ( 🙂 ) podría pasar.

  Respon

Deixa un comentari