– Dansa – VICTOR ULLATE BALLET Comunidad de Madrid (****) – Teatre Victòria – 10/10/2013

No ho teníem previst, encara que ens feia gràcia poder assistir a una de les seves representacions; el preu era una de les raons que ens frenava, l’altre el títol sobreafegit de “comunidad de Madrid” al nom original de la Companyia…. però no ens varem poder estar al rebre una oferta d’ultima hora amb un 25% de descompte. Menys mal que ho varem fer perquè realment l’espectacle és brillant.

Victor Ullate - Bolero

Victor Ullate va néixer a Zaragoza l’any 1947 i ja al 1964 va contractat pel Ballet del segle XX de Maurice Béjart , arribant a ser intèrpret principal. Al 1983 va fundar l’Escola de Dansa Víctor Ullate , d’on sorgirà el Ballet Víctor Ullate a 1988. Al 1997, la companya va incorporar l’afeigitó de “Comunidad de Madrid”.

Victor Ullate

Victor Ullate

Ullate ha format a destacats ballarins espanyols ( Lucia Lacarra , Tamara Rojo , Ángel Corella , Joaquín De Llum, Ruth Miró , Igor Yebra , Maria Giménez , Eduardo Lao , entre d’altres) . Tots ells van començar la seva carrera professional al Ballet de Víctor Ullate.

Amb aquest espectacle que esta fent la gira per tot l’estat espanyol commemoren el 25 aniversari d’aquesta companyia de dansa. Ofereixen 4 espectacles diferents que donen una visió general del seu treball en aquests anys, una mena d’unió entre la dansa clàssica contemporània: Seguiriya, Tres, Apres toi i Bolero. El director artístic de la Companyia, Eduardo Lao, ha contribuït i molt a què tingui el renom que ara posseeix.

SEGUIRIYA (***)

Coreografia: Víctor Ullate – Música: Luis Delgado – Vestuari: Eduardo Lao
Escenografia: Carles Pujol -Il·luminació: Paco Azorín

És l’obra mes llarga de l’espectacle ja que ocupa tota la primera part. Va ser estrenada l’any 2000 al Teatre-Auditori de Sant Cugat. Forma part de la unió entre la dansa clàssica contemporània i les arrels flamenques. Extraordinària execució amb una sincronització de moviments que poques vegades he pogut veure.

ballet2

La il·luminació de treure’s el barret. Llàstima que la coreografia és molt repetitiva i un pel antiquada segons el meu punt de vista. De totes maneres “chapeau”.

TRES (****)

Coreografia: Eduardo Lao– Música: Beethoven – Vestuari: Eduardo Lao –  Escenografia: Paco Azorín -Il·luminació: Paco Azorín
solistes : Dorian Acosta, Reika Sato i Alba Tapia

Un ballet on tan sols participen 3 ballarins, dues dones i un home, amb una magnifica coreografia en el que un panell blanc al fons, juga un paper força important. Amb la musica de tres obres de Ludwig van Beethoven… Clar de lluna (sonata nº 14) i les sonates nºs 5 i 2, Eduardo Lao, recerca la bellesa amb un moviment molt expressiu d’un pas a tres, que mostra el que succeeix quan una tercera persona apareix en una relació de parella.

Malauradament el que normalment és el solista home (Cristian Oliveri), va ser substituït per Dorian Acosta, i encara que va estar molt bé, no ho va acabar d’arrodonir. De totes maneres… magnific!!!

APRÈS TOI (*****)

Coreografia: Victor Ullate– Música: Beethoven – Muntatge: Eduardo Lao – Vestuari: Victor Ullate – Il·luminació: Eduardo Lao
solista : Josuè Ullate

Dia de substitucions. En aquest ballet on tan sols participa un solista, ahir va actuar Josuè Ullate (fill de Victor Ullate), en substitució de Doria Acosta. Val a dir que en aquest cas la il.luminació té un valor fonamental en la seva posada en escena. No hem vist al ballarì titular en aquesta peça, però a mi em va semblar la millor de la nit i fins i tot la valoro amb la puntuació mes alta de 5 estrelles.

La coreografia em va semblar autènticament meravellosa. El moviment del cos d’un sol home, de la seva musculatura accentuada per una extraordinària il·luminació, aconsegueix deixar al public estabornit.

Estrenada a l’Auditorium de Palma de Mallorca l’any 2009. Victor Ullate va crear aquesta coreografia com homenatge al seu mestre Maurice Bèjart, amb la música de la Simfonìa nº 7 de Beethoven, com a fons musical. Per veure-la una i mil vegades. Increïble de debò.

Josuè Ullate, ha estat guardonat amb el premi Positano de la Dansa Leonide Massine 2013 com artista revelació de dansa contemporània.

BOLERO (****)

Coreografia: Vítor Ullate– Música: Marice Ravel i Manisero (interpretat  per l’Argentinita)                               – Ajudant de Direcció:  Eduardo Lao – Vestuari: Eduardo Lao –  Il·luminació: Paco Azorín
solistes : Laura Rosillo i Cristian Oliveri

Bolero, és l’última creació de Víctor Ullate, estrenada el passat 19 de juliol a l’Òpera de Vichy. Inspirada en el Bolero de Ravel i ambientada a la dècada dels anys 20 del segle passat, en ella es rendeix homenatge a Sergéi Diaguilev, fundador dels Ballets Russos, i al seu propi mestre, Maurice Béjart, ambdós artífexs de la revitalització del paper de l’home en el ballet enfront del protagonisme de la dona.

ballet3

Em va sobrar la llaaaaarga presentació teatral amb la cançó “Manisero” de fons. A partir de l¡’aparició dels dos solistes, la cosa canvia molt i la coreografia pren tot el seu sentit. Em va agradar moltíssim el seu desenvolupament, així com també la interpretació dels dos solistes, especialment la de Cristian Oliveri. Brutal !!!

Victor Ullate Ballet - Teatre Victòria-imp

_______________________________________________________________

En un altre ordre de coses, vull fer esment a unes declaracions del ex ballarí i coreògraf Víctor Ullate en la presentació a Barcelona, on va dir :

He intentat coproduir amb el Gran Teatre del Liceu i amb el Teatre Nacional de Catalunya i no ha pogut ser. Fins i tot he arribat a sentir-me una mica vetat a Barcelona“….

Ja estem !!! un altre que vol barrejar l’art amb la política, evidentment fent veure que per no ser català és menyspreat. Senyor Ullate, aquí a Catalunya existeixen moltes Companyies de dansa molt bones, segurament tant com la seva ( i vostè ho sap), que NO tenen cap recolzament dels poders públics, ni de Catalunya ni d’Espanya… per falta de recursos econòmics destinats a la cultura……. ja que quasi tots aquets recursos van destinats a la ciutat de Madrid. Un argument mes per desitjar tenir un estat propi i administrar els nostres propis recursos.

________________________________________________________________

– Teatre Victoria – Preu de 25  a 35 € –   ( preu pagat 26,25 € – 25% Club Ticketmaster )
________________________________________________________________________________

Cargol i notes musicals

2 pensaments a “– Dansa – VICTOR ULLATE BALLET Comunidad de Madrid (****) – Teatre Victòria – 10/10/2013

  1. Neus

    La nostra valoració ha estat de 8.
    És cert que l’espectacle ha estat brillant,amb unes coreografies precioses i originals, una il.luminació ,com vosaltres dieu, per treure’s el barret,uns ballarins elegants,amb molta tècnica i molt disciplinats,……..,encara que………personalment,ens hagués agradat que haguessin arriscat una mica més,per exemple amb algun Gran Jeté.

    Hem vist un espectacle increïble!!!!!!!!!!!,però encara ens esperàvem més;diguen’s exigents,i sé que no us agraden les comparacions,però hem vist coses tant increïbles dins del món de la dansa,que ens ha sabut a poc.

    Coincidim en totes les vostres valoracions,menys en el “Bolero”,que li posaria tres estrelles.(La ballarina,potser no tenia el seu millor dia).
    El millor “Bolero” que he vist a la meva vida va ser el de Maurice Bejart.Se que tornem a les comparacions,però no ho puc evitar…….el “Bolero” d’en Bejart és el meu preferit,la meva debilitat.

    El programa………..no sé qui el va escriure……..,sense comentaris.

    Una abraçada.

    Respon
    1. Miquel Gascon

      Crec que no varem veure els mateixos ballarins en cada un dels números, ja que nosaltres varem anar l’únic dia que havien canvi de rols.

      Es normal que es facin comparacions i encara que no ens agradi es evident que tothom les fem sense ni tan sols pensar-hi. Nosaltres no som especialistes en Dansa però hem vist molta i de Companyies internacionals al Mercat de les Flors i al Liceu. Es per això que no ens cridava massa l’atenció d’anar-hi a veure aquesta companyia.

      Al final “provocats” per una oferta d’última hora ens varem decidir i ves per on, ens va acabar d’agradar molt mes del que pensàvem. Poder es aquesta la causa de la meva valoració força alta.

      Una abraçada

      Respon

Deixa un comentari